Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť – ktoré potraviny možno konzumovať

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 8. 2017
Ako majú spotrebitelia chápať význam spojenia Dátum minimálnej trvanlivosti a Spotrebujte do na balení potravín, aby zabránili plytvaniu potravinami a ušetrili peniaze? Zisťovali sme, aký je rozdiel medzi nimi.
Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť – ktoré potraviny možno konzumovať

Zdroj: Shutterstock

Sledujete dátum spotreby predtým, než potravinu vložíte do nákupného košíka? Viete rozidel medzi termínom dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti? Dátum spotreby znamená "spotrebujte do". Uvádza teda dátum, dokedy môžete potravinu bezpečne skonzumovať. Označujú sa ním čerstvé potraviny, napríklad čerstvé mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty, čerstvé ryby. Potraviny po dátume spotreby sú škodlivé pre zdravie a musíte ich bez váhania zlikvidovať.

V prvom rade treba čítať etiketu

Dátum minimálnej trvanlivosti je úplne odlišná vec. Na etiketách potravín či drogérie ho nájdete ako "minimálna trvanlivosť do". Označujú sa tak trvanlivé potraviny ako múka, ryža, cestoviny, sušené strukoviny, olej, konzervy, keksy a rôzne iné sladkosti či výrobky v prášku, napríklad pudingy či omáčky. Uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Pri správnom skladovaní je však konzumácia potravín po tomto dátume ešte stále bezpečná.

Tieto potraviny sú v poriadku aj po termíne

Laboratórne skúšky, ktoré urobilia Asociácia spotrebiteľov Slovenska ešte v roku 2015, preukázali zdravotnú bezpečnosť, chuťovú a kvalitatívnu stálosť vybraných potravín ešte minimálne tri mesiace "po". Išlo o napríklad o sušenú fazuľu, tarhoňu, rezance, lúpané paradajky v konzerve, krekry a výrobky v prášku.

Neotvorené a správne uskladnené pivo vydrží 4 mesiace, čokoládu a cestoviny môžete skonzumovať rok od dátumu výroby, ryžu, kávu a konzervy 2 roky. Neotvorený kečup by mal v zdraví "prežiť" rok, potom zvykne meniť farbu, no ešte sa dá konzumovať. Horčicu môžete skladovať 2 roky, neskôr podobne ako kečup zmení farbu. Neotvorené zelené olivy majú svoj čas 3 roky, ak ich otvoríte, mali by ste ich zjesť do 3 mesiacov. Nakladaná zelenina prežije 18 mesiacov, ak ju otvoríte, môžete ju konzumovať, kým nie je slizká a nezmäkne.

Minimálna trvanlivosť neznamená, že sa produkt pokazí presne v určený deň, no mali by ste si dať na to pozor najmä pri mäsových a mliečnych výrobkoch. Kyslomliečne, ako napríklad jogurt, kefír, acidofilné mlieko a ďalšie vydržia ešte istý čas, kým sa pokazia. Výrobcovia udávajú dátum spotreby skôr ako poistku.

Podobné je to aj s drogériou

S drogériou a ďalšími výrobkami pre domácnosť je to ešte zaujímavejšie. Napríklad sprejový osviežovač vzduchu by mal vydržať 2 roky, nemrznúca zmes 1 až 5 rokov, prášok na pranie približne rok, potom je ešte použiteľný, no môže stratiť vôňu a bielidlo vydrží štvrť- až polroka. Sprchový gél, krém, ústna voda, šampón, kondicionér, gél a lak na vlasy by sa nemali pokaziť 3 roky, dezodorant a rúž 2 roky a pery si môžete jedným balzamom natierať až 5 rokov, samozrejme, ak ho medzitým neminiete.

Obchodníci sú nútení takéto produkty vyradiť

Obchodníci musia podľa našej platnej legislatívy okamžite zlikvidovať všetky trvanlivé potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti a považujú sa za biologický odpad. Ročne ide desaťtisíce ton potravín hneď po uplynutí minimálnej trvanlivosti v hodnote desiatok miliónov eur. Takéto potraviny síce môžu reťazce a obchodníc darovať, ale iba prostredníctvom potravinovej banky.

Zásady minimálnej trvanlivosti

  • Potravina je ešte stále bezpečná na konzumovanie po uvedenom dni "dátumu minimálnej trvanlivosti" za predpokladu, že sú dodržiavané návody na skladovanie a balenie nie je poškodené, ale mohla by stratiť svoju chuť a textúru.
  • Údaje "dátum minimálnej trvanlivosti" sú uvedené na širokej škále mrazených, sušených (cestoviny, ryža), konzervovaných a iných potravinách (rastlinný olej, čokoláda atď.)
  • Skontrolujte, či je obal neporušený a či potravina vyzerá, vonia a chutí dobre, predtým ako potravinu vyhodíte po uplynutí "dátumu minimálnej trvanlivosti'".
  • Akonáhle je potravina s dátumom "minimálnej trvanlivosti" uvedenej na potravine otvorená, dodržiavajte všetky pokyny ako sú "skonzumujte do troch dní od otvorenia", ak sa to uplatňuje.

UPOZORNENIE: Nekonzumujte žiadnu potravinu po uplynutí dátumu "spotrebujte do".

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

konzerva, potravina, Slovensko

Toto ste už čítali?

Sviatky v roku 2026 čaká masaker, budeme počas nich pracovať a nakupovať (prehľad)

16. 9. 2025 | Ivana Sladkovská

Sviatky v roku 2026 čaká masaker, budeme počas nich pracovať a nakupovať (prehľad)

V roku 2026 čakajú Slovákov výrazné zmeny v podobe štátnych sviatkov. Vláda plánuje zrušiť tri dni pracovného pokoja vrátane 17. novembra, čím sa zníži počet voľných dní a ubudne aj... celý článok

Štát ide prepúšťať a zmrazí platy. Vieme, koho sa to dotkne

12. 9. 2025 | Miroslav Homola

Štát ide prepúšťať a zmrazí platy. Vieme, koho sa to dotkne

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) oznámil tretí balík konsolidačných opatrení v hodnote 2,7 miliardy eur. Úsporný plán zahŕňa 22 konkrétnych krokov, ktoré majú okrem iného... celý článok

Tieto prevádzky prežijú sviatok. Budú 15. septembra otvorené aj reštaurácie?

12. 9. 2025 | Miroslav Homola

Tieto prevádzky prežijú sviatok. Budú 15. septembra otvorené aj reštaurácie?

V pondelok 15. septembra si Slovensko pripomenie štátny sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Tento deň je dňom pracovného pokoja, a preto budú maloobchodné prevádzky povinne zatvorené.... celý článok

Pracujete? Zaplatíte. Koľko po novom odvediete štátu ako zamestnanec

10. 9. 2025 | Ivana Sladkovská

Pracujete? Zaplatíte. Koľko po novom odvediete štátu ako zamestnanec

Od 1. januára 2026 sa zamestnanci na Slovensku musia pripraviť na vyššie odvody na zdravotné poistenie – sadzba sa zvýši zo 4 % na 5 %. Hoci sa zvyšuje aj nezdaniteľná časť základu... celý článok

Slováci prídu o 3 dni voľna cez sviatky. Nakupovať sa bude bez obmedzení

9. 9. 2025 | Ivana Sladkovská

Slováci prídu o 3 dni voľna cez sviatky. Nakupovať sa bude bez obmedzení

Vláda Slovákov pripraví o ďalšie 3 dni pracovného pokoja. Novinkou je však aj to, že aj počas sviatkov, ktoré so sebou deň pracovného pokoja nesú, budeme môcť nakupovať. Ruší sa totiž... celý článok