Ako a kedy možno vypovedať povinné zmluvné poistenie (PZP)

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 11. 2016
Chystáte sa predať auto? Chcete platiť menej za PZP? Alebo len jednodcho zmeniť poisťovňu? Vo všetkých prípadoch budete musieť zrušiť existujúce poistenie. Ako a kedy to možno podľa zákona spraviť?
Ako a kedy možno vypovedať povinné zmluvné poistenie (PZP)

Zdroj: Shutterstock

Motorista, ktorý sa rozhodne vypovedať zmluvu o PZP tak musí urobiť najneskôr šesť týždňov pred uplynutím výročia poistnej zmluvy. Ukážme si to na nasledovnom príklade: poistenie sa zväčša uzatvára od 1. januára (a platí do 31.12.), čo znamená, že v takomto prípade treba výpoveď do poisťovne doručiť najneskôr 19. novembra.

Dôležitý je teda dátum doručenia výpovede do poisťovne, nie dátum podania na pošte. Podľa zákona je výpoveď účinná až dňom doručenia výpovede druhej strane. Ak nemáte zmluvu od 1. Januára, riadíte sa dátumom kedy bola zmluva uzatvorená, resp. zmluva je platná od dátumu začiatku poistenia.

Výročie poistenia nemusí byť jediným dôvodom na jeho ukončenie. PZP možno ukončiť z týchto dôvodov:

  • výpoveď pred výročím poistenia
  • výpoveď na začiatku poistenia
  • zánik vozidla
  • zápis nového majiteľa
  • vyradenie vozidla z evidencie
  • krádež vozidla oznámená polícii
  • vrátenie dokladu o poistení u niektorých vozidiel
  • vyradenie vozidla z premávky
  • zmena nájomcu s právom kúpy vozidla
  • neuhradením poistného

Málokto vie, že podľa Občianského zákonníka možno zmluvu o PZP vypovedať aj do dvoch mesiacov od jej uzavretia s výpovednou lehotou 8 dní. Táto možnosť ale musí byť vyslovene dohodnutá v poistných podmienkach.

Ďalšou možnosťou kedy môžete vypovedať zmluvu o PZP je škodová udalosť. Z tohto dôvodu môžu poistenie ukončiť obe strany, aj poisťovna, aj motorista. Najneskôr do jedného mesiaca od oznámenia poistnej udalosti.

Ako vypovedať zmluvu

Vypovedať zmluvu o PZP možno bezplatne, a to písomne buď poštou alebo osobne na pobočke poisťovne. V žiadosti o výpoveď treba uviesť základné identifikačné údaje:

  • meno a priezvisko poistníka alebo obchodné meno firmy (IČO)
  • adresa alebo sídlo spoločnosti
  • číslo poistnej zmluvy

Nezaplatili ste poistné? Budete mať problémy

Podľa zákona zaniká poistenie o PZP aj nezaplatením poistného a to v prípade, že nebolo uhradené najneskôr jeden mesiac od splatnosti. Ak ale zmluva zanikne takýmto spôsobom, poistník je povinný uzatvoriť novú zmluvu v tej istej poisťovni na celý zostatkový čas poistného obdobia. Ak by motorista uzavrel nové poistenie v inej poisťovne, stalo by sa neplatným.

Čo v prípade, že majiteľ auta zomrie

V zmysle zákona o povinnom zmluvnom poistení poistenie zodpovednosti zaniká okrem iného aj zápisom prevodu držby vozidla na inú osobu v evidencii vozidiel. Pri úmrtí držiteľa vozidla odporúčame, aby jedna osoba z okruhu dedičov bola určená ako platiteľ poistného a oznámila to spolu s údajmi o osobe platiteľa poisťovateľa.

Tejto osobe bude poisťovateľ potom zasielať na úhradu predpisy poistného až do doby ukončenia konania o dedičstve. Po vydaní osvedčenia o dedičstve príslušný dopravný inšpektorát vykoná zápis prevodu držby. O vykonaní prevodu držby je potrebné bezodkladne infomovať poisťovateľa a odovzdať mu potvrdenie o poistení zodpovednosti a zelenú kartu z dôvodu zániku poistenia zodpovednosti.

Vyradenie vozidla natrvalo

Trvalé vyradenie vozidla z evidencie nastáva po žiadosti držiteľa vozidla. Je teda nutné spísať písomnú žiadosť o vyradenie vozidla z evidencie motorových vozidiel a doručiť ju príslušnému orgánu Policajného zboru (PZ) podľa miesta trvalého bydliska. Vyradenie vozidla z evidencie je rovnako dôvod aj na ukončenie poistného vzťahu a vypovedanie zmluvy o PZP. Poisťovni je potrebné zaslať Výpoveď zmluvy o PZP z dôvodu vyradenia vozidla.

Zmena leasingového nájomcu vozidla

Mali ste vozidlo na leasing a pred ukončením leasingovej zmluvy ho prevzal nový leasingový nájomca na základe písomnej dohody s leasingovou spoločnosťou? Musíte napísať oznámenie o zmene leasingového nájomcu v ktorom poisťovňu informujete o zániku poistenia k dátumu písomnej dohody s leasingovou spoločnosťou. Vyplňte formulár, vytlačte ho dvojmo, podpíšte a jeden rovnopis pošlite doporučenou poštou na adresu poisťovne, s priloženou kópiou dokladu o zmene leasingového nájomcu z leasingovej spoločnosti, bielou a zelenou kartou.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok