Tipy, ako vybrať pneumatiky na auto

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 9. 2017
Dodržujte odporúčania výrobcu vozidla. Prečítajte si nezávislé testy a recenzie pneumatík. Rozhodnite sa podľa preferovaných funkcií. Uprednostňuje kvalitu pred cenou. To sú základne odporúčania pri kúpe novej pneumatiky.
Tipy, ako vybrať pneumatiky na auto

Zdroj: Shutterstock

Pneumatiky sú jediná vec, ktorá nás udržiava na ceste. Kvalita pneumatík často určuje, či vodič zvládne krízovú situáciu alebo nie. Výrobcov pneumatík je však množstvo a pneumatík ešte viac, preto nie je ľahké vybrať si tú správnu pre vaše auto. Ak neviete, kde začať, v tomto článku vám poradíme. Tento článok nemá za cieľ rozšíriť obzory, ale zhrnúť na jednom mieste rady a odporúčania týkajúce sa výberu pneumatík pre najširšiu verejnosť.

Akú veľkosť pneumatík potrebujem kúpiť?

Toto je najjednoduchšia odpoveď. Zistite si, čo odporúča váš výrobca automobilov. Schválené rozmery pneumatík a kolies sú uvedené vo Veľkom technickej preukaze. Rad áut má tiež vo viečku nádrže alebo na bočnom stĺpiku pri vodičovi či spolujazdca štítok, na ktorom sú schválené rozmery pneumatík (vrátane doporučených tlakov podľa zaťaženia) uvedené.

Je dobré vedieť, že auto spĺňa homologizáciu pre cestnú premávku len so schváleným typom kolies a pneumatík. Takže nebuďte prekvapení, keď vás pošlú preč z STK s veľkými kolesami, ktoré nemáte uvedené v technickej preukaze. Že ste ich videli na tom istom aute? Nezáleží na tom, údaj v techničáku je rozhodujúci.

Ako si môžem nechať zapísať alternatívne rozmery pneumatík a kolies?

Registráciu premenných ráfikov a pneumatík nad hodnoty a rozmery uvedené výrobcom vozidla vykonáva príslušný miestny orgán obce s rozšírenou kompetenciou. Presný postup, podrobnosti a potrebné dokumenty nájdete na internetovej stránke ministerstva dopravy.

Mám si kúpiť "športové" nízkoprofilové pneumatiky?

Je to záležitosť osobnej preferencie. Tí, ktorí chcú pohodlie, nízku spotrebu paliva a nízky hluk, by si mali vybrať najmenšie pneumatiky s najvyšším profilovým číslom. Pneumatika sa prirodzene deformuje a pôsobí ako nárazník. Deformačná zóna je väčšia (pri pneumatikách s vyšším profilom), čím menší dopad sa prenáša na podvozok a karosériu. Pneumatika s vyšším profilovým číslom lepšie filtruje nerovnosti a auto sa necíti tak "nudne".

Na druhej strane nízkoprofilová pneumatika je stabilnejšia, netrpí na tak výrazné deformácie a zvyčajne platí, že s ňou má auto lepšie jazdné vlastnosti a rýchlejšie reakcie na pokyny volantom. Preto je vhodný pre vodičov, ktorí majú radi dynamickú jazdu. Všetko s mierou samozrejme. Nízky profil pneumatiky na horšej ceste spôsobí, že pneumatika bude "skákať". Hnacie vlastnosti automobilu sa naopak zhoršia. Navyše na vytĺknutom podvozku s rozhodenou geometriou bude aj tá najlepšia pneumatika absolútne zbytočná. Radšej si dajte šasi do poriadku a uvidíte, že dokonca aj s bežnými pneumatikami bude vaše auto lepšie.

Mám si kúpiť luxusné alebo len lacné pneumatiky?

Ak váhate ako vybrať značku a model plášťov, prečítajte si nezávislé testy pneumatík. Môžete si vytvoriť obraz o tom, ako dobre na tom samotná pneumatika je. Nie vždy platí, že najdrahšie pneumatiky sú najlepšie. Mnohokrát v rešpektovanom teste, prémiové pneumatiky, ak sa neprepadli úplne, mohli skončiť v priemere medzi lacnejšími značkami.

Musíte vedieť, čo vaše pneumatiky a vaše auto bude používať. Pre ľudí, ktorí sa často pohybujú s autom v horskom prostredí by napríklad rozhodujúce vlastnosti na snehu a ľade. Pre niekoho iného môže byť dôležitý hluk pri cestovaní vyšším rýchlosťami, pre niekoho spotreba alebo opotrebovanie, niekto chce mať pneumatiky, ktoré najlepšie brzdy.

Už dávno neplatí, že vysoko kvalitné značkové pneumatiky sú oveľa drahšie ako pochybný výrobok neznámeho výrobcu bez akéhokoľvek odkazu. Napríklad v prípade bežných automobilov je rozdiel medzi priemernou a slušnou kvalitou pneumatiky iba niekoľko eur.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok