Ceny elektriny, plynu a vody pre rok 2024: Čo nás čaká?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 15. 12. 2023
Ceny energií pre rok 2024 sú informáciou, ktorá zaujíma snáď každého. Mnohí sa pritom obávajú výrazného nárastu, ktorý by im mohol spôsobiť mnohé finančné problémy. Dobrou správou však je, že minimálne budúci rok niečo podobné nehrozí. Regulovaná cena dodávky elektriny totiž bude stabilizovaná na podobnej úrovni ako v roku 2023. Cena plynu pritom dokonca klesá.
Ceny elektriny, plynu a vody pre rok 2024: Čo nás čaká?

Zdroj: Shutterstock

Plyn klesne medziročne až o 40 %

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydal v priebehu novembra:

  • 28 cenových rozhodnutí s cenami za dodávku plynu zraniteľným odberateľom pre dodávateľov plynu,
  • 76 cenových rozhodnutí s cenami za dodávku elektriny zraniteľným odberateľom pre dodávateľov elektriny.

Podľa jednotlivých rozhodnutí by mala byť regulovaná cena dodávky plynu pre domácnosti v roku 2024 približne o 27 % nižšia než minulý rok. V prípade zraniteľných odberateľov mimo domácnosti by mal byť pokles až o 40 %.

Elektrina bude stabilizovaná

Regulovaná cena dodávky elektriny pre domácnosti bude v roku 2024 stabilizovaná na úrovni podobnej ako v roku 2023. V prípade zraniteľných odberateľov mimo domácnosti klesnú regulované ceny približne o 71 %.

Väčšina dodávateľov zohľadnila povinnosti, ktoré im nariaďuje rozhodnutie Ministerstva hospodárstva SR. Úrad však prerušil cenové konania pre troch veľkých dodávateľov elektriny (ZSE, SSE a VSE), ako potvrdzuje vyhlásenie na oficiálnej webovej stránke ÚRSO:

„Úrad prerušil cenové konania pre troch veľkých dodávateľov elektriny (ZSE, SSE a VSE), keďže podľa úradu požadujú nárast cien elektriny pre domácnosti nad rámec povinností udelených v rozhodnutí Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky o VHZ zo dňa 20. októbra 2023. Úrad vyzval týchto dodávateľov, aby upravili svoje cenové návrhy v súlade s rozhodnutím o VHZ.“

Úrad ďalej upozorňuje, že „dodávateľom elektriny alebo plynu nestanovuje pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorú nemôžu prekročiť. Úrad vyzýva dodávateľov, aby v rámci svojich možností v konkurenčnej súťaži ponúkali svojim odberateľom nižšiu cenu elektriny alebo plynu oproti maximálnej cene určenej úradom.“

Ceny vody znížil úrad už v októbri

Ceny vody znížil ÚRSO už koncom októbra 2023. Urobil tak pre štyri vodárenské spoločnosti, ktorým výrazne poklesli náklady na elektrickú energiu v porovnaní s nákladmi preukázanými v roku 2022.

Ceny kompenzuje vláda

V roku 2023 platia domácnosti zastropované ceny, ktoré kompenzuje vláda. Hoci ceny energií postupne klesajú, sú stále príliš vysoké na to, aby ich občania dokázali zaplatiť bez štátnej pomoci. 

ÚRSO preto už od leta 2023 upozorňoval na to, že bez vládnych opatrení by domácnosti čelili riziku vysokých cenových nárastov. Tieto a ďalšie informácie spomínal vo svojom vyhlásení medzičasom odvolaný predseda úradu Andrej Juris.

„Úrad v cenových konaniach v maximálnej miere zohľadnil pokles burzových cien elektriny a plynu na základe platnej legislatívy, ktoré síce klesli v priebehu roka 2023, avšak sú naďalej oveľa vyššie ako cenové úrovne pred energetickou krízou. V roku 2023 mnohí odberatelia platia v skutočnosti ceny zastropované a kompenzované vládou SR, ktoré majú prednosť pred cenami stanovenými úradom. Preto výsledný dopad na odberateľov elektriny a plynu budú mať prípadné opatrenia vlády SR na rok 2024. Úrad už od leta 2023 upozorňoval, že bez vládnych opatrení by domácnosti v prípade plynu a vybraní zraniteľní odberatelia v prípade elektriny a plynu čelili riziku vysokých cenových nárastov. Preto sme opakovane odporúčali vláde SR zaviesť opatrenia na zmiernenie dopadov pre tieto skupiny odberateľov.“

Andrej Juris bol vládou na začiatku decembra odvolaný z funkcie. Podľa jej informácií konal v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.

Štát vyčlenil 1,25 miliardy eur

Na kompenzáciu cien energií vyčlenila vláda v štátnom rozpočte 1,25 miliardy eur. O tejto skutočnosti informovali predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a ministerka hospodárstva Denisa Saková. 

„Chcem ubezpečiť, že oproti cenám minulého roku za elektrickú energiu, plyn a teplo, čo sa týka domácností a vybraných zraniteľných subjektov, sa nič nezmení. Nikto na faktúre neuvidí nárast cien,“ povedala Saková.

Podľa Sakovej mali distribučné poplatky v dodávke elektrickej energie stúpnuť o 20 %. Nič také sa však po ich zastropovaní nemá stať. Zastropovanie cien bude pritom platiť nielen pre domácnosti, ale aj pre podnikateľský sektor.

To isté platí aj pre distribučné poplatky za plyn, ktoré mali stúpnuť o 6 %, a za teplo, kde mal byť nárast približne o 40 %.

Jednotlivé kompenzácie bude riešiť ministerstvo hospodárstva priamo s dodávateľmi alebo distribútormi. V prípade potrieb budú platiť aj kompenzačné schémy, ktoré stropovali cenu plynu na 99 eur a cenu elektriny na 199 eur za megawatthodinu (MWh).

„Neočakávame, že by sa cez tieto limity podnikatelia prehupli, ale ak by sa tak stalo, tieto kompenzačné schémy budú naďalej platiť aj v budúcom roku 2024,“ doplnila ministerka.

Anketa

Očakávate naozaj pokles cien energií?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ceny, elektrina, energie

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok