10 tipov, ako si požičať auto na dovolenku a neprerobiť na tom

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 8. 2018
Chodíte na dovolenku svojim autom? Je to často veľmi výhodné. Svoje výhody však má aj požičanie auta v mieste dovolenkovej destinácie.
10 tipov, ako si požičať auto na dovolenku a neprerobiť na tom

Zdroj: Shutterstock

Hovorí sa, že najlepšie spoznáte dovolenkovú destináciu tak, že sa budete denodenne túlať po jej okolí. Vzdialenejšie destinácie je ideálne navštíviť letecky a potom napríklad spoznať požičaním auta v niektorej z overených požičovní. Buď už priamo na letisku, alebo prostredníctvom delegáta cestovnej kancelárie až v mieste ubytovania, prípadne online. Ani jedno z riešení nič nemenia na fakte, že si pri prenájme musíte dať pozor na niekoľko vecí.

Čo všetko hrozí dovolenkárom pri požičaní auta

Ako sa ochrániť pred možnými vysokými platbami za neskoré odovzdanie, za nedotankovanie paliva, poškodenú pneumatiku a podobne? Je dobré nezabúdať na niekoľko dôležitých zásad.

1. Vyberajte požičovňu resp. spoločnosť, ktorá má buď dobré medzinárodné meno a je dobre známa po celom svete, alebo miestni ľudia, vrátane delegátov cestovných kancelárií, s ňou majú dobrú skúsenosť. Existuje množstvo možností aj na internete, kde si môžete auto rezervovať vopred. Medzi renomované spoločnosti patria – Hertz, AVIS, Europcar, Alamo, Budget, Thrifty, atď.

2. Prenájom na deň prakticky vždy znamená - na 24 hodín. Ak potrebujete trocha flexibilnejší prístup, informujte sa vopred, aby ste predišli nedorozumeniam a ušetrili náklady za ďalší platený celý deň. Lepším riešením je prenajať si auto na 3 dni, a ešte viac ušetríte, ak si ho vezmete na týždeň. Spoločnosti zvyknú ponúkať bonus napr. pri požičaní na týždeň získate jeden deň grátis a pod.

Vo všeobecnosti platí, že čím skôr rezervujete, tým menej za prenájom zaplatíte. Auto vám odporúčame rezervovať aj s dodatočnou možnosťou storna. Môže sa totiž stať, že na cestu nebudete môcť nastúpiť, alebo prenajímateľ spustí akciu, v rámci ktorej rezervujete za výhodnejšie ceny. V takom prípade pôvodnú rezerváciu zrušíte a vytvoríte si novú. Určite sa oplatí ceny sledovať aj po hotovej rezervácii. Ceny sa menia každých 3 až 7 dní a možno natrafíte na ešte lepšiu.

3. Optimálny je prenájom vozidla s klauzulou ohľadom doplnenia paliva „full-to-full“. Teda dostanete plnú, vrátite opäť plnú nádrž. Už pri požičiavaní je potom na mieste zaujímať sa, ako ďaleko od požičovne je čerpacia stanica. To platí najmä v prípade malých skútrov, lebo aj relatívne malá vzdialenosť, ktorú prejdete od čerpacej stanice, môže byť významná. Odporúčame nechať si potvrdenku o čerpaní paliva, kde je označené jeho množstvo, ako aj čas, kedy ste ho natankovali.

A vždy si dajte pozor či tankujete benzín alebo diesel – z času na čas niektorí klienti natankujú opačne – ak doma často jazdia na aute s pohonom na benzín, a v zahraničí si požičajú auto na naftu a natankujú doň benzín.

Odporúčame tiež:

4. Ak chcete byť chránení pred neskoršími vyššími výdavkami, odporúčame komplexné poistenie s ochranou proti krádeži nielen samotného dopravného prostriedku, ale aj vecí z vozidla, kedy zlodeji buď poškodia zámok dverí, alebo rozbijú okienko. V každom prípade by ste mali mať poistené čelné sklo a pneumatiky, ktoré sa poškodia najčastejšie.

Denné poistenie zoženiete od 5 do 20 eur na deň. Ide ale len o základné poistenie, ktoré zahŕňa spoluúčasť pri poistnej udalosti v prípade nehody. Výška spoluúčasti závisí od konkrétneho typu vozidla a samozrejme od konkrétneho poistenia. Odporúčame aj poistenie pre prípad krádeže vozidla.

Ešte predtým, než nasadnete a vyrazíte na výlet, poriadne si skontrolujte auto. To platí o jeho vzhľade, tak ako aj o technickom stave. Ak máte možnosť, auto si pred požičaním odfoťte zvnútra aj zvonka. Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú prenajímaním áut, nemajú vo zvyku nájomcovi preplácať škody, ktoré síce nespôsobil on, no tie sa odhalili pri odovzdávaní vozidla. Pred cestou skontrolujete najmä pneumatiky, čelné sklo a množstvo paliva v nádrži.

5. Zaujímajte sa, či požičovňa obmedzuje najazdené kilometre a prípadne na koľko denne. Neobmedzený nájazd je dobrým štandardom, nie ale samozrejmosťou. V opačnom prípade môžu náklady značne vzrásť pri vyššom nájazde kilometrov.

6. Doplnky, ako sú záchytné systémy pre deti, je nevyhnutné zabezpečiť si a dohodnúť vopred. Poskytovatelia navyše majú značne odlišné ceny. Náklady na detskú sedačku za týždeň v sezóne vyjdú pokojne aj na 50 až 80 eur, čo už je cena, za ktorú si kúpite autosedačku nielen na týždeň, ale aj pre domáce použitie.

7. V neznámych miestach, kde sme na dovolenke, sa radi „istíme“ navigáciou. Bývajú však prenajímané zvlášť. V dnešnej dobe smartfónov však postačí aj navigácia prostredníctvom nich. Je dobré si overiť platby za mobilné dáta, no napríklad aplikácie ako Sygic sú bezplatné (základné funkcie navigácie) a fungujú offline, čo veľmi pohodlne vyrieši situáciu, navyše stiahnuť mapu do mobilu nie je problém, či už ste na Malorke alebo v Argentíne.

8. V prípade, že požadovaná kategória auta nie je k dispozícii aj napriek včasnej rezervácii, prenajímateľ zvyčajne ponúka bez navýšenia ceny auto vyššej kategórie. Je to bežný postup, ale je potrebné sa o tom uistiť ešte pri preberaní vozidla, nie až pri jeho vrátení a platbe.

9. Pozor, kde si auto vyzdvihujete a kde ho odovzdávate. Väčšina prenajímateľov má pobočky na vyzdvihnutie vozidla na letiskách alebo v ich tesnej blízkosti. Je to najpohodlnejší spôsob, ako sa dostať k autu okamžite po prílete. Za pohodlie si však veľa prenajímateľov účtuje poplatok. Odporúčame, zistiť si, či sa nenachádza pobočka spoločnosti, od ktorej ste si auto prenajali, v tesnej blízkosti vášho ubytovania. Ak auto vyzdvihnete v inej pobočke ako na letisku, napríklad v centre mesta, s veľkou pravdepodobnosťou vám podobný poplatok nenaúčtujú.

10. Poplatky, poplatky, poplatky. Spoločnosť, od ktorej si auto prenajmete má nárok účtovať rôzne poplatky, ktoré závisia od konkrétnych poskytnutých služieb. Extra poplatok sa napríklad účtuje za oneskorené odovzdanie vozidla/oneskorené vyzdvihnutie vozidla, priskoré vyzdvihnutie vozidla/skoršie odovzdanie vozidla, ďalej sa poplatky účtujú aj za GPS navigáciu, detskú sedačku, vodiča mladšieho ako 25 rokov a vodiča staršieho ako 70 rokov. S poplatkom rátajte aj v prípade, že vozidlo neodovzdáte s vopred dohodnutým množstvom paliva. V takýchto prípadoch si prenajímateľ účtuje poplatok za chýbajúce množstvo paliva a rovnako aj poplatok za jednorazové tankovanie. Niektoré zmluvy určujú, koľko kilometrov môžete prejsť s konkrétnym vozidlom, ak túto hranicu presiahnete, prenajímateľ má nárok vám naúčtovať poplatok za nedodržanie zmluvných podmienok.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok