Rakúsko zvýhodní zamestnávanie svojich občanov pred ostatnými z EÚ

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 3. 2017
Náš západný sused bojuje s vyššou nezamestnanosťou, po novom chce zvýhodňovať pri príjme do zamestnania svojich občanov voči ostatným z EÚ.
Rakúsko zvýhodní zamestnávanie svojich občanov pred ostatnými z EÚ

Zdroj: Shutterstock

Podľa zákonov platných na území Európskej únie v súčasnosti platí tzv. spoločný trh práce. To znamená, že občania všetkých krajín patriacich do Európskej únie majú rovnaké práva v oblasti zamestnania sa v ktorejkoľvek z krajín EÚ. V Rakúsku sa ale ozývajú hlasy pravicovej Strany slobody, ktorá zvíťazila vo voľbách a tie hovoria o tom, že by krajina mala začať uprednostňovať svojich občanov pred ostatnými z Európskej únie.

Cudzinec iba v tom prípade, že nebude iný vhodný kandidát

Najostrejšie zo všetkých kritizoval súčasnú situáciu sociálny demokrat Kern. Obvinil nepriamo aj Slovensko, keď uviedol, že krajiny z východu Európskej únie z "exportujú nezamestnanosť do Rakúska" a chcel by docieliť, aby zamestnávatelia uprednostňovali rakúskych kandidátov.

Podľa politika by mali byť prijatí do zamestnania v prvom rade domáci kandidáti. "To znamená, že len pokiaľ nie je žiadny vhodný kandidát v krajine, môže byť daná možnosť prijať bez obmedzení nových zamestnancov zo zahraničia", povedal Kern.

Plánujú 200-tisíc nových miest

Európski politológovia považujú tento krok za pokus o zastavenie naberajúcej popularity rakúskej Strany slobody FPÖ, ktorá získala v Rakúsku podporu kvôli kritickým vyjadreniam o nezamestnanosti a imigrácii.

Rakúsky kancelár ďalej uviedol, že vďaka verejným investíciám bude v krajine vytvorených 200-tisíc nových pracovných miest a do roku 2020 bude nezamestnanosť v krajine eliminovaná.

Len pripomenieme, že sociálni demokrati majú dnes v Rakúsku približne rovnakú podporu ako na Slovensku vládna strana Smer-SD. Približne 27% voličov.

Zvýhodňovanie sa už začalo

Ďalšou novinkou, ktorá nepoteší Slovákov je nový rakúsky zákon o minimálnej mzde. Z nového zákona totiž vyplýva, že slovenskému vodičovi pracujúcemu pre slovenského prepravcu musí byť na rakúskom území vyplácaná tunajšia minimálna mzda, zároveň musí mať pri sebe pracovnú zmluvu, doklady o mzde či formulár A1 zo Sociálnej poisťovne, všetko preložené do nemčiny.

Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia prednedávnom informovalo, že to výrazne deformuje európsky dopravný trh. Rakúsko sa tak pridalo k novodobému európskemu trendu, ktorý podľa dopravcov porušuje základné princípy voľného trhu podľa vzoru Nemecka a Francúzska.

Tak isto podľa združenia nepriamo korešponduje s vyjadrením rakúskeho spolkového kancelára Christiana Kerna, ktorý vyhlásil, že rakúske spoločnosti by mali uprednostniť pri zamestnávaní samotných Rakúšanov pred cudzincami z krajín EÚ.

Ako bude novinka vyzerať v praxi

Z novinky v zákone vyplýva, že slovenskému vodičovi pracujúcemu pre slovenskú dopravnú spoločnosť musí byť za výkon práce na rakúskom území vyplácaná tunajšia minimálna mzda, ktorá je v súčasnosti neporovnateľne vyššia ako na Slovensku. Dodáme, že Rakúsko je jedným z trojice najčastejších cieľov, kam smerujú slovenské kamióny a autobusy. Vodič musí byť pred každou cestou registrovaný na špeciálnom tlačive a musí mať pri sebe pracovnú zmluvu, doklady o mzde či formulár A1 zo Sociálnej poisťovne, všetko preložené do nemčiny.

Podajú podnet na Európsku komisiu

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu a člen výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa Ivan Štefanec (EĽS) sa vo veci medializovaného šikanovania slovenských vodičov nákladných vozidiel v Rakúsku obráti s podnetom na Európsku komisiu.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok