Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 1. 2022
Pri každoročnej valorizácii (zvyšovaní) minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok, ktorý dôchodcovi zvýšila na úroveň minimálneho už pri jeho priznávaní.
Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

Zdroj: Shutterstock

Po valorizácii vypláca Sociálna poisťovňa seniorovi ten dôchodok, ktorý je pre neho výhodnejší. Ak je pôvodný dôchodok dôchodcu aj po valorizácii stále nižší ako minimálny, naďalej dostáva minimálny dôchodok. Naopak, pôvodný valorizovaný dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať penzistovi v prípade, ak je po valorizácií vyšší ako minimálny.

Valorizácia dôchodkových dávok, ktoré sa v januári 2022 zvyšujú o 1,3 % mesačnej sumy dôchodku, sa minimálnych dôchodkov priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 zvyšuje o 1,3 % jeho pôvodne vypočítaný dôchodok.

Kedy sa vypláca minimálny dôchodok?

Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku a ak je pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi naďalej vypláca minimálny dôchodok. Ak je po zvýšení (valorizácii) dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára 2022, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa dôchodcovi vypláca jeho valorizovaný dôchodok.

Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok. Samotná suma minimálneho dôchodku, ktorá je podľa zákona odstupňovaná v závislosti od dosiahnutého kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, sa od 1. januára 2022 nemení.

 

Suma minimálnej penzie

Pri najmenej 30 rokoch kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia predstavuje výška minimálneho dôchodku 334,30 eura a pri 40 rokoch je to 378,50 eura. Za 45 rokov kvalifikovaného obdobia je minimálny dôchodok vo výške 410 eur a pri 50 rokoch ju zákon stanovuje na 441,50 eura.

Príklad č. 1:

Dôchodca k 31. decembru 2021 poberal minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu bola 285,10 eura. Od 1. januára 2022 sa mu zvýšil – valorizoval – jeho starobný dôchodok o 3,80 eura zo sumy 285,10 eura na sumu 288,90 eura. Táto suma je stále nižšia ako suma minimálneho dôchodku. Preto tomuto dôchodcovi naďalej aj od 1. januára 2022 patrí minimálny dôchodok vo výške 334,30 eura, ktorý je pre neho aj výhodnejší.

Príklad č. 2:

Dôchodca k 31. decembru 2021 poberal minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu bola 333,20 eura. Od 1. januára 2022 sa mu zvýšil – valorizoval – jeho starobný dôchodok o 4,40 eura zo sumy 333,20 eura na sumu 337,60 eura. Táto suma je vyššia ako suma minimálneho dôchodku, preto mu minimálny dôchodok od 1. januára 2022 nepatrí a vyplácať sa mu bude starobný dôchodok v sume 337,60 eur, ktorý je pre neho aj výhodnejší.

Anketa

Aká je výška Vášho dôchodku?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok