Ako štát podporuje kúpu elektromobilu? 6-miliónovú dotáciu záujemcovia vyčerpali do 4 minút

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 1. 2020
Štát ohlásil podporu pre elektrické autá ešte v roku 2019. Za čistý elektromobil dostanete dotáciu až 8-tisíc eur. Ak ste nestihli požiadať o dotáciu, už to ani nestihnete.
Ako štát podporuje kúpu elektromobilu? 6-miliónovú dotáciu záujemcovia vyčerpali do 4 minút

Zdroj: Shutterstock

Počet elektromobilov na Slovensku by mohol v najbližšom období prudšie vzrásť. Štát od decembra 2019 uvoľnil druhé kolo dotácií pre elektromobily. Rezort hospodárstva zverejnil podmienky poskytnutia dotácie na svojom webe a nájsť ich možno aj na špeciálnej webstránke www.chcemelektromobil.sk. O dotáciu na elektromobily bol enormný záujem, vyčlenená suma sa minula do 4 minút.

Na nové elektrické auto až 8-tisíc eur

Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré je možné získať dotáciu, je 50 000 eur s DPH. O príspevok môžu žiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa.

Ak si plánujete kúpiť auto s čisto elektrickým pohonom, dostanete dotáciu 8-tisíc eur. Ak pôjde o hybridné auto, dotácia je vo výške 5-tisíc eur. 

Elektronická registrácia záujemcov o dotáciu bola spustená 11. decembra. Ministerstvo na podporu vyčlenilo celkovo šesť miliónov eur zo štátneho rozpočtu a výzva bola ukončená po pár minútach spustenia. 

O dvanástej hodine bola spustená on-line registrácia a celá suma bola rezervovaná v priebehu 3 minút a 41 sekúnd. Záujemcovia si rezervovali dotáciu na 786 ekologických áut prostredníctvom 668 žiadostí. Výrazne vyšší záujem bol o autá s čisto elektrickým pohonom, ktoré si chce kúpiť takmer 90 percent úspešných žiadateľov. 

Celkovo požiadali o dotáciu na 689 elektromobilov a 97 plug-in hybridov. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá je vykonávateľom výzvy, úspešne zaregistrovaným žiadateľom od 17. decembra zaslala informácie o ďalšom postupe pre oficiálne podanie skompletizovanej žiadosti.

Pripomíname, že prvý projekt dotácií prebiehal od roku 2016 do 2018 a motoristov príliš nezaujal.

 

Pravidlá na získanie dotácie sú pomerne striktné

O dotáciu môžete podľa zákona požiadať iba v tom prípade, že vozidlo je nové, nekupujete ho na leasing a jeho cena neprevyšuje sumu 50-tisíc eur s DPH. Možnosť využiť podporu majú pritom fyzické i právnické osoby a to aj na vozidlá kategórií M1 alebo N1. Fyzická osoba nepodnikateľ a subjekty verejnej samosprávy môžu získať podporu na maximálne jedno vozidlo, podnikatelia na tri. 

A teraz tá horšia správa. Za vozidlo musíte zaplatiť plnú sumu vopred a až následne môžete štát požiadať o preplatenie požadovanej časti (elektromobil/plug-in hybrid). Zoznam vyhodnotených žiadostí sa priebežne zverejňuje a úspešní žiadatelia budú mať po podpise zmluvy 12 mesiacov na to, aby si auto kúpili, a následne im štát refunduje dotáciu.

Ďalšou podmienkou je, že majiteľom vozidla musíte byť najbližšie 2 roky. Rezort hospodárstva sa tak pravdepodobne chce vyhnúť tomu, aby sa s dotáciami obchodovalo. 

A napokon posledná vec. Ak si zakúpite elektromobil, budete na ňom musieť nosiť nálepku: „Jazdím ekologicky s podporou Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.“

9 z 10 dotácií putuje na elektromobily

„Rezort chcel motivovať ľudí ku kúpe elektromobilov a zvýšiť tak ich počet na slovenských cestách. Už teraz je jasné, že tento cieľ sa podarí bez problémov splniť,“ zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga. „Je potešujúce, že až 9 z 10 žiadostí sa týka čisto elektromobilov. Jasne sa ukazuje, že ľudia začali elektromobilitu viac vnímať a čoraz dôležitejšia je pre nich aj ekológia,“ dodal minister. 

Ako požiadať o podporu? Suma je vyčerpaná, ale…

Za prvé tri hodiny sa úspešne zaregistrovalo takmer 4 000 žiadateľov z celého Slovenska. Úspešnou registráciou sa ale celý proces nekončí. Je potrebné podať skompletizovanú oficiálnu žiadosť a až následne rezort hospodárstva podpíše s úspešnými žiadateľmi zmluvu o poskytnutí dotácie. 

V prípade, že niektorý zo žiadateľov nebude spĺňať podmienky, suma vyčlenená pre neho sa uvoľní pre ďalších už zaregistrovaných. Ak teda máte záujem, buďte v strehu a sledujte stránku chcemelektromobil.sk.

Na aké autá môžete využiť podporu? Toto sú najpredávanejšie elektromobily v Európe:

  • Renault Zoe – cena od 31 300 eur
  • Nissan Leaf – cena od 35 630  eur
  • Mitsubishi Outlander PHEV – cena od 36 990 eur
  • Jaguar E-Pace– cena od 35 990 eur
  • Citroën C Zero/Peugeot iOn - cena od29 640 eur
  • VW e Up! - cena od 22 170 eur
  • BMW i3 - cena od 38 950 eur
  • Hyundai Ioniq Electric - cena od 35 990 eur
  • VW eGolf - cena od 32 980 eur
  • Kia eSoul - cena od 39 490 eur
  • Hyundai Kona - cena od 39 980 eur
  • Kia eNiro - cena od 42 580 eur

Anketa

Sú podľa vás chystané dotácie v dostatočnej výške?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.