Last minute vs. first moment: čo sa oplatí viac?

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 5. 2019
Viete sa zbaliť a odísť na dovolenku zo dňa na deň? Alebo preferujete kúpu dovolenky už rok vopred a túžite po lacnej a bezstarostnej dovolenke? First moment aj last minute majú svoje nesporné výhody. Vyberajte ich podľa toho, aký typ dovolenky preferujete.
Last minute vs. first moment: čo sa oplatí viac?

Zdroj: Shutterstock

Cestovné kancelárie majú vo svojom portfóliu okrem klasických dovolenkových ponúk aj mnoho akciových. V závislosti od toho, kedy dovolenku plánujete a vyberáte, sú jednými z nich first minute (alebo first moment) a last minute.

Základný rozdiel v týchto typoch zájazdov je, že first moment je dovolenka, ktorú kupujete niekoľko mesiacov vopred. Naproti tomu last minute je ponuka, ktorú kupujete doslova o päť minút dvanásť a neraz je potrebné sa zbaliť a odcestovať ešte v deň kúpy.

First moment ponuky letných dovoleniek sú najvýhodnejšie v období od decembra do marca - teda na vrchole zimnej sezóny, najzaujímavejšie ponuky pre last minute sú od júna do septembra - počas letnej sezóny. Platí teda, že zaujímavé zľavy na dovolenky a pobyty možno nájsť počas celého roka. Ide len o to, kedy máte k dispozícii potrebné financie a čas na plánovanie.

Prečo je first moment taký výhodný 

Z nášho pohľadu je dovolenka kúpená first moment veľmi výhodná. Vyberáte ju vopred, napríklad začiatkom roka, kedy plánujete dovolenku podľa voľných dní a sviatkov.

Rezervácia dovolenky niekoľko mesiacov vopred vám dáva oveľa väčší priestor na výber vytúženej destinácie a hotela, ktoré budú presne spĺňať vaše kritériá. Ak cestujete ako väčšia skupina alebo ako rodina s deťmi, určite oceníte možnosť výberu veľkosti izieb a doplnkových služieb ako atrakcie pre deti, all inclusive pobyt, blízkosť mora a podobne.

Ak máte jasne stanovený rozpočet na dovolenku, je veľká pravdepodobnosť, že si budete môcť všetko nakombinovať tak, aby ste sa doň aj zmestili, prípadne vďaka využitiu zľavy aj ušetríte. Dovolenku si môžete naplánovať napríklad na obdobie celozávodnej dovolenky v práci, detských letných prázdnin atď.

Pri rezervácií dovolenky first moment odporúčame pozorne si prečítať podmienky a informovať sa ohľadne možností storna, aby ste sa tak chránili pred neočakávanými situáciami, ktoré by vám mohli zabrániť odcestovať v rezervovanom termíne.

 

Last minute ako obľúbená ponuka mladých cestovateľov

Cestovanie last minute láka najmä mladých ľudí, ktorí cestujú sami, prípadne v páre. Cieľová destinácia nie je až tak podstatná, rovnako si nezakladajú na type ubytovania či ponúkaných služieb. Dôležité je dobrodružstvo, spoznávanie nových miest a najmä sa tešia, že sa im na poslednú chvíľu podarilo nájsť veľkú zľavu. Pri last minute teda platí najmä: v zásade je jedno kam pocestujem - ak je to moja obľúbená krajina - chcem letieť teraz a chcem, aby to bolo veľmi lacné.

Ak sa rozhodnete cestovať last minute ako väčšia skupina, prípadne ako rodina s deťmi, pripravte sa na možné sklamanie z dovolenky. Ponuka pobytov bude značne obmedzená. Môže sa tak stať, že nakoniec pocestujete do destinácie, do ktorej ste ani pôvodne nechceli ísť len preto, aby ste už aspoň niekam išli. Portfólio doplnkových služieb je taktiež chudobnejšie a zrejme budete vyberať z posledných voľných izieb na hoteli.

Poznáte ponuku ultra last minute?

Odletíte resp. odcestujete dnes, zajtra, prípadne pozajtra. Ultra last minute je v zásade skoro to isté, čo last minute dovolenka. Avšak ceny pri ultra last minute ponukách klesajú často na neuveriteľne nízke hodnoty. Môže sa pokojne stať, že získate kompletnú dovolenku v zľave od 40 % do 80 % celkovej ceny.

Obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov

Obľúbenosť first moment pobytov stále rastie. Slováci radi cestujú do destinácií ako Turecko, Egypt, Bulharsko, Grécko a jeho ostrovy, taktiež do destinácií Španielska, Andalúzie, Malorky a, samozrejme, do Chorvátska a Talianska. V tomto prípade nerozlišujeme last minute či first moment ponuky.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Preferujete last minute alebo first minute dovolenku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok