Výpis a odpis z registra trestov: všetko, čo potrebujete vedieť

Redakcia | rubrika: Článok | 25. 8. 2021
Poznáte rozdiel medzi výpisom a odpisom z registra trestov? Ako získate výpis a odpis z registra trestov? Možno spraviť výmaz? Dozviete sa v našom praktickom článku.
Výpis a odpis z registra trestov: všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Potrebujete do novej práce výpis z registra trestov? Alebo od vás inštitúcia žiada odpis z registra trestov? Dnes už viete oboje vybaviť rýchlo a lacno aj prostredníctvom Slovenskej pošty.

Koľko stojí výpis a odpis z registra trestov

Prvé vyhotovenie výpisu z registra trestov pre fyzické alebo právnické osoby a odpisu registra trestov pre fyzické osoby vám na vybraných poštách vydajú pracovníci pošty už za 3,90 eur. Ďalšie vyhotovenia na základe jednej žiadosti vybavíte potom už za 1,90 eur.

Za žiadosť o výpis z registra trestov podanú elektronicky zaplatíte poplatok - 2 eurá. Za žiadosť podanú osobne v podateľni registra trestov zaplatíte poplatok - 4 eurá.

 

Rozdiel medzi výpisom a odpisom registra trestov

V zmysle zákona je medzi výpisom z registra trestov a odpisom z registra trestov jeden zásadný rozdiel. Kým vo výpise z registra trestov sú vedené iba nezahladené odsúdenia dotyčnej osoby. V odpise z registra trestov sú vedené všetky odsúdenia dotyčnej osoby, priebeh výkonu uložených trestov a tiež odsúdenia, ktoré sú zahladené.

Možno vymazať záznam v registri trestov?

V prípade výpisu z registra trestov možno podať návrh na výmaz. Robí sa tak na príslušnom súde a ide o zahladenie odsúdenia (súd v obvode, ktorého máte bydlisko). Na zahľadenie odsúdenia sa vzťahuje ustanovenie § 92 Trestného zákona. Treba však splniť určité nasledovné podmienky:

Súd môže zahladiť odsúdenie, ak odsúdený viedol po výkone alebo odpustení trestu, alebo po premlčaní jeho výkonu riadny život nepretržite po dobu najmenej:

  • 10 rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody prevyšujúci päť rokov,
  • 5 rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody prevyšujúci jeden rok,
  • 3 roky, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody neprevyšujúci jeden rok.

Ak ide o odsúdenie na tresty uvedené v § 32 písm. b) až l), k zahladeniu dochádza ich vykonaním. (t.j. iný trest než trest odňatia slobody).

To znamená, že ak spĺńate vyššie uvedené môžete sa obrátiť na súd s návrhom na zahľadenie odsúdenia. V prípade ak súd rozhodne o zahľadení odsúdenia dôjde k výmazu trestného činu z registra trestov, teda vo výpise sa to neobjaví. V odpise z registra trestov to však zostane aj naďalej.

V prípade odpisu z registra trestov nemožno vykonať nič. Záznamy z odpisu nie je možné zahladiť alebo iným spôsobom vymazať. V odpise z registra trestov sú vedené všetky odsúdenia dotyčnej osoby, priebeh výkonu uložených trestov a tiež odsúdenia, ktoré sú zahladené.

Kto môže žiadať o výpis/odpis z registra trestov

  • samotný žiadateľ, teda - osoba, ktorej sa výpis týka a ktorej totožnosť musí byť na žiadosti overená, alebo
  • osoba splnomocnená žiadateľom,
  • iný orgán, organizácia alebo inštitúcia pre potrebu iného ako trestného konania, ak to ustanovuje osobitný zákon.

Žiadosť o výpis z registra trestov sa podáva písomne a je možné ju podať elektronicky alebo osobne.

Kde možno žiadať o výpis/odpis z registra trestov

Elektronicky je možné podať žiadosť cez elektronickú službu Podanie žiadosti o výpis a odpis z registra trestov. Budete však potrebovať nový občiansky preukaz s čipom (eID karta), čítačku a všetky aplikácie potrebné k elektronickému podpisu.

Osobne je možné podať žiadosť o výpis z registra trestov:

  • na generálnej prokuratúre (len na Registri trestov Generálnej prokuratúry SR, na pracovisku na ulici Kvetná 13, Bratislava),
  • na obciach, ktoré vedú matriku, 
  • na integrovaných obslužných miestach na pracoviskách Slovenskej pošty - hľadať pobočku IOMO
  • ak ste v zahraničí, žiadosť sa podáva na zastupiteľských úradoch SR.

Anketa

Bola na Vás niekedy uvalená exekúcia?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+60
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok