Ako postupovať, keď vám na letisku stratili batožinu

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 3. 2019
Nevidíte nikde svoju batožinu po prílete do konečnej destinácie? Nočná mora všetkých cestovateľov sa dá riešiť. Treba však konať bezodkladne.
Ako postupovať, keď vám na letisku stratili batožinu

Zdroj: Shutterstock

Stratená batožina dokáže skomplikovať dovolenku či návrat domov. Najmä v takom prípade, ak máte v podpalubnej batožine dôležité veci. V prvom rade treba zachovať chladnú hlavu a situáciu bez zbytočného odkladania nahlásiť na zákazníckom servise daného letiska. Často nejde o chybu leteckej spoločnosti, ale o chybu letiska.

Krok prvý: Treba sa presvedčiť, že batožina nedorazila

Možno to znie smiešne, ale skutočne treba počkať kým pracovníci letiska nevyložia na pás kompletnú batožinu daného letu. Ak už si všetci pasažieri prevzali svoju batožinu a tá vaša nie a nie prísť, počkajte ešte dovtedy, kým sa nezastaví pás s batožinami a ak ani vtedy neuvidíte svoju vytúženú batožinu, vaše kroky by mali smerovať na zákaznícky servis.

Batožina sa mohla stratiť, prípadne mešká z viacerých dôvodov. Často ide o chybu v systéme na letisku, kedy batožina ostane z technických príčin visieť niekde v útrobách letiska. V tom horšom prípade ju pracovníci letiska nechtiac umiestnia do nesprávneho lietadla.

Batožina na letisku môže ostať aj vtedy, ak je váš prestup príliš krátky a pracovníci letiska nestihnú batožinu včas doručiť do vášho lietadla. Batožina môže meškať aj z dôvodu, že pracovníkom letiska ju vyhodnotili ako problémovú a poslali na skenovanie.

 

Krok druhý: Reklamačný formulár

Do rúk dostanete formulár na reklamáciu, kde vyplníte všetky potrebné údaje. V zahraničí sa to volá Property Irregularity Report (PIR). Urobte tak ešte na mieste a vypýtajte si kópiu. Spolu s potvrdenkou o batožine vám tento papier poskytne zamestnanec letiska.

Vo formulári budú otázky typu: ako vyzerá vaša batožina, odkiaľ ste leteli a pod. Pracovník často dokáže ihneď preveriť informáciu o stratenej batožine. Každá batožina totiž pri check-ine dostane unikátny kód, podľa ktorého ju vedia identifikovať na ktoromkoľvek medzinárodnom letisku. Väčšinou dostanete odpoveď na vašu otázku (kde je batožina?) do niekoľkých minút. Takže si dajte kávu, pracovníci letiska to za vás vyriešia. Povedia vám aj približnú informáciu, kedy váš kufor dorazí.

Krok tretí: Veci na osobnú potrebu

Letisko je povinné cestujúcemu pri stratenej či oneskorenej batožine poskytnúť veci potrebné na osobnú hygienu. Takýto balíček by vám mali poskytnúť už na pracovisku zákazníckeho servisu.

Krok štvrtý: Nárok na odškodnenie

Ak vaša batožina mešká, alebo sa stratila, máte nárok na odškodné. Vždy si však treba naštudovať podmienky konkrétnej leteckej spoločnosti. Vo väčšine prípadov to funguje tak, že letecká spoločnosť preplatí vaše škody spôsobené stratou či neskorým doručením batožiny. Stačí jej poslať potvrdenie o meškaní kufra (vydá zákaznícke centrum letiska) a pokladničné bloky od oblečenia a vecí, ktoré ste si nutne museli zabezpečiť po prílete.

Zvážte poistenie batožiny

Pri manipulácii s batožinou na letisku často dochádza k jej poškodeniu. Určite odporúčame pre tento prípad vždy poistiť aj svoju batožinu. Poškodenú batožinu potom zdokumentovať ihneď po jej obdržaní a fotodokumentáciu spolu s príslušným formulárom zaslať do poisťovne.

Tip redakcie: Cennosti, notebook, tablet či šperky radšej nenoste v podpalubnej batožine – môže dôjsť k ich poškodeniu či krádeži, využite priestor v príručnej batožine.

Anketa

Mali ste niekedy problémy na letisku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok