Komentár: Pomôže zníženie produkcie cenám ropy?

Lukáš Baloga | rubrika: Článok | 6. 3. 2020
Saudskej Arábii sa v posledných obchodných dňoch podarilo vytlačiť cenu ropy nahor po tom, ako komisia OPEC-u oznámila zníženie produkcie o viac ako 1 milión barelov denne.
Komentár: Pomôže zníženie produkcie cenám ropy?

Zdroj: Shutterstock

Komentár analytika ProfitLevel Lukáša Balogu

Toto vyjadrenie výrazne prekročilo predtým zverejnený výhľad zníženia dodávok v intervale 600-tisíc až 1 milión barelov denne počas druhého štvrťroku 2020. Dôvodom je hlavne, že zníženie odporúčané minulý mesiac nezahŕňalo nové hrozby vynárajúce sa s rýchlym šírením choroby.

Aj, keď sa očakáva, že organizácia krajín vyvážajúcich ropu pristúpi k hlbším škrtom v produkcii, nie je jasné, či budú stačiť na podporu ceny ropy z dlhodobejšieho hľadiska. Pri súčasnom pohľade na trh zostáva štruktúra trhu slabá a ceny opcií sú najradostnejšie od júna.

Po masívnych prepadoch v cene ropy v minulých týždňoch môžeme pozorovať mierny nárast ceny čierneho zlata. WTI ropa vzrástla o 6 %, čím pokorila hranicu 48 USD za barel a ropa Brent o viac ako 5 % na približne 52 USD za barel.

Zasadnutie OPEC-u a Ruska (OPEC+) je naplánované na štvrtok a piatok vo Viedni. OPEC+ bude rokovať o skupinovom schválení zníženia značného množstva produkcie, čo bude ťažké, keďže sa očakáva odpor z ruskej strany. Jeden z najhlavnejších členov OPEC-u, Irán, zažíva vážnu epidémiu koronavírusu, ktoré postihlo aj poslancov parlamentu. Iránsky minister ropy Bijan Namdar Zanganeh prišiel do Viedne bez obvyklej delegácie vládnych úradníkov. Dôvodom bolo minimalizovanie šírenia vírusu do sveta.

Bude dopyt po rope tradične rásť? Názory sa rôznia

Od roku 1984 rastie dopyt po rope každým rokom s výnimkou troch rokov: 2008 a 2009 (počas globálnej finančnej krízy), a v roku 1993, keď sa USA zotavovali z recesie. Medzinárodná energetická agentúra zatiaľ očakáva nárast spotreby ropy o približne 800 000 barelov denne v roku 2020. Výhľad rastu je o tretinu menší, ako sa predpokladalo pred vypuknutím choroby a výrazne pod hranicou 10-ročného priemeru v objeme 1,3 milióna barelov denne.

Goldman Sachs Group Inc. sa stal prvou hlavnou bankou na Wall Street, ktorá predikuje kontrakciu globálneho dopytu po rope v roku 2020. Toto vyjadrenie banka vydala iba 4 krát za posledných takmer 40 rokov. Hrozná predpoveď prišla rovnakom čase aj od konzultačnej spoločnosti Facts Global Energy a IHS Markit, zverejnením rovnakého varovania, čo vytvára zlé pozadie pre stretnutie OPEC a jeho spojencov vo Viedni. Goldman predikuje, že globálny dopyt po rope klesne o 150 000 barelov denne, zatiaľ čo konzultanti FGE očakávajú zníženie spotreby o 220 000 barelov denne.

Prepad dopytu v Číne bol dramatický, šírenie koronavírusu zneistenie globálnej ekonomiky prehlbuje

Tieto tvrdenia podporujú dáta z Číny, najväčšieho importéra ropy na svete, ktorej v prvom štvrťroku poklesol dopyt po rope o 36 %. FED uskutočnil v utorok núdzové zníženie úrokovej sadzby v boji proti nepriaznivým ekonomickým dopadom. Zníženie sadzby zo strany Federálneho rezervného systému bolo prvým od globálnej finančnej krízy v roku 2008, ktoré prišlo na mimoriadnom stretnutí. Na výnimočnej telekonferencii sa predstavitelia FED-u zaviazali, že urobia všetko, aby ochránili finančné trhy pred dopadom krízy okolo koronavírusu.

Po zrušení letov v Európe Taliansko uviedlo, že sa ešte nerozhodlo, či zavrie školy a univerzity na vnútroštátnej úrovni v snahe zastaviť ohnisko. Japonsko už skôr pristúpilo k zatvoreniu škôl. Ani tieto opatrenia nestačia, koronavírus sa už stal celosvetovým problémom a Irán, rovnako ako Washington, výrazne rastie v počte úmrtí.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok