Minimálna mzda v Rakúsku platí aj pre cestovných dopravcov zo Slovenska

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 4. 2017
Od 1. januára 2017 zaviedlo Rakúsko kontrolu dodržiavania smernice o vysielaní pracovníkov, a výplaty minimálnej mzdy vodičom 8,49 eur na hodinu.
Minimálna mzda v Rakúsku platí aj pre cestovných dopravcov zo Slovenska

Zdroj: Shutterstock

Rakúsko začiatkom tohto roka zaviedlo zmeny v zákone o minimálnej mzde. Tieto podmienky sa tak začali týkať aj dopravných spoločností a vodičov, ktorí vykonávajú prepravu tovaru či osôb do alebo z Rakúska, a teda nielen kabotážnej dopravy (vnútroštátna preprava v inom štáte), ako to bolo doteraz.

Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia vtedy ihneď informovalo, že to výrazne deformuje európsky dopravný trh. Rakúsko sa tak pridalo k novodobému európskemu trendu, ktorý podľa dopravcov porušuje základné princípy voľného trhu podľa vzoru Nemecka a Francúzska.

Uvedený do platnosti aj napriek žalobám v ostatných krajinách

ČESMAD Slovakia uviedol, že upravený rakúsky zákon o minimálnej mzde bol uvedený do platnosti aj napriek tomu, že pre podobný nemecký a francúzsky zákon Európska komisia podala žalobu na tieto krajiny z dôvodu dôsledkov uplatňovania ich vlastných právnych predpisov o minimálnej mzde v sektore cestnej dopravy.

Tento krok považujú slovenskí cestní dopravcovia za plán, ako zamedziť dopravcom z iných krajín prepravné výkony v Rakúsku. Tak isto podľa združenia nepriamo korešponduje s vyjadrením rakúskeho spolkového kancelára Christiana Kerna, ktorý vyhlásil, že rakúske spoločnosti by mali uprednostniť pri zamestnávaní samotných Rakúšanov pred cudzincami z krajín EÚ.

Súvisiacie články:

Čo z toho vyplýva pre slovenských vodičov prepravcov

Z rakúskeho zákona vyplýva, že slovenskému vodičovi pracujúcemu pre slovenskú dopravnú spoločnosť musí byť za výkon práce na rakúskom území vyplácaná tunajšia minimálna mzda, ktorá je v súčasnosti neporovnateľne vyššia ako na Slovensku.

Chybné je podľa združenia aj celkové nastavenie tohto systému, ktorý neberie do úvahy systém cestovných náhrad vyplácaných vodičom v slovenských dopravných spoločnostiach. Vďaka týmto diétam tak príjem vodiča býva často dokonca vyšší, ako by bol na základe vyplácania rakúskej minimálnej mzdy.

Rakúsko jeden z najčastejších cieľov kamiónov a autobusov

Rozdiely v sociálnej legislatíve tak opäť znevýhodňujú slovenských dopravcov.

Rakúsko je jedným z trojice najčastejších cieľov, kam smerujú slovenské kamióny a autobusy. Po zavedení spomínanej finančnej a administratívnej prekážky viacero dopravných spoločností zvažuje ďalšie pôsobenie v tejto krajine a bude musieť svoje kapacity presmerovať do iných štátov.

Dopravca je podľa združenia pred uskutočnením prepravy na územie Rakúska povinný vyplniť zložitý formulár oznámenia o vyslaní pracovníka, ktorý však ešte nie je prispôsobený na oblasť cestnej dopravy a vyplnenie formuláru sa tak stáva takmer nesplniteľnou úlohou. Dostupný je iba jednorazový formulár a chýba taký, ktorý by platil na dlhší časový úsek.

"Dopravná spoločnosť tak musí pred každou cestou zaregistrovať nanovo každého svojho vodiča. Dopravca s viacerými vozidlami tak môže denne urobiť niekoľko prepráv z alebo do Rakúska. Väčšinu pracovného času tak zamestnanci spoločnosti strávia vypĺňaním tohto formuláru," upozornil generálny tajomník ČESMAD-u Slovakia Pavol Reich.

Potrebná aj pracovná zmluva či doklady o mzde

Rakúske orgány tiež od vodiča okrem toho vyžadujú pracovnú zmluvu, doklady o mzde či formulár A1 zo Sociálnej poisťovne, ktorý dokazuje vyplácanie sociálneho a zdravotného poistenia v SR. Všetky tieto dokumenty však musia byť preložené do nemčiny. Napriek tomu formulár A1 Sociálna poisťovňa odmieta vydávať v nemčine, čo dopravné spoločnosti stavia do bezvýchodiskovej pozície.

Pokuta niekoľko tisíc eur

Združenie už požiadalo Veľvyslanectvo SR v Rakúsku o spoluprácu pri riešení týchto zásadných nedostatkov, pretože takto hrozia dopravným spoločnostiam sankcie vo výške od 500 do 5 000 eur.

To najdôležitejšie o nových rakúskych pravidlách prepravcov v kocke

Kedy sa na vysielanie do Rakúska vzťahuje ohlasovacia povinnosť?

  • ak má zamestnávateľ sídlo v členskom štáte EÚ alebo v štáte EHS alebo vo Švajčiarsku a ak vysiela svojich zamestnancov na splnenie pracovného výkonu do Rakúska
  • ohlasovacia povinnosť sa vzťahuje aj na krátkodobé cezhraničné pracovné úlohy. Povinnosť nahlasovania majú aj zamestnávajúci, ktorí vysielajú v zahraničí sprostredkovaných zamestnancov do Rakúska.

Existujú výnimky?

  • určité cezhraničné pracovné úlohy v malom rozsahu a s krátkym trvaním v rámci vysielania alebo skupinového sprostredkovania nepodliehajú rakúskym predpisom o minimálnej mzde, ohlasovacej povinnosti a mzdovej kontrole.

Kedy nastáva sprostredkovanie v Rakúsku s ohlasovacou povinnosťou?

  • keďspoločnosť "ponúkne" svoje pracovné sily zo zahraničia do Rakúska inej spoločnosti v Rakúsku na splnenie pracovných výkonov,
  • má táto spoločnosť ohlasovaciu povinnosť.
  • bez ohlasovacej povinnosti sú určité cezhraničné sprostredkovania v malom rozsahu a s krátkym trvaním.

Tieto doklady musia mať pripravené zahraniční zamestnávatelia

  • kópia hlásenia o vyslaní - systém automaticky vygenerujetransakčné číslo, ktoré je dokladom odoslania údajov
  • prípadné dodatočné hlásenia pracovníko
  • predĺženie vyslania
  • hlásenie týkajúce sa zmien
  • podklady o prihlásení k sociálnemu poisteniu A1/E101, dokument o systéme sociálneho zabezpečenia A1 alebo výnimočne rovnocenné podklady v nemeckom jazyku - Žiadosť o vydanie osvedčenia A1 aj s potvrdením príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia, že vyslaný alebo sprostredkovaný zamestnanec podlieha systému sociálneho zabezpečenia vysielajúceho štátu počas vyslania alebo sprostredkovania - vždy v nemeckom jazyku.
  • mzdové podklady (pracovná zmluva, mzdový hárok, doklady o výplate mzdy alebo doklady o bankovom prevode mzdy, všetko v nemeckom jazyku)

Povinnosť o zdokladovaní sociálneho poistenia je možné splniť aj nasledovne:

Povinnosť je splnená aj vtedy, keď podklady o prihlásení do systému sociálneho zabezpečenia sú k dispozícii:

  • buď priamo na pracovisku, v prípade vyslania u kontaktnej osobe na pracovisku,
  • alebo v prípade vysielania u kontaktnej osoby mimo pracoviska
  • alebo u profesionálneho účtovníka, advokáta alebo notára zastúpeného v Rakúsku
  • alebo v pobočke v Rakúsku
  • alebo v rakúskej materskej alebo dcérskej spoločnosti toho istého koncernu

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok