Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 6. 5. 2024
Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva prepočet predčasných starobných dôchodkov pre poistencov, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku a to pred 1. januárom 2023.
Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Zdroj: Shutterstock

Sociálna poisťovňa ohlásila veľkú zmenu pre všetkých ľudí, ktorí pracovali 40 rokov a dosiahli predčasný dôchodok pred 1. januárom 2023. Štát doplatí predčasným dôchodcom sumu, o ktorú ich „obral“ vyšší koeficient. Dôchodcovia si čoskoro nájdu v schránkach rozhodnutie o doplatení rozdielu výšky dôchodku. Informuje o tom hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Uvedená zmena sa týka tých predčasných penzistov, ktorí pred 1. januárom 2023 získali 40 odpracovaných rokov do dovŕšenia dôchodkového veku. Podľa právnej úpravy účinnej do 31. decembra 2022 sa predčasný starobný dôchodok znižoval o 0,5 % za každých 30 dní od vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku vždy, bez rozdielu na počet odpracovaných rokov. Prepočítaním týchto dôchodkov sa zabezpečí, že všetci poistenci, ktorí získali 40 odpracovaných rokov, budú mať dôchodok znížený iba o 0,3 % a nebudú tak znevýhodnení oproti poistencom, ktorí do predčasného starobného dôchodku odišli od 1. januára 2023,“ priblížil hovorca.

Po prepočítaní dostanú dôchodcovia nielen vyšší dôchodok so zmeneným koeficientom, ale aj jednorazový príspevok ako kompenzáciu.

Táto zmena, ktorú implementuje Sociálna poisťovňa, má pozitívny dopad na tých dôchodcov, ktorí splnili podmienku 40 rokov pracovnej aktivity a ktorí si vybavili predčasný dôchodok pred 1. januárom 2023. Výsledkom je pre nich nielen zvýšenie mesačných dôchodkových výplat, ale aj jednorazový doplatok za obdobie od začiatku roka 2023 do dátumu, keď začne platiť nová výška dôchodku.

Rozhodnutia by mali začať chodiť už v priebehu mája, no nie je to striktne daný termín.

„Poberatelia predčasného starobného dôchodku, ktorí majú nárok na nové určenie sumy ich dôchodku a nedostanú v priebehu mája rozhodnutie, sa nemusia obávať. Povinnosťou Sociálnej poisťovne vyplývajúcou zo zákona o sociálnom poistení je prepočítať sumu predčasného starobného dôchodku do 31. decembra 2026. Celkovo je potrebné určiť novú sumu predčasného starobného dôchodku viac ako 125 000 dôchodcom, prepočet tak Sociálna poisťovňa vykonáva postupne, v niekoľkých etapách,“ vysvetľuje Kontúr.

O prepočítanie netreba žiadať

Z praktického hľadiska to teraz znamená, že Sociálna poisťovňa automaticky prepočíta dôchodky postihnutých osôb a vyplatí im rozdiel, ktorý vznikol od 1. januára 2023. V prípade, že dôchodcovia spĺňajúci nové kritériá nedostanú do konca mája 2024 rozhodnutie o novej výške svojho dôchodku, ich situácia nie je stratená. Podľa zákona má Sociálna poisťovňa povinnosť prepočítať tieto dôchodky najneskôr do konca roka 2026.

Tento proces bude prebiehať v etapách, pretože celkový počet dôchodcov, ktorým sa majú dôchodky prepočítať, presahuje 125 000. Pre tých, ktorí tento limit 40 odpracovaných rokov nesplnia, ich dôchodok zostane na súčasnej úrovni. 

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

 

Koeficient sa aj tak vracia

Parlament nedávno schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša dôležité zmeny v podmienkach odchodu do predčasného dôchodku. Novela reaguje na fakt, že mnohí Slováci odišli do predčasného dôchodku s využitím pravidla, ktoré umožňovalo odísť do dôchodku po odpracovaní 40 rokov, aj keď im do dosiahnutia štandardného dôchodkového veku zostávalo viac ako dva roky. Toto pravidlo bolo obzvlášť výhodné pre ľudí, ktorí začali pracovať v mladom veku, napríklad od 18 rokov.

Zmeny zavedené touto novelou znamenajú, že postupne sa bude zvyšovať počet rokov, ktoré musí jednotlivec odpracovať, aby mohol odísť do predčasného dôchodku. Napríklad, osoby narodené v roku 1961 budú musieť mať odpracovaných 40 rokov a 2 mesiace, zatiaľ čo osoby narodené v roku 1962 budú potrebovať 40 rokov a 4 mesiace. Ešte striktnejšie to bude u ľudí narodených v roku 1966, kde sa požiadavka posúva na 41 odpracovaných rokov.

„Pri predčasných dôchodkoch po 40 odpracovaných rokoch sa už nebude suma dôchodku krátiť len o 0,3 % za každých 30 dní, chýbajúcich do dosiahnutia dôchodkového veku. Rovnako, ako pri "klasických" predčasných dôchodkoch, aj pri predčasných dôchodkoch po 40 odpracovaných rokoch sa bude suma dôchodku krátiť o 0,5 % za každých 30 dní, chýbajúcich do dosiahnutia dôchodkového veku,“ upozorňuje exminister Jozef Mihál s tým, že tieto pravidlá platia už od 15. mája. Určitým skupinám ľudí sa preto neoplatí čakať a mali by ísť do predčasného dôchodku čo najskôr.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rodičovský dôchodok sa blíži. Čoskoro sa začne vyplácať po novom

17. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa blíži. Čoskoro sa začne vyplácať po novom

Sociálna poisťovňa čoskoro začne vyplácať rodičovské dôchodky za rok 2024, čo prinesie významnú finančnú podporu pre dôchodcov, ktorí vychovali deti. Tento nový systém prináša viacero... celý článok

Hýčkanie a opatera pre slovenských dôchodcov: Od tohto dátumu si výrazne prilepšia

17. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Hýčkanie a opatera pre slovenských dôchodcov: Od tohto dátumu si výrazne prilepšia

Byť dôchodcom na Slovensku v roku 2024 je ako vyhrať v lotérii. Tým, čo šli do predčasného dôchodku pred viac ako rokom, sa prepočítajú sumy. Od júla ich čaká valorizácia a v decembri... celý článok

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

Od 15. mája 2024 vstupujú do platnosti zmeny v dôchodkovom systéme. Predčasné dôchodky budú pre mnohé mladšie generácie nedostupné. Zároveň sa mení spôsob výpočtu ich výšky.

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

Dôchodcom, ktorí dostávajú štedré penzie, štát ešte pridá. Reč je o výsluhových dôchodkoch, ku ktorým sa pridáva starobná penzia a tučný trinásty dôchodok.

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

3. 5. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky o deň skôr z dôvodu štátneho sviatku. Platí to pre poberateľov dôchodkov, ktorí si preberajú dôchodky v hotovosti na pošte.