Pracovná zmluva

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 2. 10. 2012
Pre vzťah zamestnanca so zamestnávateľom je najdôležitejším dokumentom pracovná zmluva. V nej si môžu a aj by si mali upraviť všetko potrebné pre svoje (dlhodobo dobré) pracovnoprávne vzťahy.
Pracovná zmluva

Zdroj: Shutterstock

Aby bolo jednoduchšie predstaviť si aké postavenie má pracovná zmluva v pracovnoprávnych vzťahoch stačí uviesť, že pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou, pričom vzniká odo dňa, ktorý bol v nej dohodnutý ako deň nástupu do práce. Zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších právnych predpisoch) predpokladá pre pracovnú zmluvu povinne písomnú formu, pričom jedno jej vyhotovenie musí zamestnávateľ vydať zamestnancovi.  Zákonník práce rozlišuje pri pracovnej zmluve podstatné náležitosti a „pravidelné“ náležitosti. Podstatné náležitosti sú vymedzené taxatívne, ide o:

  • druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma a jeho stručná charakteristika,
  • miesto výkonu práce
  • deň nástupu do práce,
  • mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve;

Medzi pravidelné náležitosti pracovnej zmluvy patria ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby. Ak sú pravidelné náležitosti pracovnej zmluvy a mzdové podmienky dohodnuté v kolektívnej zmluve, stačí iba uviesť odkaz na jej ustanovenia. Inak stačí uviesť odkaz na príslušné ustanovenia Zákonníka práce. Ak v pracovnej zmluve nie sú dohodnuté mzdové podmienky a účinnosť ustanovení kolektívnej zmluvy, na ktoré pracovná zmluva odkazuje, sa skončila, mzdové podmienky dohodnuté v kolektívnej zmluve sa považujú za mzdové podmienky dohodnuté v pracovnej zmluve až do dohodnutia nových mzdových podmienok v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve, najviac po dobu 12 mesiacov.
     V prípade, ak je miesto výkonu práce v cudzine má zamestnávateľ povinnosť v pracovnej zmluve uviesť aj:

  • dobu výkonu práce v cudzine,
  • menu, v ktorej sa bude vyplácať mzda, prípadne jej časť,
  • ďalšie plnenia spojené s výkonom práce v cudzine v peniazoch alebo naturáliách,
  •  prípadné podmienky návratu zamestnanca z cudziny.

V prípade, ak pracovná zmluva neobsahuje všetky vyššie spomenuté náležitosti má zamestnávateľ povinnosť v lehote najneskôr do jedného mesiaca od vzniku pracovného pomeru vyhotoviť zamestnancovi písomné oznámenie, ktoré ich bude obsahovať. Okrem povinných a pravidelných náležitostí si zamestnanec so zamestnávateľom môžu v pracovnej zmluve dohodnúť aj ďalšie podmienky, o ktoré majú záujem. Zákonník práce dodáva, že by malo ísť najmä o ďalšie hmotné výhody. 

Ďalšou náležitosťou môže byť skúšobná doba. Zákonník práce uvádza, že v pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace, pričom u vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu je najviac šesť mesiacov. Zaujímavá situácia vzniká pri dohode o dobe pracovného pomeru.  Podľa Zákonníka práce je pracovný pomer dohodnutý na neurčitý čas, v prípade, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve (prípadne pri jej zmene) neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. V zásade postačuje aj tá skutočnosť, že pracovný pomer na dobu určitú nebol dohodnutý písomne.

V roku 2011 bola do nášho Zákonníka práce doplnená aj možnosť dohodnúť si zákaz konkurencie po skončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Určitá doba pri tom znamená v tomto prípade najviac jeden rok. V prípade, ak sa má pracovný pomer skončiť už pred uplynutím jedného mesiaca od nástupu do zamestnania má zamestnávateľ povinnosť vydať zamestnancovi písomné oznámenie o prijatí do zamestnania najneskôr do skončenia pracovného pomeru. Ak je miesto výkonu práce v cudzine, zamestnávateľ je povinný písomné oznámenie o prijatí do zamestnania vydať pred odchodom zamestnanca do cudziny.

 


    

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.