Ako môže matka legálne zarábať aj počas materskej dovolenky

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 3. 2018
Matka má viacero možností, ako si môže privyrábať popri starostlivosti o novorodenca.
Ako môže matka legálne zarábať aj počas materskej dovolenky

Zdroj: Shutterstock

Nevýhodou zákona o poberaní materskej je, že nemôžete na jednu zmluvu zároveň pracovať a taktiež z nej aj poberať materskú. Preto ak si chcete naďalej udržať prácu, mali by ste pracovať v inej firme, ako robíte do nástupu na materskú.

Takto potom nevznikajú žiadne problémy a vy môžete bez obmedzenia hornej hranice poberať peniaze z oboch strán. Je preto len na vás, či si dokážete nájsť vám vyhovujúcu prácu, ktorú budete vykonávať popri materskej.

V pôvodnom zamestnaní nemusíte dávať výpoveď a nový pracovný pomer môžete uzavrieť na dobu určitú, neurčitú, na plnú zmluvu i na dohodu.

Ak nechcete meniť zamesnávateľa, existujú tri možnosti

Pokiaľ nechcete meniť svojho zamestnávateľa a popri materskej chcete pracovať práve kvôli tomu, že ste na svoje povinnosti zvyknuté a viete si ich zosúladiť s domácnosťou, máte pár možností, ako tento zákon legálne obísť. Po nástupe na materskú môžete urobiť tieto tri kroky:

1. nová zmluva so zamestnávateľom

S pôvodným zamestnávateľom uzavriete novú zmluvu. Tú starú nemusíte rušiť, no nová musí figurovať na inú pracovnú pozíciu, ako ste boli zamestnané doteraz. Opäť môže byť uzavretá na dobu určitú i neurčitú a nie ste obmedzené z hľadiska príjmov. Plat vám bude plynúť v dohodnutej výške podľa počtu odpracovaných hodín alebo vášho výkonu.

2. dohoda o vykonaní práce

S pôvodným zamestnávateľom uzavriete dohodu o vykonávaní práce, no i tá musí byť opäť uzavretá na inú pracovnú pozíciu. Ostatné pravidlá platia ako pri uzatvorení klasickej zmluvy.

3. živnosť, slobodné povolanie, firma

Otvoríte si živnosť alebo v prípade špecifických zamestnaní prejdete na slobodné povolanie /napr. novinárka, umelkyňa, práca v zdravotníctve, advokátka a iné/. Pri slobodnom povolaní nemusíte navyše platiť žiadne vstupné poplatky. Do júla nasledujúceho roka vám nevzniká ani povinnosť platenia sociálnych odvodov.

Môžete v podstate vykonávať prácu pre pôvodnú firmu a na pôvodnom mieste, ale v oficiálnych dokladoch už bude figurovať vaše meno ako SZČO, čiže môžete naďalej poberať aj materské.

SZČO prináša viaceré výhody

Ak sa rozhodnete podnikať, pre vás žiadne obmedzenia neplatia. Taktiež, ak pracujete na živnosť alebo máte slobodné povolanie.

Môžete naďalej pracovať a popri tom aj poberať materské. Táto malá výhoda pramení z toho, že podnikateľky nemôžu odrazu zavrieť trebárs obchod alebo výrobu na obdobie, pokiaľ budú na materskej.

Takže v tomto prípade môže všetko prebiehať ako doteraz a navyše pri poberaní materskej nebudete musieť ani platiť zdravotné a sociálne odvody. Opätovná povinnosť vám vzniká až po prechode na rodičovskú dovolenku.

Ak by však váš príjem nepresiahol 15 násobok životného minima, nemusíte odvody platiť naďalej.

Najčastejšie typy práce na dohodu

Stráženie iných detí, upratovanie či doučovanie. Matky často nechcú počas materskej dovolenky prestať s aktívnym pracovným životom, a takéto „bokovky” im v tom pomáhajú.

Matky na materskej často začínajú realizovať aj svoje kreatívne sny, akými je tvorba šperkov, malovanie, kreslenie a ďalšie typy umeleckej práce.

Prax ukazuje, že veľká časť mamičiek, ktoré pracujú v účtovníctve, dokážu aj počas materskej dovolenky vykonávať výpomoc napríklad svojim známym s vypracovaním daňového priznania, účtovaním dokladov či poradenstvom.

Na záver si ešte dovolíme tvrdiť, že je dôležité zabezpečiť, aby práca nijakým spôsobom negatívne nevplývala na matku či dieťa. V opačnom prípade môže stres či priveľa práce znechutiť návrat po materskej dovolenke do práce.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok