Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 26. 4. 2024
Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek spomenie.
Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Zdroj: Pixabay/Marcus

Ikonická postavička Hello Kitty dobýja svet už 50 rokov a stále je in. Zaujala celé generácie detí a mladých ľudí na celom svete. Zdobí nielen roztomilé sponky do vlasov pre deti, ale aj pánske boxerky či drahé autá a dokonca aj lietadlo. Japonská spoločnosť Sanrio, ktorá postavičku vytvorila, sa už celé dekády raduje z miliónov, ktoré sa jej vďaka roztomilej postavičke len tak sypú. Hello Kitty je druhá najlepšie zarábajúca kreslená postavička hneď po Pokémonoch.

Hello Kitty prvýkrát uzrela svetlo sveta v roku 1974. Vytvorila ju vo firme Sanrio umelkyňa Juko Šimizuová. Paradoxne sa stala človekom, ktorý na Hello Kitty zarobil asi najmenej. O dva roky neskôr z firmy odišla a zatiaľ čo jej postavička dodnes zarába milióny dolárov, ona nedostala ani cent navyše.

Roztomilá (ne)mačička

Vzhľad Hello Kitty vychádza z japonského „kawaii“, teda roztomilosti. Za svoj úspech vďačí nielen svojej rozkošnosti, ale aj jednoduchosti tváre, ktorá „vytvára priestor pre interpretáciu,“ hovorí Christina Yanová pre CNBC. Yanová je autorkou knihy „Ružová globalizácia: Cesta Hello Kitty cez Pacifik“ a bola kurátorkou výstavy pri jej prvom uvedení v Japonsko-americkom národnom múzeu v Los Angeles.  

 V čase, keď Hello Kitty vstúpila na trh, podľa Yanovej slov bola na vzostupe kultúra mladých dievčat, ktorá dievčatám a ženám umožňovala príjmať "roztomilosť" a začleniť ju do ich estetického a emočného repertoáru. Postupne sa Hello Kitty a kultúra roztomilosti začali prepájať s americkým záujmom o cool japonské trendy, ako sú videohry a kreslené postavičky manga.

Čo by to bolo za kultúrny fenomén, keby sa o ňom nešírili konšpiračné teórie? Samozrejme, spájajú sa aj s Hello Kitty. Konšpirátorom napríklad dlho nedalo spávať, prečo postavička nemá ústa. Podľa niektorých to má odkazovať na submisivitu žien a dokonca ju spájajú s obchodovaním s ľuďmi.

Existuje dokonca legenda, že postavičku vymyslela čínska žena, ktorej dcéra trpela rakovinou úst. V zúfalej nádeji na záchranu svojej dcéry sa táto žena údajne dohodla s diablom, že na oplátku za záchranu jej dcéry vytvorí postavičku, ktorá sa bude páčiť deťom po celom svete. Tento príbeh, hoci je fascinujúci a prispieva k mystike značky, je však skôr mýtom než historickým faktom.

Čo ale konšpirácia nie je, no vyšlo to najavo až o dlhé roky neskôr, je skutočnosť, že Hello Kitty nie je mačka. Okrúhla tvár, ušká a fúziky skutočne naznačujú, že ide o japonské plemeno bobtail, ktoré má krátky chvost. Hello Kitty chvost nemá. Ako však pri 40. narodeninách vysvitlo, Hello Kitty nie je žiadne zviera. 

„Hello Kitty nie je mačka. Je to kreslená postavička. Je to malé dievčatko. Je to priateľka. Ale nie je to mačka. Nikdy nie je zobrazená na štyroch nohách. Chodí a sedí ako dvojnohý tvor. Má však vlastnú mačku ako domáceho miláčika a volá sa Charmmy Kitty,“ povedala pre LA Times Christine Yanová s tým, že dokonca ani nie je Japonka, ale britská školáčka. 

Predstavitelia spoločnosti Sanrio svojím vyjadrením ešte zamiešali mútne vody tohto vysvetlenia. „Je prehnané tvrdiť, že Hello Kitty nie je mačka,“ hovorí hovorca. „Hello Kitty je personifikácia mačky.“ Takže Hello Kitty nie je mačka, ale zároveň nie je pravda, že je „nemačka“.

Kreslená milionárka

Čo ale Hello Kitty určite je, je milionárka. Podľa CNN v roku 2015 analytici odhadli, že Hello Kitty predstavovala približne 75 percent ročného prevádzkového zisku materskej spoločnosti Sanrio, ktorý dosahoval 142 miliónov dolárov. Súčasne Hello Kitty podľa analytikov priniesla väčšinu ročných príjmov spoločnosti, a to vo výške približne 600 miliónov dolárov.

Prvým produktom Hello Kitty bola dievčenská peňaženka, ktorá sa dostala na verejnosť v roku 1975. Značka sa okamžite stala obľúbenou a usmievavá mačička si získala srdcia nielen mnohých detí, ale aj dospelých. Spolu s Pokémonmi sa stala druhou najziskovejšou mediálnou franšízou.

„Nikomu sa nepodarilo opakovať takú globálnu fascináciu sadou postavičiek, ako sa to podarilo spoločnosti Sanrio,“ uzavrel Marty Brochstein z medzinárodnej asociácie obchodníkov s licenciami. „Hello Kitty trafila presne do čierneho.“

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok