Ako vrátiť nevhodný vianočný darček späť do obchodu? (návod)

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 12. 2019
Nesedí vám veľkosť? Dostali ste dva rovnaké darčeky? Alebo sa vám jednoducho nepáči darček, ktorý ste si našli pod stromčekom? V tomto článku sa dozviete kedy a ako môžete vrátiť vianočný darček.
Ako vrátiť nevhodný vianočný darček späť do obchodu? (návod)

Zdroj: Shutterstock

Pokiaľ si kúpite elektroniku, odevy či iný tovar máte u väčšiny obchodníkov možnosť vrátiť ho alebo vymeniť do 14-tich alebo 30-tich dní bez udania dôvodu. Na darčeky zakúpené pred Vianocami však mnoho obchodníkov ponúka predĺženú lehotu na vrátenie. U niektorých môžete darčeky zakúpené už teraz vymeniť alebo vrátiť do polovice januára, či až do konca januára. Aby vám však nevhodný darček vymenili, musíte dodržať nasledujúce pravidlá:

Pravidlo č.1: Odložte si pokladničný blok

Či už darček kupujete vy alebo ste ním boli obdarovaní, k vráteniu akéhokoľvek tovaru budete potrebovať pokladničný blok. Ak ho Ježiško niekam zapatrošil, vrátenie nevhodného darčeku bude veľmi náročné. Napokon, pokladničný blok by ste si mali nechať za každých okolností – na zakúpený tovar predsa máte dvojročnú záruku. Tú si uplatniť nemôžete, ak neviete preukázať, ako ste zakúpili daný produkt.

Zachrátiť by vás ešte mohla zákaznícka karta. Ak ste predmet kúpili tak, že ste použili klientskú kartu, je možné, že pokladničný blok ani nebudete potrebovať. Niektorí obchodníci ponúkajú službu, kedy sa vám na klienstký účet načíta pokladničný blok, ak použijete vašu kartu pri nákupe. Stačí si teda overiť, či nie je daný tovar naviazaný na vašu zákaznícku kartu.

 

Pravidlo č.2: Darček kúpený cez e-shop vrátiť omnoho jednoduchšie

Ak nakupujete cez internet, alebo ste boli obdarovaný darčekom zakúpeným cez internet – je to omnoho jednoduchšie. Pri nákupe v e-shope totiž môžete vrátiť tovar bez udania dôvodu do dvoch týždňov od nákupu. Tovar, ktorý sa rozhodnete počas 14 dní od kúpy vrátiť, musí byť nepoškodený a v originálnom balení. Pozor! Do lehoty na odstúpenie od zmluvy uzavretej na diaľku alebo mimo prevádzkových priestorov predávajúceho sa počítajú aj dni pracovného pokoja.

Tu je však háčik, pretože ak chcete tovar skutočne vrátiť, budete ho musieť zakúpiť niekedy tesne pred Vianocami. Ak si napríklad darček prevezmete 21. decembra, od kúpnej zmluvy môžete odstúpiť do 4. januára. Predajca vám musí za vrátený tovar poslať späť peniaze, no dajte si pozor, aby ste to všetko stihli v zákonom stanovenej lehote. Na druhej strane treba povedať, že niektoré e-shopy aj kamenné obchody umožňujú nakupujúcim vrátenie darčeku do konca roka, prípadne prvý januárový týždeň.

Tip: Vianočné darčeky na úver? Ak už musíte, voľte radšej kreditnú kartu

Pravidlo č.3: nepáči sa vám darček? nepoužívajte ho

Na to, či bol produkt používaný sa dá prísť pomerne jednoducho. Dajte si na to pozor, lebo ak bol darček používaný, obchod jeho vrátenie nemusí akceptovať.

Výnimkou sú aj veci, ktoré boli vyrobené na mieru, napríklad šperky, oblečenie či nábytok. Takýto tovar sa už vrátiť nedá. Rovnako nie je možné vrátiť ani rôzne pobyty, zážitkové darčeky, alkohol, bielizeň, DVD či hry.

Pravidlo č. 4: nákup v kamennej predajni je lotéria

Predávajúci, resp. kamenná predajňa nemusí tovar vziať späť, všetky podmienky vrátenia tovaru sú len v jej rukách. Ak si teda myslíte, že ste v práve, nie ste. V niektorých prípadoch obchody odmietajú prijať nechcený darček, iné zasa ponúknu kupujúcemu, aby si kúpil tovar v rovnakej hodnote, ako bol tovar – čo je často aj ideálne riešenie situácie.

Pozor aj na čas vrátenia tovaru. Pri kamenných obchodoch neexistuje lehota, počas ktorej môžete tovar vrátiť. Preto si každý predajca určuje vlastnú lehotu, kedy možno produkt priniesť späť.

Predajca napríklad môže trvať aj na tom, aby pri oblečení a obuvi ostali na výrobkoch originálne visačky z obchodu alebo môže požadovať pôvodný obal. Slovenská obchodná inšpekcia však upozorňuje, že žiaden právny predpis neukladá kupujúcemu povinnosť, aby si odkladal originál obalu.

Anketa

Ako nakupujete vianočné darčeky?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok