Koľko vás stojí prevádzka auta na daniach? Stovky eur ročne

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 10. 2017
Najväčšou daňovou položkou je spotrebná daň z pohonných hmôt. Len za benzín a naftu dá priemerný vodič ročne vyše 800 eur na daniach. Štát ale vyberá dane a poplatky aj inde.
Koľko vás stojí prevádzka auta na daniach? Stovky eur ročne

Zdroj: Shutterstock

Motorista môže z pohľadu peňazí pôsobiť ako taká dojná krava, ktorú si štát obľúbil ako spoľahlivého plniča erárnej kasy. Ľudia jazdiť musia, hlavne za prácou a povinnosťami. Ale koľko vlastne štátu každý rok zaplatíme v priamej súvislosti s používaním auta?

Daň za spotrebu

Výška daňového výnosu pre štát závisí od objemu spotreby a daňovej sadzby. V súčasnosti platia na Slovensku dve sadzby pre palivá. Pre benzín 514,50 eur a 550,52 eur na tisíc litrov, pre naftu sa vzťahujú sadzby 368 a 386,4 eur na tisíc litrov v závislosti od objemu biogénnych zložiek. Spotrebná daň je pevná zložka, ktorú platíte vždy.

Daň z pridanej hodnoty

Nasleduje daň z pridanej hodnoty so sadzbou 19%. Lenže DPH sa vypočítava nielen z ceny paliva, ale zároveň aj zo spotrebnej dane. Takže aj keby sa šejkovia, rafinérie a distribúcia rozhodli rozdávať benzín a naftu úplne zadarmo, zaplatíte na pumpe minimálne v podstate aj spotrebnú daň, aj DPH. To samozrejme platí pre súkromníkov a menších podnikateľov. Platcovia DPH si daň zaplatenú na čerpacej stanici odpočítajú.

Ropa samozrejme v skutočnosti niečo stojí (aktuálne zhruba 50 dolárov za barel), rovnako ako jej spracovania a distribúcie. Nejakú maržu si logicky musí vziať aj čerpacia stanica. Čerpacie stanice však zarábajú skôr na doplnkových službách. Vaše tankovanie "za dvacku" ich z biedy nevytrhne, ak si k tomu nekúpite nemrznúcu zmes do ostrekovačov, kávu a niečo na jedenie.

Praktické články: 

Koľko zaplatíte ročne? Tu je príklad z praxe

V súčasnosti tvoria dane 60% z ceny benzínu a 55% z ceny nafty. Koľko teda zaplatíte za rok? Pre jednoduchý modelový výpočet použijeme benzínové auto so spotrebou 8 l/100 km a nájazdom 15 000 km za rok a naftové auto so spotrebou 6 l/100 km a nájazdom 30 000 km za rok. Predpokladáme, že prevádzkovateľom auta je súkromná osoba.

Vodič benzínového auta spotrebuje pri našej modelovej cene 1,16 eur/l za rok 1200 litrov benzínu za celkom 1 392 eur. Z toho zaplatí na daniach 835 eur. Modelový vodič naftového auta prejazd za rok 1800 litrov nafty za 2 025 eur. Z tejto nafty potom odvedie dane vo výške 1 114 eur.

Tým ale poplatky a dane nekončia. Pri veľkej časti áut je potrebné započítať ročnú diaľničnú známku za 50 eur, ktorá je tiež príjmom štátu. Nasledujú samozrejme ďalšie investície do prevádzky vozidla. Budeme počítať, že každých 60 000 km sa menia pneumatiky a každý rok jazdí auto na pravidelný servis.

Dajme tomu, že priemerná sada pneumatík stojí 400 eur bez dane, čiže DPH je vo výške 76 eur. Náš modelový vodič benzínového auta spotrebuje jednu sadu za štyri roky, vodič naftového so svojim väčším nájazdom dve sady za štyri roky, teda dohormady 163 eur na daniach. Autá musia jazdiť aj do servisov, kde sa takisto platí DPH z dielov a práce a spotrebnej dane z mazív. Ceny sú individuálne, takže odhadom ročného zdanenia 40 eur pri benzínovom a 50 eur pri naftovom aute určite nič nepokazíme. A to nezohľadňujú dane z mimoriadnych opráv.

Tabuľka: Porovnanie nákladov benzín vs. diesel 

Daňová položka

 Benzínové auto (15 000 km / rok) Naftové auto (30 000 km / rok)
 Palivo844,74 eur 1 120 eur 
Ročná diaľničná známka 50 eur  50 eur
 Pneumatiky 20 eur40 eur 
Servis a diely  39 eur50 eur 
 Fond škôd8 eur 8 eur 
Celkom 961,74 eur1 268 eur 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok