Komentár: Čínskych turistov vo svete postupne ubúda, turistické destinácie pocítia výrazné straty príjmov

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 6. 12. 2019
Pomalší rast celosvetovej ekonomiky prináša so sebou v jednotlivých krajinách aj zmeny v spotrebiteľskom správaní.
Komentár: Čínskych turistov vo svete postupne ubúda, turistické destinácie pocítia výrazné straty príjmov

Zdroj: Shutterstock

Komentár analytičky TopForex Olivie Lacenovej

Možno pre mnohých prekvapujúco je jedným z najvýraznejších príkladov Čína. Číňania postupne prestávajú míňať významnú časť úspor v zahraničí, ako tomu bolo posledných niekoľko rokov. Najviditeľnejšie tento trend zasiahol luxusnú americkú značku Tiffany. Je regulárnou otázkou, do akej miery táto situácia ovplyvnila rozhodnutie vedenia firmy súhlasiť s predajom francúzskemu gigantu LVMH.

Medzinárodný menový fond odhaduje, že v najbližších dvoch rokoch by mala čínska ekonomika dosahovať obchodný deficit. Kým od roku 2001 sa krajina pýšila obchodným prebytkom, po finančnej kríze v roku 2008 tento začal postupne klesať. Momentálne sa pohybuje v blízkosti nuly.

Najsilnejším dôvodom tejto zmeny je prudký rast turizmu domáceho obyvateľstva v dôsledku rastu bohatstva strednej vrstvy. Podľa dostupných údajov vzrástol počet čínskych obyvateľov cestujúcich do zahraničia medzi rokmi 2008 až 2018 zo 46 na 162 miliónov, čo predstavuje nárast okolo 252 percent. Vyústením tohto trendu bol v uplynulom roku deficit tohto segmentu vo výške 250 miliárd USD.

Iným faktorom, ktorý hrá takisto rolu, je pozícia Číny ako aktuálne najväčšieho exportéra tovarov na svete.  Podiel jej vývozu na globálnom exporte dosiahol podľa World Trade Organization v roku 2017 takmer 13 percent. Pre porovnanie, v roku 2001 to boli 4 percentá. Mzdy v krajine však nestačili napriek postupnému rastu držať tempo s exportom a viedli skôr k prudkému rastu úspor domácností, ktoré sa podľa údajov z OECD zvýšili z 28,2 percenta v roku 2000 na 39 percent v roku 2010. Lenže populácia v krajine starne, tým pádom sa tento trend mení: ľudia začínajú míňať viac ako nasporia, čiže výška úspor aktuálne klesá. Posledné čísla hovoria o 36,10 percenta v roku 2016.

Graf: Vývoj miery úspor domácností v Číne v jednotlivých rokoch

Vývoj miery úspor domácností v Číne v jednotlivých rokoch

V deficite sa nachádza aj sektor služieb a postupne klesajú aj prebytky v sektore obchodu s tovarom.

Medzinárodný menový fond predikuje, že obchodná bilancia Číny by sa mala v nasledujúcich dvoch preklopiť do mierneho obchodného deficitu. To môže mať vplyv aj na globálnu ekonomiku, ktorá momentálne funguje „v očakávaní“ recesie. Súbežne s poklesom čínskych úspor je vysoko pravdepodobné, že klesne aj počet čínskych turistov v zahraničí, čím sa zníži prílev ich kapitálu do ostatných krajín, vrátane Spojených štátov.

Odhady rastu čínskej ekonomiky zo strany Medzinárodného menového fondu hovoria o korekcii z pôvodných 6,6 percenta v minulom roku až na 5,8 percenta v roku 2020.

Čína zároveň v posledných rokoch zvyšuje svoj verejný dlh, ktorý je najvyšší za 25 rokov. Kým ešte v roku 2010 sa pohyboval na úrovni 33,7 percenta HDP, za rok 2018 hovoria dáta o výške 50,50 percenta HDP.

Graf: Percentuálny nárast výšky verejného dlhu Číny voči HDP krajiny v priebehu 25 rokov

Percentuálny nárast výšky verejného dlhu Číny voči HDP krajiny v priebehu 25 rokov

 

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok