Tankovanie na dovolenku: Kde natankovať a na čo si dať pozor

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 8. 2018
Cestou na dovolenku treba občas vedieť aj natankovať a rozumnou logistikou dokážete ušetriť nemalé peniaze, ktoré si môžete užiť na príjemnejšie veci.
Tankovanie na dovolenku: Kde natankovať a na čo si dať pozor

Zdroj: Shutterstock

Vhodná taktika pri tankovaní cestou na dovolenku býva obľúbeným „športom“ cestných pútnikov za letným relaxom. Dá sa vôbec výrazne ušetriť na pohonných hmotách pri ceste na dovolenku? Slovensko má vzhľadom k susedom drahé pohonné hmoty, cestou na dovolenku však môžete aj prerobiť, ak sa spoľahnete na tankovanie v zahraničí. Naopak niektoré krajiny dokážu poriadne potrápiť vašu peňaženku - poďme sa pozrieť, ktoré sú to.

Niekde je lacnejší benzín, inde nafta

Mnohí motoristi najazdia najväčšiu dávku kilometrov cez leto, cestou na dovolenku. Tento rok musia po poslednom vývoji cien palív počítať s vyššími nákladmi na cestu. Aký bude konečný účet za pohonné látky, záleží od zvolenej destinácie. Niekedy na jednej 50 l nádrži môžete ušetriť len euro či dve, inokedy môžete prerobiť aj 21 eur. 

Pokiaľ môžete, vycestujte za lacným benzínom k susedom do Rakúska či Maďarska. V Maďarsku majú lacnejší benzín, no drahšiu naftu. Na rakúskych pumpách sa dá len a len ušetriť – ideálne sú tie bez obsluhy, kde je možná platba len kartou. V Slovinsku stojí benzín rovnako ako u nás. Nafta je o čosi lacnejšia. Poľsko a Ukrajina sú výrazne lacnejšie, avšak kvalita pohonných hmôt je otázna.

V Poľsku môžete ušetriť až vyše 20 centov za liter, v Maďarsku asi 15 centov a v Česku okolo 10 centov za liter. Výhodné je tento rok tankovať aj v Rakúsku.

Mohlo by vás zaujímať: 

Taliansko je drahé, Francúzsko a Grécko tiež

Ak sa dá, cestou do Talianska natankujte plnú ešte v Rakúsku, lebo cifry na talianskych stojanoch vám privodia nevoľnosť. Talianske ceny palív sú spolu s dánskymi a holandskými jedny z najvyšších v Európe. Veľkou výhrou nie je ani tankovanie vo Francúzsku, Portugalsku a Grécku. Opäť platí - ak je to možné, natankujte plnú radšej u ich susedov.  

V Taliansku dáte 1,63 eur za jeden liter benzínu. Pri cestách do takých destinácii sa preto oplatí natankovať pred prekročením hraníc. 

Najdrahšie vás vyjde čapovanie ropných produktov v Nórsku. Krajiny ako Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Srbsko či Macedónsko majú priemerné ceny palív hlboko pod priemerom Európskej únie. Najlacnejšie sa tankuje v Rusku. Z prímorských krajín sa najlacnejšie tankuje v Španielsku, kde sa ceny palív už nejaký ten čas pohybujú hlboko pod priemerom Európskej únie. Najdrahšie tankovanie v Európe je na Islande a všeobecne v severských krajinách. 

Tankovanie na diaľnici je omnoho drahšie

V mnohých krajinách je zároveň celkom výrazný rozdiel medzi tankovaním na diaľnici a tankovaním na menej frekventovanej ceste. Tankovanie na diaľnici je spravidla drahšie. Pokiaľ je to možné, skúste si vyberať tankovanie mimo diaľníc.

Kde si skontrolovať aktuálne ceny pohonných hmôt

Ceny pohonných hmôt sa do termínu dovolenky môžu meniť, preto je ich dobré skontrolovať pred cestou, najmä ak idete do krajín, s ktorými nemáte skúsenosti. Nám vyšiel ako najpresnejší zdroj web GlobalPetrolPrices, keďže je aktualizovaný na týždennej báze (pozor aktualizované sú iba krajiny označené hviezdičkou, čiže takmer všetky európske).

Tento rok sú ceny pohonných hmôt vyššie o desiatky centov

Oproti minulému roku možno sledovať zvýšenie o 10 až 15 centov za liter. Priemerné ceny benzínu sa momentálne pohybujú vyše 1,40 eur za liter v porovnaní s 1,25 minulý rok.

Orientačné ceny benzínu (leto 2018)

Pripravili sme pre vás tabuľku s aktuálnymi priemernými cenami benzínu v populárnych európskych destináciách. Ceny sú v eurách za jeden liter benzínu N95.

Bulharsko 1,13 EUR
Poľsko 1,17 EUR
Maďarsko 1,25 EUR
Rakúsko 1,29 EUR
Česko 1,29 EUR
Srbsko 1,29 EUR
Španielsko 1,32 EUR
Slovinsko 1,34 EUR
Slovensko 1,40 EUR
Chorvátsko 1,42 EUR
Francúzsko 1,54 EUR
Portugalsko 1,58 EUR
Taliansko 1,63 EUR
Grécko 1,66 EUR

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok