Povinnosti zamestnanca podľa Zákonníka práce

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 6. 8. 2012
Poznať svoje práva je dôležité, ale rovnako tak je dôležité poznať svoje povinnosti. V pracovnoprávnom vzťahu vznikajú zamestnancovi povinnosti napríklad priamo zo zákona, pracovnej zmluvy, či zmluvy kolektívnej.
Povinnosti zamestnanca podľa Zákonníka práce

Zdroj: Shutterstock

Tak zamestnávateľ ako aj zamestnanec si musia plniť svoje povinnosti, ktoré im z pracovnoprávneho vzťahu vyplývajú. Ich neplnenie má rôzne dôsledky. Pre zamestnanca môže znamenať ukončenie pracovného pomeru, prípadne aj náhradu škody a pre zamestnávateľa možný postih zo strany štátnych orgánov. V pracovnoprávnych vzťahoch platí, že odo dňa, keď vznikol pracovný pomer je zamestnanec povinný podľa pokynov zamestnávateľa vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy, a to v určenom pracovnom čase a dodržiavať pri tom pracovnú disciplínu.

Zamestnanec sa musí v prvom rade držať pracovnej zmluvy, interných predpisov zamestnávateľa, kolektívnej zmluvy a pod., no zároveň netreba zabúdať ani na ustanovenia Zákonníka práce (zákon č. 311/2001 Z.z. zákonník práce v znení neskorších právnych predpisov), a to najmä jeho ustanovenia §81 a §82. Zákonník práce vypočítava zamestnancovi povinnosti iba demonštratívne. Zamestnanec je v prvom rade povinný pracovať zodpovedne a riadne, ďalej je povinný plniť pokyny nadriadených vydané v súlade s právnymi predpismi. Akoby samozrejmosťou sa zdá byť povinnosť, aby bol zamestnanec na pracovisku na začiatku pracovného času, využíval pracovný čas na prácu a odchádzal z neho až po skončení pracovného času, no nie vždy sa táto povinnosť dodržuje a stáva sa, že neskoré príchody, prípadne skoré odchody sú dôvodom pre skončenie pracovného pomeru.

Vo všeobecnosti platí, že neznalosť zákona neospravedlňuje (O všetkom, čo bolo v Zbierke zákonov uverejnené, platí domnienka, že dňom uverejnenia sa stalo známym každému, koho sa to týka; domnienka o znalosti vyhlásených všeobecne záväzných právnych predpisov je nevyvrátiteľná – ust. §2 zákona č. 1/1993 Z.z. o Zbierke zákonov Slovenskej republiky v znení neskorších právnych predpisov), no zamestnanec má povinnosť dodržiavať právne predpisy a ostatné predpisy vzťahujúce sa na prácu ním vykonávanú za predpokladu, že bol s nimi riadne oboznámený. V tejto súvislosti treba dodať, že pred uzatvorením pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný oboznámiť fyzickú osobu s právami a povinnosťami, ktoré pre ňu vyplynú z pracovnej zmluvy, s pracovnými podmienkami a mzdovými podmienkami, za ktorých má prácu vykonávať. Taktiež musí byť zamestnanec oboznámený aj s pracovným poriadkom, s kolektívnou zmluvou a s právnymi predpismi vzťahujúcimi sa na prácu ním vykonávanú, s právnymi predpismi a ostatnými predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktoré musí zamestnanec pri svojej práci dodržiavať, a s ustanoveniami o zásade rovnakého zaobchádzania. Zamestnanci majú povinnosť pri práci dbať o svoju bezpečnosť a zdravie a o bezpečnosť a zdravie osôb, ktorých sa ich činnosť týka.


Zamestnanec je povinný s prostriedkami, ktoré mu zveril zamestnávateľ riadne hospodáriť a chrániť jeho majetok (pred poškodením, stratou, zničením a zneužitím). Dôležitou povinnosťou zamestnanca je nekonať v rozpore s oprávnenými záujmami zamestnávateľa, ďalej zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri výkone zamestnania a ktoré v záujme zamestnávateľa nemožno oznamovať iným osobám. Špecifickou povinnosťou zamestnanca, ktorá sa priamo nedotýka výkonu pracovnej činnosti je povinnosť dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom v období, v ktorom má podľa osobitného predpisu nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti.


Každý zamestnanec je povinný písomne oznamovať zamestnávateľovi všetky zmeny, ktoré sa týkajú pracovného pomeru a súvisia s jeho osobou. Ide napríklad o zmenu jeho mena, či priezviska, trvalého pobytu alebo prechodného pobytu a taktiež adresy na doručovanie písomností, či zdravotnej poisťovne. V prípade, ak sa jeho výplata poukazuje na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, aj zmenu bankového účtu. Okrem vyššie uvedených povinností majú vedúci zamestnanci podľa Zákonníka práce aj ďalšie povinnosti. Ide najmä o povinnosť riadiť a kontrolovať prácu zamestnancov, či utvárať priaznivé pracovné podmienky a zaisťovať bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Ich povinnosťou je aj zabezpečovanie odmeňovania zamestnancov podľa všeobecne záväzných právnych predpisov, kolektívnych zmlúv a pracovných zmlúv a dodržiavanie zásady poskytovania rovnakej mzdy za rovnakú prácu alebo za prácu rovnakej hodnoty. Vedúci zamestnanci musia zabezpečovať, aby nedochádzalo k porušovaniu pracovnej disciplíny a takisto zabezpečovať prijímanie včasných a účinných opatrení na ochranu majetku zamestnávateľa.

A v neposlednom rade sú povinný utvárať priaznivé podmienky na zvyšovanie odbornej úrovne zamestnancov a na uspokojovanie ich sociálnych potrieb. Zamestnanci, ktorí sa cítia byť poškodení porušením povinností zo strany zamestnávateľa vyplývajúcich mu z pracovnoprávnych vzťahov môžu svoje práva uplatniť na súde. Pri tom platí, že zamestnávatelia nesmú znevýhodňovať a poškodzovať zamestnancov preto, že zamestnanci uplatňujú svoje práva vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov.


Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok