Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť – ktoré potraviny možno konzumovať

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 8. 2017
Ako majú spotrebitelia chápať význam spojenia Dátum minimálnej trvanlivosti a Spotrebujte do na balení potravín, aby zabránili plytvaniu potravinami a ušetrili peniaze? Zisťovali sme, aký je rozdiel medzi nimi.
Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť – ktoré potraviny možno konzumovať

Zdroj: Shutterstock

Sledujete dátum spotreby predtým, než potravinu vložíte do nákupného košíka? Viete rozidel medzi termínom dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti? Dátum spotreby znamená "spotrebujte do". Uvádza teda dátum, dokedy môžete potravinu bezpečne skonzumovať. Označujú sa ním čerstvé potraviny, napríklad čerstvé mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty, čerstvé ryby. Potraviny po dátume spotreby sú škodlivé pre zdravie a musíte ich bez váhania zlikvidovať.

V prvom rade treba čítať etiketu

Dátum minimálnej trvanlivosti je úplne odlišná vec. Na etiketách potravín či drogérie ho nájdete ako "minimálna trvanlivosť do". Označujú sa tak trvanlivé potraviny ako múka, ryža, cestoviny, sušené strukoviny, olej, konzervy, keksy a rôzne iné sladkosti či výrobky v prášku, napríklad pudingy či omáčky. Uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Pri správnom skladovaní je však konzumácia potravín po tomto dátume ešte stále bezpečná.

Tieto potraviny sú v poriadku aj po termíne

Laboratórne skúšky, ktoré urobilia Asociácia spotrebiteľov Slovenska ešte v roku 2015, preukázali zdravotnú bezpečnosť, chuťovú a kvalitatívnu stálosť vybraných potravín ešte minimálne tri mesiace "po". Išlo o napríklad o sušenú fazuľu, tarhoňu, rezance, lúpané paradajky v konzerve, krekry a výrobky v prášku.

Neotvorené a správne uskladnené pivo vydrží 4 mesiace, čokoládu a cestoviny môžete skonzumovať rok od dátumu výroby, ryžu, kávu a konzervy 2 roky. Neotvorený kečup by mal v zdraví "prežiť" rok, potom zvykne meniť farbu, no ešte sa dá konzumovať. Horčicu môžete skladovať 2 roky, neskôr podobne ako kečup zmení farbu. Neotvorené zelené olivy majú svoj čas 3 roky, ak ich otvoríte, mali by ste ich zjesť do 3 mesiacov. Nakladaná zelenina prežije 18 mesiacov, ak ju otvoríte, môžete ju konzumovať, kým nie je slizká a nezmäkne.

Minimálna trvanlivosť neznamená, že sa produkt pokazí presne v určený deň, no mali by ste si dať na to pozor najmä pri mäsových a mliečnych výrobkoch. Kyslomliečne, ako napríklad jogurt, kefír, acidofilné mlieko a ďalšie vydržia ešte istý čas, kým sa pokazia. Výrobcovia udávajú dátum spotreby skôr ako poistku.

Podobné je to aj s drogériou

S drogériou a ďalšími výrobkami pre domácnosť je to ešte zaujímavejšie. Napríklad sprejový osviežovač vzduchu by mal vydržať 2 roky, nemrznúca zmes 1 až 5 rokov, prášok na pranie približne rok, potom je ešte použiteľný, no môže stratiť vôňu a bielidlo vydrží štvrť- až polroka. Sprchový gél, krém, ústna voda, šampón, kondicionér, gél a lak na vlasy by sa nemali pokaziť 3 roky, dezodorant a rúž 2 roky a pery si môžete jedným balzamom natierať až 5 rokov, samozrejme, ak ho medzitým neminiete.

Obchodníci sú nútení takéto produkty vyradiť

Obchodníci musia podľa našej platnej legislatívy okamžite zlikvidovať všetky trvanlivé potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti a považujú sa za biologický odpad. Ročne ide desaťtisíce ton potravín hneď po uplynutí minimálnej trvanlivosti v hodnote desiatok miliónov eur. Takéto potraviny síce môžu reťazce a obchodníc darovať, ale iba prostredníctvom potravinovej banky.

Zásady minimálnej trvanlivosti

  • Potravina je ešte stále bezpečná na konzumovanie po uvedenom dni "dátumu minimálnej trvanlivosti" za predpokladu, že sú dodržiavané návody na skladovanie a balenie nie je poškodené, ale mohla by stratiť svoju chuť a textúru.
  • Údaje "dátum minimálnej trvanlivosti" sú uvedené na širokej škále mrazených, sušených (cestoviny, ryža), konzervovaných a iných potravinách (rastlinný olej, čokoláda atď.)
  • Skontrolujte, či je obal neporušený a či potravina vyzerá, vonia a chutí dobre, predtým ako potravinu vyhodíte po uplynutí "dátumu minimálnej trvanlivosti'".
  • Akonáhle je potravina s dátumom "minimálnej trvanlivosti" uvedenej na potravine otvorená, dodržiavajte všetky pokyny ako sú "skonzumujte do troch dní od otvorenia", ak sa to uplatňuje.

UPOZORNENIE: Nekonzumujte žiadnu potravinu po uplynutí dátumu "spotrebujte do".

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

konzerva, potravina, Slovensko

Toto ste už čítali?

Právo na hotovosť musí zmiznúť zo slovenskej ústavy, tlačí Brusel

31. 7. 2025 | Redakcia

Právo na hotovosť musí zmiznúť zo slovenskej ústavy, tlačí Brusel

Slovensko bude musieť prepracovať zákony o hotovostných platbách, aby boli v súlade s právom Európskej únie. Ústavné právo na platbu v hotovosti, schválené v roku 2023, naráža na kompetencie... celý článok

Zruší sa voľno cez 17. november? Slováci na to majú jasný názor (prieskum)

28. 7. 2025 | Ivana Sladkovská

Zruší sa voľno cez 17. november? Slováci na to majú jasný názor (prieskum)

Plán vlády zrušiť voľný deň na 17. november, Deň boja za slobodu a demokraciu, naráža na nesúhlas väčšiny Slovákov. Podľa prieskumu ResSolution Group až 60 % ľudí s týmto krokom nesúhlasí,... celý článok

Chudoba na Slovensku najviac dolieha na mladé rodiny a nezamestnaných

22. 7. 2025 | Ivana Sladkovská

Chudoba na Slovensku najviac dolieha na mladé rodiny a nezamestnaných

Chudoba na Slovensku postihuje čoraz viac ľudí, najmä v zaostalých regiónoch a v rodinách s deťmi. Zistite, ako sa vyvíja trend chudoby v porovnaní s Európou, čo ju spôsobuje, ktoré... celý článok

Od tohto dátumu budú povinne obchodníci prijímať bezhotovostné platby

16. 7. 2025 | Ivana Sladkovská

Od tohto dátumu budú povinne obchodníci prijímať bezhotovostné platby

Od marca 2026 budete môcť zaplatiť kartou, mobilom alebo QR kódom aj v malých obchodoch či službách – nový zákon o evidencii tržieb prináša povinnosť prijímať bezhotovostné platby pri... celý článok

Inflácia dosiahla 4,3 %, najviac za posledný rok a pol. Zdraželi najmä základné veci

15. 7. 2025 | Ivana Sladkovská

Inflácia dosiahla 4,3 %, najviac za posledný rok a pol. Zdraželi najmä základné veci

V júni sa na Slovensku inflácia opäť vyšplhala na úroveň, akú sme tu nevideli už rok a pol, dosahujúc medziročnú hodnotu 4,3 %. Tento nárast prekonal všetky mesačné hodnoty od decembra... celý článok