Ako reklamovať alebo vrátiť vianočný darček

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 1. 2018
Pokazil sa? Nesedí vám? Prečítajte si ako a kedy je možné vrátiť darček, ktorý ste dostali na Vianoce.
Ako reklamovať alebo vrátiť vianočný darček

Zdroj: Shutterstock

Predajcom môžete darčeky vrátiť, no ten si ich od vás vezme späť len vtedy, ak to vopred sľúbil. Žiadne predpisy mu totiž prevzatie predaného tovaru a vrátenie peňazí neprikazujú.

Ideálne všetko spísať

Službu či chybný tovar je obchodník povinný vyreklamovať o čom musí vydať písomné potvrdenie – reklamačný protokol. V ňom je potrebné navrhnúť spôsob vybavenia reklamácie teda, aby si spotrebiteľ uplatnil nárok, čo reklamáciou chce dosiahnuť. V reklamačnom konaní je možné uplatniť iba jeden nárok preto si dobre premyslite čo chcete od obchodníka.  

Opraviť alebo vymeniť za nové?

Uspokojíte sa so zľavou z kúpnej ceny alebo vás tovar tak odradil, že chcete vrátenie celej kúpnej ceny? Nezabudnite, že si môžete uplatniť iba jeden nárok a ten je nutné jednoznačne definovať pri uplatňovaní reklamácie. Podľa zákona je predajca reklamáciu povinný vybaviť čo najskôr, najneskôr do 30 dní odo dňa jej uplatnenia.

Chyby alebo vady veci podrobne spíšte a opíšte aj situácie kedy sa prejavujú. Mnoho obchodníkov zanedbáva túto možnosť a napíše do protokolu iba slovom „chyba“. Napríklad pri mobilných telefónoch odporúčame popísať aj stav telefónu (nie je poškriabaný, nemá prasknutý displej), zapísať do protokolu tzv. EMEI číslo telefónu alebo si spraviť jeho fotografiu pred tým, než mobil na reklamáciu zanesiete. Pri reklamáciách mobilov a podobných zariadení totiž často dochádza k zámene zariadenia či jeho poškodeniu pri preprave.

Bol tovar v zľave? Záruka môže byť kratšia

Reklamácia väčších tovarov ako je nábytok a bielej techniky prebieha zvyčajne tak, že po uplatnení písomnej reklamácie príde servisný technik priamo k vám domov. A ak je tovar poškodený, no môžete ho používať, obchodník vám môže uplatniť primeranú zľavu z ceny tovaru. Pozor však pri zľavnenom tovare. Ak tovar reklamujete pre chybu, za ktorú ste zľavu dostali, reklamáciu obchodník zamietne.

Na zľavnený tovar, ktorý už bol predtým používaný zvyknú dávať obchodníci kratšiu záručnú lehotu, minimálne však 12 mesiacov.

Tovar nemusíte vrátiť v originálnom obale

Pri reklamácii netreba výrobok vrátiť v originálnom obale. Niektorý, napríklad sklenený tovar, však treba vrátiť v obale alebo ho vhodne obaliť, keďže bez obalu by sa mohol poškodiť. O tom vás však musí predajca informovať napríklad v záručnom liste či kúpnej zmluve.

Rovnako sa nenechajte odbiť, ak obchodník od vás odmieta prevziať tovar, pretože nie je zabalený v originálnom balení, aj keď to bolo uvedené v podmienkach. Predávajúci je povinný za každých okolností reklamáciu prijať pričom nesmie spotrebiteľovi ukladať povinnosti bez právneho dôvodu.

Kedy možno vrátiť tovar z e-shopu

Ak ste si kúpili tovar alebo službu online alebo mimo obchodu (prostredníctvom telefónu, zásielkového predaja, podomového predajcu), takisto máte právo zrušiť svoju objednávku a tovar vrátiť do 14 dní z akéhokoľvek dôvodu alebo bez udania dôvodu.

Zákazník má možnosť odstúpenia od zmluvy na základe zákona č. 102/2014 o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku.

Kedy začne platiť lehota 14 dní

Lehota 14 dní sa počíta od dátumu prevzatia tovaru zákazníkom. Tovar sa považuje za prevzatý okamihom, keď spotrebiteľ (alebo ním určená tretia osoba s výnimkou dopravcu) prevezme všetky časti objednaného tovaru. To znamená, že odovzdanie tovaru dopravcovi (na pošte alebo kuriérovi) zo strany e-shopu nie je možné považovať za prevzatie tovaru.

Ak si zákazník objednal viacero produktov v jednej objednávke a tieto produkty mu e-shop doručí po častiach, potom sa tovar považuje za prevzatý až v okamihu, keď zákazník prevezme posledný dodaný tovar.

Internetový predajca musí zákazníkoví poskytnúť informáciu o možnosti odstúpenia od zmluvy ešte pred nákupom. Zaujímavosť je, že ak si túto povinnosť e-shop splní až dodatočne (najneskôr však do 12 mesiacov od doručenia tovaru), tak zákazníkovi sa lehota na odstúpenie od zmluvy predlžuje, resp. začne plynúť až po splnení si tejto povinnosti.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok