Trápi vás spotreba vody? Skúste týchto 10 tipov, ako šetriť vodou

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 7. 2018
Teplý kúpel, umývanie riadu a časté pranie oblečenia. To sú najväčší nepriatelia šetrenia vody v domácnosti. Prinášame tipy, ako šetriť drahocennou vodou.
Trápi vás spotreba vody? Skúste týchto 10 tipov, ako šetriť vodou

Zdroj: Shutterstock

Nielen kúrenie či elektrická energia, ale aj spotreba vody významene ovplyvňuje rozpočet domácnosti.  Šetrenie vody má, samozrejme, aj širší ekologický rozmer a často úzko súvisí so šetrením elektriny. Preto vám prinášame jednoduché rady, ako môžete spotrebu vody doma znížiť.

Na šetrenie vody netreba extrémne opatrenia

Nie je to vôbec ťažké, chce to len systematickú zmenu a to, aby tieto pravidlá dodržiavali všetci členovia rodiny. Stačí si teda osvojiť niekoľko nenáročných zásad. Človek vypije v priemere okolo dvoch litrov vody denne. Zvyšok je určený na ostatné potreby ako varenie, osobnú hygienu, pranie, umývanie riadu, áut a ďalšie každodenné „nevyhnutnosti“.

Najviac vody spotrebuje kúpeľňa, kuchyňa a záhrada

Podľa rôznych štatistík spotrebuje priemerný Slovák asi 120 litrov vody denne. Práve u všetkých ostatných činností existuje obrovský priestor na šetrenie. Najviac vody sa spotrebuje v kúpeľni, kuchyni a pri rodinných domoch aj na záhrade.

1. Vymeňte nákladné kúpanie za krátku sprchu

Kto miesto napustenej vane volí radšej sprchu, šetrí sám od seba. Komu navyše stačí krátka sprcha (trebárs do piatich minút) a má nainštalovanú úspornú sprchovú hlavicu, šetrí ďalšie cenné litre. Úspornú hlavicu viete kúpiť dnes už takmer kdekoľvek v domácich potrebách či známych reťazcoch. Toto opatrenie vám môže ušetriť ročne viac ako desiatky tisíc litrov vody. Výhodou sprchovania, a tým aj nižšej spotreby vody, je aj dodatočná úspora elektriny, alebo plynu za ohrev vody.

Tip od špecialistov: Pustite sprchu „na slabý prúd“ a prípadne ju dokonca pri mydlení vypnite, ušetrite značné množstvo vody. Čím studenšia voda, tým lepšie pre vašu peňaženku, aj vaše zdravie.

2. Umývanie riadu je najšetrnejšie cez umývačku

V kuchyni sa vo všeobecnosti najviac vody spotrebuje pri umývaní riadu. Ak riad umývate ručne v dreze, je šetrnejšie najprv všetko umyť v napustenom dreze a až nakoniec opláchnuť pod tečúcou vodou.

Odporúčame tiež investovať do modernej šetrnej umývačky riadu. Kvalitné spotrebiče dokážu ušetriť nielen každodennú námahu, ale aj značné množstvo vody či elektriny na jej ohrev. Umývačku riadu naplňte na maximum, opäť ušetríte veľa vody a elektriny na jej ohriatie.

3. Perte úspornejšie

Mnoho ľudí robí chybu v tom, že perú takmer každý deň niekoľkokrát a s poloprázdnou práčkou. Práčku naplňte vždy po okraj, ušetríte si tým ďalšie pranie a veľa vody. Aj elektriny, pretože studenou sa dobre prať nedá.

4. Záhrada zhltne veľa vody, skúste ju zásobovať inak

Ak máte pri dome bazén, často polievate záhradu alebo umývate auto, je dobré popremýšľať o obstaraní vlastnej studne, prípadne o využití dažďovej vody. Stovky a tisíce litrov pitnej vody vyplytvanej na nie práve lacné zalievanie záhonov môžu byť relatívne ľahko nahradené. Navyše, hoci studňa aj nádrž na dažďovú vodu vyžadujú istú počiatočnú investíciu, rýchlo sa vrátia.

Najbežnejšie sú dnes vŕtané studne, ktoré sú lacnejšie a rýchlejšie vyhĺbené ako studne kopané. Vrt má zvyčajne šírku desať až dvadsať centimetrov. K vŕtaným studniam sa dnes obvykle dodáva aj nádrž pre plynulejšie zásobovanie vodou. Takáto nádrž môže byť navyše upravená na zachytávanie dažďovej vody.

5. Umývanie zubov bez tečúcej vody

Činnosť, ktorú vykonávate niekoľkokrát denne, ako je umývanie zubov, tiež prispieva k tomu, aby účty za vodu stúpali. Riešenie je pritom jednoduché. Počas umývania zubov zastavte vodu.

6. Zabezpečte si úsporný splachovač

Ušetriť môžete aj pri splachovaní, zabezpečte si splachovač s funkciou štart/stop a splachujte ekonomicky. Úspornejšie sú toalety s dvojitým splachovaním, ak tento systém pravidelne aj využívate. Ak je rozdiel pri jednom spláchnutí 3 litre, v jednočlennej domácnosti sa týmto spôsobom za deň ušetrí priemerne 15 litrov vody. Vo viacpočetných rodinách je to už poriadny rozdiel. O stupeň vyššie je automatický WC stop, ktorý dokáže ušetriť ešte viac ako dvojité splachovanie - vždy použije presne toľko vody, koľko treba.

7. Používajte moderné pákové hlavice

V kuchyni či kúpeľni používajte moderné úsporné pákové batérie, ktoré uľahčia manipuláciu pri nastavení požadovanej teploty a pohotové uzatváranie prietoku aj na krátku dobu - ušetriť tak domácnosti môžete až 40 % vody. Použite na šetrenie vody perlátor, vďaka ktorému môže byť úspora až 85 % vody.

8. Pozor na kvapkajúce kohútiky

Kvapkajúcim kohútikom odtečie denne až 160 litrov vody, preto vždy vymieňajte poškodené tesnenia a sledujte ich pravidelne.

9. Energeticky úsporné spotrebiče

Nahraďte starú práčku novou s označením energeticky úsporná. Pri praní používajte gumové loptičky. Zlepšíte tým proces prania, ušetríte vodu a môžete použiť o polovicu menej pracieho prášku. Gumené loptičky si môžete vyrobiť aj sami. Vezmite si staré tenisové loptičky, ošúpte ich a pod žltou vrstvou nájdete malú čiernu gumovú loptičku, tá sa najlepšie hodí na tento účel. Voľbu predpieranie používajte pri praní v práčke len pri extrémne znečistenej bielizni.

10. Pracujte so zbytkovou vodou

Nevylievajte vodu do kanála. Zvyšnú vodu napríklad z kanvice použite na zalievanie rastlín.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok