Flexibilita trhu práce

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 27. 9. 2012
V súvislosti s rýchlymi zmenami v ekonomike a nepriaznivou situáciou na trhoch práce jednotlivých krajín prebieha celosvetová diskusia na tému potreby rastu flexibility trhu práce. Otázky týkajúce sa flexibility trhu práce priťahujú pozornosť odborníkov z celého sveta
Flexibilita trhu práce

Zdroj: Shutterstock

V súvislosti s rýchlymi zmenami v ekonomike a nepriaznivou situáciou na trhoch práce jednotlivých krajín prebieha celosvetová diskusia na tému potreby rastu flexibility trhu práce. Flexibilizácia pracovných trhov je pre krajiny EÚ jedným z kľúčových cieľov na národnej a medzinárodnej úrovni v rámci Európskej stratégie zamestnanosti. Spolu s konceptom celoživotného vzdelávania je považovaná za hlavnú stratégiu v boji proti vysokej nezamestnanosti, za ktorú boli v predchádzajúcich dvoch desaťročiach vo veľkej miere zodpovedné rigidné a nepružné pracovné trhy. Otázky týkajúce sa flexibility trhu práce preto priťahujú pozornosť odborníkov z celého sveta.

Európska stratégia zamestnanosti
Základné princípy Európskej stratégie zamestnanosti boli prijaté na zvláštnom zasadaní Európskej rady, ktoré sa konalo v tesnej náväznosti na prijatie Amsterdamskej zmluvy. Európska stratégia zamestnanosti bola odozvou na vysokú nezamestnanosť, ktorou trpela väčšina krajín Európskej únie, rovnako ako nízkou tvorbou pracovných miest či nízkou mierou ekonomickej aktivity obyvateľstva. Je zameraná na koordináciu národných politík zamestnanosti členských krajín, pričom národné politiky zamestnanosti ostávajú plne v kompetencii členských krajín. Európska stratégia zamestnanosti je založená na spoločne dohodnutých cieľoch, spolupráci  a vzájomnej výmeny skúseností medzi jednotlivými krajinami.

Čo flexibilita znamená?
Presná a všeobecne prijímaná definícia tohto pojmu neexistuje, avšak ide o pojem v rámci odbornej literatúry, spoločenskej praxe aj širšej verejnosti veľmi frekventovaný. Pre mnohých odborníkov je tento pojem problematický, diskutabilný a niektorými dokonca spochybňovaný. Flexibilita vo všeobecnosti znamená pružnosť alebo schopnosť prispôsobovať sa, kým jej opakom je rigidita alebo strnulosť. V makroekonomickej rovine znamená flexibilita rýchlosť prispôsobenia trhu vonkajším otrasom či zmenám podmienok na trhu práce.

Členenie flexibility trhu práce
Existuje mnoho pohľadov na kritériá ovplyvňujúce flexibilitu trhu práce a ešte viac jej členení. Najčastejšie sa však flexibilita trhu práce člení na niekoľko typov:

  • Funkčná flexibilita
  • Flexibilita pracovných nákladov
  • Mzdová flexibilita
  • Flexibilita profesnej štruktúry
  • Vonkajšia numerická flexibilita
  • Vnútorná numerická flexibilita

Funkčná flexibilita vyjadruje mieru prispôsobivosti podnikov na tržné zmeny. V praxi ide najmä o schopnosti pracovníkov meniť svoje úlohy v podniku a schopnosť prechádzať rôznymi školeniami a rekvalifikáciami v rámci podniku.

Flexibilita pracovných nákladov sa medzi jednotlivými krajinami veľmi líši z dôvodu rozdielne nastaveného daňového zaťaženia pracovníkov, kvality a štruktúry pracovnej sily, odlišnej úrovne priemerných miezd či investičných stimulov.

Mzdová flexibilita zasa predstavuje prispôsobivosť miezd zamestnancov meniacim sa hospodárskym cyklom – v období recesie by sa mali mzdové náklady znižovať a v počiatkoch ekonomického oživenia by mali rásť.

Numerická flexibilita označuje podľa schopnosť firmy prispôsobiť počet zamestnancov a ich pracovnú dobu aktuálnym potrebám prostredníctvom neštandardných foriem zamestnania alebo dočasných pracovných kontraktov.

Numerická flexibilita sa často člení na vonkajšiu a vnútornú. Vonkajšia numerická flexibilita vyjadruje flexibilitu podmienok zamestnávania, resp. podmienok prepúšťania a najímania štandardných a flexibilných zamestnancov. V praxi sa určuje z hľadiska miery ochrany pracovných miest. Vnútorná numerická flexibilita sa vyznačuje mierou flexibility zamestnávateľov a zamestnancov v organizácií práce a pracovnej doby. Medzi nástroje vnútornej numerickej flexibility zaraďujeme napríklad legislatívne upravené formy organizácie práce a pracovnej doby.


Flexicurity model
V svetle potreby rastu flexibility trhu práce vyplývajúcej z hlavných socioekonomických trendov súčasnosti, ktoré majú za následok finančné aj štrukturálne problémy mnohých sociálnych systémov nielen európskych krajín, budí veľkú pozornosť dánsky model pracovného trhu, tzv. flexicurity model, ktorý podporuje rast pružnosti a adaptability trhu práce s dôrazom na súčasné zachovanie adekvátnej úrovne sociálneho zabezpečenia pracovníkov.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok