Muži a východniari vedú rebríček dlhov, tvrdí analýza

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 4. 2017
Z najnovších analýz sa dozvedáme, že výška dlhov Slovákov klesá. Najviac si požičiavajú východniari a muži.
Muži a východniari vedú rebríček dlhov, tvrdí analýza

Zdroj: Shutterstock

Priemerná výška dlhu slovenských dlžníkov sa medziročne výrazne znížila. Zatiaľ čo v roku 2015 činila priemerná výška dlhu 1 450 eur, vlani klesla o takmer 42 % na 845 eur. Údaje pochádzajú z pravidelných analýz spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Muži a východniari vedú rebríček dlhov

Častejšie a viac si požičiavajú muži (53 % dlžníkov s priemerným dlhom 926 eur), zatiaľ čo podiel žien tvorí 47 % a ich priemerný dlh činí 765 eur.

Najviac dlžníkov (16,1 % z celej SR s priemerným dlho 919 eur) pochádza z Košického kraja, nasledujú kraje Nitriansky (15,9 % dlžníkov, priemerný dlh 888 eur) a Prešovský (13,9 % dlžníkov, priemerný dlh 920 eur), kde majú dlžníci súčasne aj najvyššie záväzky. Najmenšie čiastky si požičiavajú dlžníci z Bratislavského kraja, ktorí s priemerným záväzkom 829 eur tvoria iba 5,5 % slovenských dlžníkov.

Výška priemerného dlhu sa razantne znížila

"Oproti predchádzajúcemu roku sa priemerný záväzok slovenských dlžníkov veľmi razantne znížil, čo iste súvisí aj so stále sa zlepšujúcou ekonomickou situáciou na Slovensku a nízkou úrovňou nezamestnanosti. Najviac dlžníkov pochádza z Košického kraja, kde v súčasnej dobe dosahuje miera nezamestnanosti takmer 13 percent," uvádza Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Súvisiace články:

Dlhy v produktívnom i postproduktívnom veku

Slovenskí muži i slovenské ženy majú najvyšší priemerný dlh (1 007 eur, resp. 830 eur) vo veku medzi 45 a 54 rokov. Zadlžení sú takisto ľudia v postproduktívnom veku 65 a viac rokov s priemerným dlhom 788 eur. Dlžníci v najvyššej vekovej kategórii opäť pochádzajú predovšetkým z Košického a Nitrianskeho kraja.

"Zadlženosť ľudí vo veku nad 65 rokov je veľký problém, keďže z priemerného dôchodku vo výške okolo 426 eur sa dlhy splácajú veľmi ťažko. Z našich skúseností navyše vieme, že si ľudia v pokročilom veku veľmi často berú úvery namiesto svojichrodinných príslušníkov, ktorí by z rôznych dôvodov úver nedostali a väčšinou ani nie sú schopní tieto záväzky sami splácať," dodáva Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Viac ako jeden dlh má len desatina dlžníkov

Viac ako 11% slovenských dlžníkov má viac ako jeden dlh. Pri splácaní dlhov sú trochu aktívnejšie ženy.

Ženy kupujú vraj aj to, čo nepotrebujú

Pri nakladaní s financiami má viac než pätina žien (22 %), ale len 17 % mužov sklon kupovať aj veci, ktoré nutne nepotrebujú, ale pripadajú im cenovo výhodné. Len o niečo viac než tretina žien (34 %) má jasný prehľad o svojich výdavkoch, zatiaľ čo u mužov ide o 42 % opýtaných. Ženy tiež horšie hodnotia svoju celkovú finančnú situáciu. Pred koncom mesiaca sa minú peniaze každej siedmej žene (15 %), ale len desatine mužov (10 %).

Ženy sa zodpovednejšie stavajú k situácii, v ktorej by pre výpadok príjmov mali problém so splácaním svojich záväzkov. Viac než 15 % žien, ale len 9 % mužov by v takejto situácii požiadalo svojho veriteľa o odklad splátok, kým si nenájdu nové zamestnanie.

"Ženy často nemajú takú možnosť sporiť peniaze a majú o niečo menší prehľad o svojich financiách než muži. Zároveň sú však zodpovednejšie pri splácaní svojich záväzkov a keď sa dostanú do finančných problémov, volia vhodnejšie spôsoby ich riešenia - sú predovšetkým komunikatívnejšie. Len 17 % z nich je ale ochotných znížiť výdavky v prípade, že by museli uhradiť svoje záväzky z nečakane znížených príjmov.

Muži prijímajú aktívnejšie opatrenia pri riešení svojich finančných problémov - svoje úspory by na splácanie záväzkov použilo 28 % z nich. V prípade žien by na svoje úspory siahlo len 23 %," spresňuje Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok