Správna starostlivosť o auto vie dvihnúť cenu pri predaji o stovky až tisíce eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 11. 7. 2018
Okrem údržby významne zvyšuje predajnú hodnotu auta dobre zdokumentovaná história.
Správna starostlivosť o auto vie dvihnúť cenu pri predaji o stovky až tisíce eur

Zdroj: Shutterstock

Hodnota každého spotrebného tovaru spravidla klesá s pribúdajúcim vekom a zároveň značne závisí od toho, ako s ním jeho majiteľ zaobchádza. Inak tomu nie je ani pri ojazdených automobiloch, ktoré  je možné za spotrebný tovar považovať. Pri správnej starostlivosti a dodržiavaní určitých postupov je však možné vysokú hodnotu auta udržať aj o niekoľko rokov dlhšie.

Rozhoduje vzhľad a história

Automobil predstavuje pre väčšinu majiteľov jednu z najhodnotnejších vecí, ktoré vlastnia. Z dlhodobých skúseností Slováci venujú svojmu autu len základnú starostlivosť. Týmto prístupom sa v podstate pripravia pri jeho ďalšom predaji až o niekoľko stoviek, ba až pár tisíc eur. Technický stav a praktické alebo úžitkové vlastnosti automobilu nie sú tým jediným, čo zákazník sleduje. Dôležitým faktorom, ktorý býva pri kúpe vozidla rozhodujúcim, je tiež vzhľad a história vozidla.

„Zdokumentovaná servisná história je najvýznamnejší faktor ovplyvňujúci trhovú hodnotu auta. Je potrebné pravidelne viesť servisnú knižku, uchovávať faktúry zo servisu za opravy a výmeny dielov. Keď vozidlo utrpí na parkovisku škrabanec na blatníku, ktorý je nutné prelakovať, je potrebné všetko zdokumentovať a pri predaji auta byť schopný doložiť, že vozidlo nebolo havarované, ale len prelakované pre kozmetickú chybu.

V prípade kúpy vozidla, u ktorého nie je overiteľná história, motoristi riskujú nielen ďalšie investície v podobe opráv, ale aj výrazne nižšiu cenu pri jeho následnom predaji. Takéto vozidlá pochádzajú najčastejšie z dovozu alebo ich ponúkajú individuálni predajcovia, ktorí histórii vozidla nevenujú veľkú pozornosť,“  hovorí generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

Odporúčame tiež:

Zanedbávanie čistoty sa nemusí vyplácať

Pravidelné umývanie karosérie je najlepší spôsob, ako zachovať nielen povrchovú úpravu vozidla a zabrániť vzniku korózie. Práve vonkajšie kozmetické chyby na exteriéri a v interiéri automobilu majú zásadný vplyv na kúpnu cenu. Čistenie exteriéru a interiéru patrí k úplným základom starostlivosti o automobil. Zanedbávanie čistoty, ale aj starostlivosti o interiér môže spôsobiť zníženú funkčnosť systémov, alebo aj vzhľadovú chybu. Podobné znehodnotenie predstavuje aj zápach v interiéri, a je jedno čím je spôsobený. Obyčajné vyvetranie vozidla či použitie sprejov alebo aromatických doplnkov a autokozmetiky tento problém rieši len krátkodobo.

Brzdný prach poškodzuje disky

Zájsť s autom do umývačky alebo vyčistiť jeho interiér zvládne každý vodič, naopak umývanie motora by mal majiteľ auta prenechať odborníkom. Vzhľadom na množstvo elektronických systémov pod kapotou sa neodporúča neodborná manipulácia s vysokotlakovými prístrojmi. Automobil má svoje slabé miesta. Príkladom je tzv. brzdný prach, ktorý pri brzdení dopadá na disky kolies, ktoré znečisťuje a má na ne negatívny  vplyv. Horúce častice sú nebezpečné najmä pri hliníkových kolesách. Vytvorí na nich žltohnedý spálený povlak, ktorý je dôsledkom dlhodobého zanedbávania diskov. Pravidelné používanie kvalitného leštidla diskov tento problém pohodlne vyrieši.

Výhodu získate, keď v aute nebude fajčiť a dáte mu pravidelný servis

Automobil je však treba vnímať komplexne, okrem starostlivosti a zdokumentovanej histórie na jeho cenu pôsobia samozrejme aj ďalšie faktory. Cenu zvyšuje napríklad dobrá motorizácia, nízky stav najazdených kilometrov, nadštandardná výbava, automatická prevodovka, platná záruka od výrobcu, metalický lak či náhradná sada pneumatík.

Samozrejme lepšie predá auto prvý majiteľ, ktorý navštevoval pravidelne servis, s autom nehavaroval a nefajčil v ňom. Naopak cenu znižuje fakt, ak išlo  o firemné vozidlo či ak bolo napríklad používané ako taxi alebo v autoškole. Hodnotu tiež znižuje napríklad neatraktívna farba, každé poškodenie karosérie, mechanické poruchy, vysoký vek a nájazd kilometrov, slabá výbava, poškodený alebo veľmi opotrebovaný interiér či chýbajúca klimatizácia.

Foto: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok