Môže sa mandátna spoločnosť banky vyhrážať exekúciou?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 2. 7. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva, investovania a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Môže sa mandátna spoločnosť banky vyhrážať exekúciou?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcete si obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu na získanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sa v našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Vstup do Investičnej poradne

 

Ako je to s oslobodením od platenia dane z príjmu z polovice bytu, nadobudnutej dedičstvom?

Otázka:

Matka s otcom si v januári 2009 kúpili v Banskej Bystrici byt. Od februára 2009 tam mali obidvaja trvalé pobyty. V júli 2010 náhle otec zomrel. Matka po jeho smrti zdedila jeho polovicu bytu, vzala si úver a byt dala zrekonštruovať. Nakoľko nevládala platiť za byt, išla bývať k svojej matke a v marci 2012 byt predala. Viem, že zo zákona za polovicu bytu by daň z príjmu nemala platiť, nakoľko byt nadobudla pred 1.1.2011. Prosim Vás o odpoveď, či bude tiež oslobodená od platenia dane z príjmu z polovice bytu, nadobudnutej po otcovej smrti dedením? Vopred za vybavenie ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Oslobodenie prijmu z predaja bytu vyplýva z § 9 zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov. Nakoľko vo Vašej otázke nie sú všetky potrebné údaje pre posúdenie, doporučujem Vám dobre si prečítať uvedený paragraf, či sa podľa niektorého z odstavcov vzťahuje na Vás oslobodenie. Ak nie, potom tento príjem bude súčasťou daňového priznania za rok 2012, teda bude treba vychádzať z vyššie uvedeného zákona platného k 31.12.2012 a to podľa § 8.

 

Môže sa mandátna spoločnosť banky vyhrážať exekúciou?

Otázka:

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či môže mandátna spoločnosť banky, ktorá vymáha peniažky, vyhrážat sa mi exekúciou. S tým, že ide o takúto vec. V banke mám úver, ktorý mi bol poskytnutý cez internet banking, neboli dohodnuté splátky, lebo mi všetko malo prísť na adresu prechodného bydliska, kde mi aj chodili výpisy. Nakoľko sa nikto neozýval, nechávala som na účte sumu 25€, ktorá som dúfala, že je postačujúca. Až keď mi boli omylom zaslané financie na môj účet, zistila som pri návšteve banky, že moja pohľadávka bola postúpena mandátnej spoločnosti a že ma kontaktovali na adresu trvalého bydliska, z mne neznámych dôvodov. Banka ma v svojom centralnom systeme má ako jedneho klienta, pod jedným rodným číslom s dvoma adresami, kde je trvalé bydlisko a poštová adresa. Na poštovú adresu mi boli zasielané výpisy, ale kontaktovali ma ohľadom pôžičky na adresu trvalého bydliska ...ja mám zaujem platiť, hoc sumu 50€ , ale nie ako mi volá mandátna spoločnosť, ktorá sa mi vyhráťa a žiada o sumu 200 €. Môže sa mi pracovník vyhrážať? Mám právo sa obrátiť na banku a žiadať o zrušenie dlhu od mandátnej spoločnosti a o zžadosť v pokračovaní platenia priamo v banke??? Nepoviem, ak by som neplatila. Ale ja som platila...viete mi prosim pomôct? Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň, vyhrážanie exekúciou nie je považované za vyhrážanie a používa sa bežne. Pokiaľ niekto uvádza, že využije zákonné metódy na vymoženie peňazí, nie je to považované za vyhrážanie. Pokiaľ by sa Vám vyhrážal použitím nezákonných prostriedkov, potom by to mohlo byť považované aj za trestný čin. Pokiaľ bola pohľadávka postúpená na mandátnu spoločnosť, banka Vás môže odkázať, aby ste dlh riešili s nimi. Vy ako tretia osoba nemáte možnosť tento vzťah banky a mandátnej spoločnosti meniť. 

 

   Aký je postup pri vypočítavaní výšky výživného na maloleté deti?

Otázka:

Dobrý deň, aký je postup pri vypočítavaní výšky výživného na maloleté deti? Môj budúci manžel má vyživovaciu povinnosť voči maloletej dcére z jeho predchádzajúceho manželstva. Ako by sa mu počítala výška alimentov, keď budeme manželia? Bude sa prihliadať aj na výšku môjho platu - teda ako príjem spoločnej domácnosti? Prihliada sa iba na jeho príjem a spoločné financie (hlavne na chod domácnosti) nie sú preto relevantné? Prosím o radu. Nevyznám sa v tom... Vopred ďakujem.

 

Odpoveď:

Dobrý deň, presný matematický výpočet výživného zatiaľ v našom právnom poriadku neexistuje. Výživné určuje súd na základe zváženia viacerých kritérií. Výška výživného závisí od množstva faktorov, tie najhlavnejšie sú: výška príjmu povinného rodiča, výška príjmu rodiča, ktorý sa stará o dieťa, výška nákladov oboch rodičov, výška nákladov na dieťa, schopnosti a možnosti povinného rodiča zarobiť finančné prostriedky ako i možnosti a schopnosti rodiča, ktorý sa o dieťa stará, zdravotný stav dieťaťa a iné. Pokiaľ rodič žije s niekym v spoločnej domácnosti, ktorý sa podieľa na úhradách nákladov spoločnej domácnosti, prihliada sa aj na tento jeho príjem. Často si povinní rodičia myslia, že pokiaľ oficiálne zdokladujú nízky príjem, súd bude vychádzať iba z tohto príjmu. Súd vychádza často z možností a schopností povinného rodiča. Ak teda rodič má možnosti a schopnosti si zarobiť viac, ako deklaruje súdu, súd prihliada na tento vyšší príjem.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok