Rakovina je finančne náročná choroba. Riešením je poistenie, tvrdia odborníci

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 25. 6. 2018
Výskyt rakoviny na Slovensku vzrástol až trojnásobne, a to len za posledných 30 rokov. Ak chce človek túto zákernú chorobu zdolať, musí podstúpiť okamžitú a často nákladnú liečbu. Riešenie nie je zložité, ale je potrebné na neho myslieť čím skôr, tvrdia odborníci.
Rakovina je finančne náročná choroba. Riešením je poistenie, tvrdia odborníci

Zdroj: Shutterstock

Rakovina je drahá

Slovenskí lekári odhalia 32 000 nových prípadov rakoviny ročne. Oproti minulosti je to 3-krát väčšie číslo. Najväčším problémom pacientov býva výpadok príjmu, práve kvôli tejto chorobe. Podľa odborníkov je riešenie jednoduché, musíte si vytvoriť finančnú rezervu a uzatvoriť životné poistenie.

Pacient s rakovinou potrebuje na liečbu v priemere 12 000 eur ročne. To už je pomerne dosť vysoká suma pre človeka, ktorý je práceneschopný. Onkológovia sa zhodujú, že pre úspešnú liečbu rakoviny je dôležitá aj doplnková liečba. V praxi to znamená špeciálnu diétu, výživové doplnky, špeciálnu stravu a inú starostlivosť, ktorú vám nezaplatí zdravotná poisťovňa.

Jedným z riešení takýchto nečakaných výdavkov je finančné plnenie od poisťovne, ktoré plynie na základe poistenia kritických chorôb. Avšak, to len v prípade, že ste poistenie uzavreli v dostatočnom predstihu, respektíve ešte pred diagnostikovaním rakoviny. V prípade, že poisťovni zamlčíte takúto diagnózu pri uzatváraní poistenia, nebude vám poistné krytie vyplatené, prípadne to bude klasifikované ako poistný podvod.

Štát vám nepomôže

Práceneschopnosť znamená aj menší mesačný príjem. Pri dobrých platových podmienkach môžete rátať s mesačnou náhradou vo výške zhruba 500 eur. U začínajúcich živnostníkov a podnikateľov to môže byť aj oveľa menej, v horšom prípade aj žiadnu náhradu príjmu. Štát tento prepad nijako nekryje, preto si musíte pomôcť sami.

Na PN-ke môžete ostať maximálne jeden rok, potom zdravotný stav posudzuje sociálna poisťovňa. Ak zo zdravotného posudku vyplynie, že osoba má pokles pracovnej schopnosti viac ako 40 %, sociálna poisťovňa takúto osobu označí ako invalidného dôchodcu. To však znamená ešte menšie mesačné príjmy. Pri invalidite do 70 % je to zhruba 200 eur a nad 70 % je to v priemere 360 eur.

TIP: Nahlasovanie poistných udalostí: Ako správne postupovať?

Ako sa správne poistiť proti rakovine a kritickým chorobám

Zdroj: shutterstock

Dobre nastavené poistenie

Dieru v príjme môže zachrániť dobre nastavené životné poistenie. To isté platí aj o výdavkoch na doplnkovú liečbu rakoviny. Pri životnom poistení spravidla rastie cena úmerne veku. Je to hlavne kvôli tomu, že s vekom sa zvyšuje aj riziko iných kritických chorôb. Poisťovne preto odporúčajú klientom poistiť sa v čo najmladšom veku.

Dôležité je aj nastaviť si výšku poistného krytia. Všetko závisí od samotného mesačného príjmu, ale pri poistení proti rakovine je dobré si nastaviť minimálnu sumu životného poistenia, ktoré bude obsahovať aj poistenie kritických chorôb na jeden násobok ročného platu, najideálnejšie na sumu 12 000 eur.

„S príjmom ľuďom rastú prirodzene výdavky. Aby bol človek pri liečení bez stresu z rodinných financií, malo by poistenie kritických chorôb kryť nielen náklady na doplnkovú liečbu, ale aj bežné výdavky rodiny počas 12-tich mesiacov,“ hovorí Juraj Ďurko, regionálny riaditeľ OVB Allfinanz Slovensko.

Ak sa v rodinnej anamnéze vyskytla rakovina, je na zváženie poistiť sa aj na vyššiu sumu poistného krytia. Finančný poradcovia tiež dodávajú, že sumu je dobré pravidelne prehodnocovať a meniť priamo úmerne klesajúcim alebo stúpajúcim príjmom.

Aké výdavky kryje poistenie proti rakovine:

  • Bežné rodinné výdavky/1 rok
  • Doplnkovú liečbu, ktorá je nad rámec zdravotného poistenia/1 rok
  • Výživové doplnky
  • Zdravotnícke pomôcky
  • Liečebné pobyty
  • Upravená strava
  • Doprava
  • Doplatky za lieky

Neschopnosť splácať dlhy

Pri výpadku príjmu počas choroby nastáva problém aj so splácaním dlhov. V banke síce môžete požiadať o odklad, ktorý je maximálne 6 mesiacov, ale nie je to najlepšie riešenie. Aj napriek pochopiteľnému zdravotnému stavu vás banka bude viesť v úverovom registri kvôli omeškaniu splátok. Ak budete chcieť inej banke dokázať, že v úverovom registri ste sa ocitli kvôli chorobe, bude vám to musieť potvrdiť banka, z ktorej ste úver čerpali. To však nezaručuje, že banka toto zdôvodnenie aj zoberie do úvahy.

"K odkladu potrebujete banke vydokladovať PN, prípadne lekársku správu, ktorá toto ochorenie potvrdzuje. Odklad však problém nielen nerieši, ale ho zhoršuje. Odklad sa môže prejaviť ako negatívny záznam o nesplácaní v úverovom registri a ak budete potrebovať ďalší úver, bude potrebné potvrdenie zo strany banky, že išlo o odloženie splátok pre ochorenie.", vysvetľuje J. Ďurko

5 tipov, ktoré sú prevenciou zvládnutia kritickej choroby

1. Uzatvorenie životného poistenia s pripoistením kritických chorôb (pred určením diagnózy kritickej choroby)
2. Vytvoriť si finančnú rezervu vo výške 3 až 6 mesačných výdavkov
3. Znížiť konzumáciu alkoholu a cigariet
4. Mať aktívny pohyb / zredukovať nadváhu
5. Mať súbežné poistenie invalidity

 Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok