Komentár: Časovaná bomba za 19 biliónov dolárov môže ohroziť svetovú ekonomiku, varuje MMF

Martin Krištoff | rubrika: Článok | 18. 10. 2019
V prípade prepuknutia ďalšej recesie môžu nízke úrokové sadzby, ktoré motivujú spoločnosti, aby sa zadlžovali, zapôsobiť ako časovaná bomba. A vzhľadom na hodnotu záväzkov v hodnote 19 biliónov dolárov môže tento výbuch byť skutočne zničujúci.
Komentár: Časovaná bomba za 19 biliónov dolárov môže ohroziť svetovú ekonomiku, varuje MMF

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CFD World Martina Krištoffa

Medzinárodný menový fond (MMF) upozornil, že stimuly poskytované centrálnymi bankami v rozvojových, ale aj rozvinutých krajinách, mali vedľajší efekt. Povzbudili firmy, aby si viac požičiavali, aj keď mnohé z nich by mali problémy s ich splácaním.

Nárast dlhu zvyšuje zraniteľnosť globálneho finančného systému a členské štáty by mali reagovať na varovné signály, ktoré môžu odštartovať výpredaje na finančných trhoch, ako v prípade dot-com bubliny, ktorá praskla pred 19 rokmi.

Podľa MMF sa javia ceny akcií v USA a Japonsku nadhodnotené, zatiaľ čo kreditné spready na dlhopisových trhoch sa vzhľadom na stav globálnej ekonomiky zdajú byť nízke.

Možný dosah hospodárskeho spomalenia je o polovicu vážnejší než globálna kríza v rokoch 2007 a 2008. Dlhy firiem, ktoré nedokážu pokryť úrokové náklady výnosmi, by mohli stúpnuť až na 19 biliónov dolárov – takmer 40% celkového podnikateľského dlhu v ekonomikách štátov.

Aj keď finančná kríza v roku 2008 zostrila pravidlá pre banky, riziko sa premiestnilo aj do podnikového sektora. „Lacná“ finančná politika, ktorú prijali centrálne banky, pomáha v krátkodobom horizonte posilniť finančné trhy. Na druhej strane však povzbudzuje investorov k tomu, aby viac riskovali pri hľadaní vyššieho zhodnotenia.

Mimoriadne nízke sadzby dodali impulz inštitucionálnym investorom, akým sú dôchodkové fondy či správcovské spoločnosti aktív, aby prijali rizikovejšie a menej likvidné cenné papiere na dosiahnutie cielených výnosov.

Rast globálnej ekonomiky by mal v tomto roku spomaliť na 3% aj napriek tomu, že ešte v júli MMF rátal s 3,2%. Jedná sa o najslabšie tempo rastu od celosvetovej finančnej recesie, ktorá prepukla pred 10 rokmi. Predpovede na rok 2020 boli rovnako znížene, konkrétne z 3,5% na 3,4%.

Spomalenie globálneho hospodárstva má niekoľko príčin. Sú nimi obchodné bariéry, zvýšené geopolitické napätie ale aj starnutie populácie. Avšak najhoršou správou je, že v kombinácii s rizikovými firemnými úvermi môže najbližšia kríza spôsobiť katastrofu.

Martin Krištoff

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

21. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

Digitálne euro, projekt vedený Európskou centrálnou bankou, je v plnom prúde príprav. Táto digitálna verzia hotovosti, na rozdiel od kryptomien, bude centralizovaná a kontrolovaná ECB.... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

20. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

Jozef Majský, muž, ktorý sa stal symbolom podvodov a finančných škandálov na Slovensku, zomrel vo veku 78 rokov. Mnohí si ho pamätajú ako človeka, ktorý tuneloval nebankovky a obral... celý článok

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

20. 5. 2024 | Barbora Magočová

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

Česi a Slováci žili dlhý čas v spoločnom štáte. Po rozdelení si ale obe krajiny začali spravovať svoje záležitosti samy. Hoci to nepočúvame radi, treba si priznať, že nás Česko v mnohých... celý článok

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok