Jarná lyžovačka a prázdniny detí bez poistenia sa môžu predražiť

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 16. 2. 2018
Aké cestovné poistenie si zvoliť, aby ste boli skutočne chránení? A ako poistiť dieťa (nielen) pred jarnými prázdninami? Vhodné poistenie, ktoré navyše nemusí byť drahé poradí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.
Jarná lyžovačka a prázdniny detí bez poistenia sa môžu predražiť

Zdroj: Shutterstock

Poistenie lyžovačky na Slovensku

„Až 6 % všetkých športových úrazov sa stane práve na snehu a ľade a ich následky bývajú vážne. Aj keď na Slovensku platí ich ošetrenie vaša zdravotná poisťovňa, určite by ste mali mať poistenie do hôr“, odporúča Marián Búlik.

Na Slovensku totiž platí zákon o Horskej službe, podľa ktorého je každý návštevník hôr, ktorý využije služby Horskej záchrannej služby povinný v plnej výške uhradiť všetky náklady, ktoré môžu byť poriadne vysoké. Len pre ilustráciu, najvyššia poistná suma, ktorá bola vyplatená z poistenia horskej služby, bola až 3850 eur. Išlo pritom „len“ o podvrtnutie kolena a prevoz pacienta späť do doliny.

Koľko stojí poistenie rodinnej lyžovačky v SR?

Príklad č.1

  • Komplexný poistný balík na 7 dní
  • 2 dospelí a 2 deti do 18 rokov
  • Úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti, batožiny a zásahu Horskej služby do 7 000 eur
  • Cena: 36,40 eur

Príklad č. 2

  • Samostatné poistenie záchrany na horách v SR - celoročné
  • 4 osoby
  • poistné krytie len na záchranu pri pešej turistike, zjazdovom a bežeckom lyžovaní, snowboardingu, sánkovaní na vyznačených tratiach a jazdu na boboch
  • Cena: 56,10 eur

Poistenie na lyžovačke a počas jarných prazdnin

Zdroj: shutterstock

Poistenie lyžovačky v zahraničí

Poistenie liečebných nákladov, ktoré tvorí základ každého cestovného poistenia kryje len nevyhnutné náklady na lekárske ošetrenie, hospitalizáciu a prevoz späť do vlasti v prípade smrti. K nemu je odporúčané prikúpiť pripoistenie zodpovednosti za škodu voči tretej osobe, ktoré kryje škody vzniknuté na zdraví, živote a majetku.

„Ak lyžujete či snowbordujete, môžete ľahko niekoho zraziť. Ak utrpí škodu na zdraví, čo sa napríklad v susednom Rakúsku posudzuje naozaj prísne, hrozia vám náklady až v desiatkach tisícov eur. Bez tohto pripoistenia by ste preto určite nemali ísť v zahraničí na svah“, upozorňuje Búlik.

Koľko stojí poistenie rodinnej lyžovačky v zahraničí?

Príklad č. 1

  • Komplexný poistný balík na 7 dní
  • 2 dospelí a 2 deti do 18 rokov
  • cestovné poistenie v celej EÚ, úrazové poistenie, poistenie liečebných nákladov, zodpovednosti, batožiny, pátrania a záchrany
  • Cena: 33,60 eur

Príklad č. 2

  • Celoročné poistenie
  • 2 dospelí a 2 deti do 18 rokov
  • cestovné poistenie v celej EÚ, úrazové poistenie, poistenie liečebných nákladov, zodpovednosti, batožiny, pátrania a záchrany
  • Cena: 116 eur 

Jarné prazdniny

Počas jarných prázdnin si mnohé deti budú užívať zimné športy. Pri nich hroziace úrazy či ochorenia, ktoré môžu rodinu finančne zaťažiť sa našťastie dajú poistiť. Avšak až tretina rodičov nemá vôbec žiadne poistenie pre prípad ochorenia či úrazu svojho dieťaťa. Štatistiky pritom ukazujú, že deti sú najzraniteľnejšími lyžiarmi na svahoch. Niekedy vyviaznu len s modrinami, pri zrážke s dospelým však často utrpia úraz hlavy. Aké poistenie by ste teda mali uzavrieť pre svoje dieťa?

„Ochorenie či úraz dieťaťa predstavuje pre rodičov okrem psychickej a časovej záťaže aj finančnú. Poistku by ste mali vyberať najmä podľa toho, do akej miery môže úraz či choroba zasiahnuť rodinný rozpočet. Najdôležitejšie preto je chrániť dieťa pred rizikami, ktoré spôsobujú dlhodobé zdravotné následky, ktoré majú najvážnejší vplyv na rodinné financie“, odporúča Búlik.

Najdôležitejšie pripoistenia dieťaťa:

  • Trvalé následky úrazu - ideálne na sumu minimálne 100 000 eur vrátane progresie (pri úraze, ktorý zanechá trvalé následky, bude vyplatené percento z poistnej sumy podľa tzv. stupňa poškodenia tela)
  • Kritické choroby – ideálne na sumu 20 - 50 000 eur. Pri diagnostikovaní niektorej z poistenej skupiny chorôb poisťovňa vypláca celú alebo časť poistnej sumy. Poisťovne sa líšia najmä počtom kritických chorôb, ktoré kryjú.

Podľa finančnej situácie rodiny je vhodné zvážiť navyše aj tieto pripoistenia:

Denná dávka za dobu nevyhnutného liečenia a Denná dávka pri hospitalizácii - obe pripoistenia s[ vhodné najmä pre rodiny so slabšou finančnou situáciou, ktorú by aj krátkodobé liečenie úrazu či hospitalizácia dieťaťa mohla finančne zaťažiť.

Ošetrovné nájdete iba v niektorých poisťovniach. Toto pripoistenie rodičom nahradí príjem počas ošetrovania dieťaťa.

Oslobodenie od platenia poistného - pri zdravotnom hendikepe dieťaťa alebo v prípade smrti či invalidity rodiča (záleží na poisťovni) preberá platenie celej zmluvy poisťovňa.

Modelový príklad

Obe deti budú poistené do 25. roku života v poistnej zmluve jedného z rodičov na tieto riziká:

  • Trvalé následky úrazu na 100 000 eur (poistná suma 20 000 eur s 500 % progresiou)
  • Kritické choroby na 20 000 eur
  • Denná dávka pri úraze na 5 eur/deň (ak bude liečenie trvať aspoň 15 dní)
  • Denná dávka pri hospitalizácii kvôli chorobe alebo úrazu na 5 eur/deň
  • Chirurgický zákrok na 1500 eur – vyplatené bude percento z poistnej sumy podľa ohodnotenia operácie
  • Oslobodenie od platenia poistenia v prípade invalidity rodiča

Mesačné poistné na obe deti: 25,42 eur

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok