Rýchle a lacné vymáhanie pohľadávok? Skúste upomínacie konanie

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 10. 2017
Upomínacie konanie je novou alternatívou súdneho vymáhania peňažných pohľadávok. V akých prípadoch ho môžete využiť a aké výhody tým získate? Poteší už úspora na súdnom poplatku.
Rýchle a lacné vymáhanie pohľadávok? Skúste upomínacie konanie

Zdroj: Shutterstock

Zrýchlené vymáhanie umožňuje elektronizácia

Možnosť využitia upomínacieho konania bola do slovenského právneho poriadku zakotvená zákonom č. 307/2016 Z.z.; cieľom zákonodarcu bolo ponúknuť zrýchlenú alternatívu uplatňovania peňažných nárokov.

Od notoricky známeho konania o vydaní platobného rozkazu sa upomínacie konanie odlišuje predovšetkým formou podávania návrhu. Zatiaľ čo návrh na vydanie platobného rozkazu môžete podať v klasickej listinnej forme, upomínacie konanie možno iniciovať len elektronicky.

Návrh sa podáva pomocou štandardizovaného elektronického formulára, ktorý nájdete na webových stránkach Ministerstva spravodlivosti. Pre podanie návrhu môžete využiť výlučne elektronické prostriedky, ktoré návrh dopravia do elektronickej schránky súdu. Podmienkou podania návrhu je dátová schránka aktivovaná na doručovanie; občiansky preukaz s čipom nepostačuje.

Ministerstvo však výslovne uvádza, že aktivácia dátovej schránky prebehne už na tretí pracovný deň od podania žiadosti.

K návrhu treba zároveň pripojiť v elektronickej podobe aj potrebné dokumenty (listiny, splnomocnenie apod.).

Upomínacie konanie je využiteľné najmä v podnikateľskej sfére

Vzhľadom na zjednodušený proces vymáhania nemožno prostredníctvom upomínacieho konania vymôcť akúkoľvek pohľadávku. Zákon výslovne vylučuje použitie upomínacieho konania v prípade:

  • 1) uplatňovania dohodnutého úroku z omeškania vo výške, ktorá o viac ako 5 percentuálnych bodov presahuje výšku tzv. zákonných úrokov z omeškania,
  • 2) uplatňovania nároku z tzv. spotrebiteľskej zmluvy, resp. iných zmluvných dokumentov súvisiacich so spotrebiteľskou zmluvou, ktoré obsahujú neprijateľnú zmluvnú podmienku a táto okolnosť má vplyv na vymáhaný nárok (neprijateľné zmluvné podmienky môžete nájsť v § 53 Občianskeho zákonníka),
  • 3) uplatňovania nároku na zaplatenie tovaru alebo služby zo spotrebiteľskej zmluvy alebo z iných zmluvných dokumentov súvisiacich so spotrebiteľskou zmluvou, ktoré ešte neboli dodané alebo poskytnuté,
  • 4) uplatňovania nároku vyplývajúceho zo spotrebiteľskej zmluvy alebo z iných zmluvných dokumentov súvisiacich so spotrebiteľskou zmluvou, ak dlžník nebol vyzvaný na jeho zaplatenie v posledných troch mesiacoch pred podaním návrhu,
  • 5) uplatňovania nároku zo zmenky voči fyzickej osobe,
  • 6) uplatňovania nároku, ktorý je v zjavnom rozpore s právnymi predpismi.

Z vyššie uvedeného je teda zjavné, že upomínacie konanie primárne nemá slúžiť na vymáhanie pohľadávok voči spotrebiteľom; jeho úlohou je najmä zvýšiť efektivitu vymáhania pohľadávok v obchodných sporoch.

Upomínacie konanie zároveň nemôže byť využité v prípade, keď návrh na vydanie platobného rozkazu v upomínacom konaní nebol podaný spôsobom, ktorý stavuje zákon o upomínacom konaní, ak žalobca nemá aktivovanú elektronickú schránku (ak je zastúpený, tak musí mať aktivovanú schránku jeho zástupca), ak návrh podávajú viacerí žalobcovia a nemajú spoločného zástupcu alebo ak by sa mal platobný rozkaz doručiť žalovanému do cudziny.

Upomienkove konanie na rýchle vymáhanie pohľadávky

Platíte len 50 % súdneho poplatku

Vydanie platobného rozkazu v upomínacom konaní je výhodné aj z hľadiska trov konania. Súdny poplatok totiž v tomto prípade činí len 50 % z percentnej sadzby ustanovenej v sadzobníku pre klasický návrh na vydanie platobného rozkazu. Momentálne je výška súdneho poplatku 6 % z hodnoty predmetu sporu. Ak teda napríklad vymáhate pohľadávku vo výške 1.000,- EUR, zaplatíte namiesto 60 EUR len 30 EUR. 

Na rozdiel od klasického súdneho uplatnenia peňažného nároku však nečakajte na výzvu na zaplatenie súdneho poplatku. Súd vám oznámi údaje pre zaplatenie poplatku automatizovaným spôsobom. Súdny poplatok sa následne môže zaplatiť poštovným poukazom alebo bezhotovostným bankovým prevodom. Pokiaľ poplatok do 15 dní od podania návrhu neuhradíte, na návrh sa nebude prihliadať.

Devízou je aj rýchlosť vydania platobného rozkazu

Návrhy na vydanie platobného rozkazu v upomínacom konaní sa podávajú výlučne k Okresnému súdu v Banskej Bystrici. Aj keď upomínacie konanie rieši jediný súd na Slovensku, nie je to prekážkou pre rýchle vymoženie práva. V prípade, že splníte všetky zákonné podmienky kladené na návrh a spôsob jeho podania a riadne zaplatíte súdny poplatok, vydá súd platobný rozkaz v upomínacom konaní najneskôr do desiatich pracovných dní.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok