Rakúsko zvýhodní zamestnávanie svojich občanov pred ostatnými z EÚ

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 3. 2017
Náš západný sused bojuje s vyššou nezamestnanosťou, po novom chce zvýhodňovať pri príjme do zamestnania svojich občanov voči ostatným z EÚ.
Rakúsko zvýhodní zamestnávanie svojich občanov pred ostatnými z EÚ

Zdroj: Shutterstock

Podľa zákonov platných na území Európskej únie v súčasnosti platí tzv. spoločný trh práce. To znamená, že občania všetkých krajín patriacich do Európskej únie majú rovnaké práva v oblasti zamestnania sa v ktorejkoľvek z krajín EÚ. V Rakúsku sa ale ozývajú hlasy pravicovej Strany slobody, ktorá zvíťazila vo voľbách a tie hovoria o tom, že by krajina mala začať uprednostňovať svojich občanov pred ostatnými z Európskej únie.

Cudzinec iba v tom prípade, že nebude iný vhodný kandidát

Najostrejšie zo všetkých kritizoval súčasnú situáciu sociálny demokrat Kern. Obvinil nepriamo aj Slovensko, keď uviedol, že krajiny z východu Európskej únie z "exportujú nezamestnanosť do Rakúska" a chcel by docieliť, aby zamestnávatelia uprednostňovali rakúskych kandidátov.

Podľa politika by mali byť prijatí do zamestnania v prvom rade domáci kandidáti. "To znamená, že len pokiaľ nie je žiadny vhodný kandidát v krajine, môže byť daná možnosť prijať bez obmedzení nových zamestnancov zo zahraničia", povedal Kern.

Plánujú 200-tisíc nových miest

Európski politológovia považujú tento krok za pokus o zastavenie naberajúcej popularity rakúskej Strany slobody FPÖ, ktorá získala v Rakúsku podporu kvôli kritickým vyjadreniam o nezamestnanosti a imigrácii.

Rakúsky kancelár ďalej uviedol, že vďaka verejným investíciám bude v krajine vytvorených 200-tisíc nových pracovných miest a do roku 2020 bude nezamestnanosť v krajine eliminovaná.

Len pripomenieme, že sociálni demokrati majú dnes v Rakúsku približne rovnakú podporu ako na Slovensku vládna strana Smer-SD. Približne 27% voličov.

Zvýhodňovanie sa už začalo

Ďalšou novinkou, ktorá nepoteší Slovákov je nový rakúsky zákon o minimálnej mzde. Z nového zákona totiž vyplýva, že slovenskému vodičovi pracujúcemu pre slovenského prepravcu musí byť na rakúskom území vyplácaná tunajšia minimálna mzda, zároveň musí mať pri sebe pracovnú zmluvu, doklady o mzde či formulár A1 zo Sociálnej poisťovne, všetko preložené do nemčiny.

Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia prednedávnom informovalo, že to výrazne deformuje európsky dopravný trh. Rakúsko sa tak pridalo k novodobému európskemu trendu, ktorý podľa dopravcov porušuje základné princípy voľného trhu podľa vzoru Nemecka a Francúzska.

Tak isto podľa združenia nepriamo korešponduje s vyjadrením rakúskeho spolkového kancelára Christiana Kerna, ktorý vyhlásil, že rakúske spoločnosti by mali uprednostniť pri zamestnávaní samotných Rakúšanov pred cudzincami z krajín EÚ.

Ako bude novinka vyzerať v praxi

Z novinky v zákone vyplýva, že slovenskému vodičovi pracujúcemu pre slovenskú dopravnú spoločnosť musí byť za výkon práce na rakúskom území vyplácaná tunajšia minimálna mzda, ktorá je v súčasnosti neporovnateľne vyššia ako na Slovensku. Dodáme, že Rakúsko je jedným z trojice najčastejších cieľov, kam smerujú slovenské kamióny a autobusy. Vodič musí byť pred každou cestou registrovaný na špeciálnom tlačive a musí mať pri sebe pracovnú zmluvu, doklady o mzde či formulár A1 zo Sociálnej poisťovne, všetko preložené do nemčiny.

Podajú podnet na Európsku komisiu

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu a člen výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa Ivan Štefanec (EĽS) sa vo veci medializovaného šikanovania slovenských vodičov nákladných vozidiel v Rakúsku obráti s podnetom na Európsku komisiu.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.