Je možný návrat na rodičovskú dovolenku?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 12. 12. 2013
Máte otázky z oblasti daní a účtovníctva, miezd alebo financovania byvania? Potrebujete sa poradiť s právnikom o rodinnom či obchodnom práve? Investujete alebo by ste chceli začať investovať? Využijte služieb nášho poradenského centra a obráťte sa na nás!
Je možný návrat na rodičovskú dovolenku?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Otázka: Návrat na rodičovskú dovolenku

Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom rodičovskej dovolenky. Mala som pracovnú zmluvu na dobu urcitú, ktorá mi končila, keď mal môj syn 2 roky. Zamestnávateľ povedal, že ak nastúpim z RD do práce, pracovnú zmluvu mi da na ďalších 5 rokov. Takže som podpísala ukončenie RD a novú pracovnú zmluvu, keď mal syn 2 roky a nastúpila som do prace. Ale syn si v jasličkách nezvykol a chcem sa vrátit na RD, chcem opäť požiadať o RD do synových 3 rokov. Je možné znova požiadať o RD, je nejaké obmedzenie, koľko musím medzi tým odpracovať? Koľko dopredu je možné o RD požiadať? Mám novú pracovnú zmluvu, môžem dostať za to výpoved, keď som ešte v skúšobnej dobe?

Odpoveď:

Dobrý deň, ano je to možné. Nakoľko ste však už podpísali novú zmluvu so skúšobnou dobou, zamestnávateľ môže s Vami skončiť pracovný pomer aj bez udania dôvodu. Potom už návrat späť na pôvodné miesto nebude možný.

Otázka: Zdanienie príjmu za prenájom nehnuteľnosti

Dobrý deň, potrebujem poradiť ohľadom zdanenia príjmu za prenájom nehnuteľností. Nehnuteľnosť patrí mne a manželovi, začali sme ju prenajímať koncom augusta 2013. Manžel nie je rezidentom SR pre daňové účely a svoje daňové povinnosti si plní v svojej domovskej krajine, mimo EU. Ja som bez príjmu a vedená ako dobrovoľne nezamestnaná, momentálne žijúca na SR. 1. Do kedy máme/mám povinnosť zaregistrovať príjem z nehnuteľnosti na Daňovom úrade? 2. Koncom novembra 2013 odchádzam za manželom s tým, že mimo SR budeme žiť dlhodobejšie, viac ako 1 rok. Mám občianstvo aj krajiny, kde plánujem vycestovať a taktiež plánujem nájsť si tam prácu. Som tým považovaná za občana SR s povinnosťou platiť daň z príjmu za prenájom nehnuteľnosti tu na SR alebo v krajine pobytu (tiež tam mám trvalý pobyt)? Aké sú možnosti platenia dane z prenájmu nehnuteľnosti (raz za rok?, paušálne x%?)? Nemám záujem sa tejto povinnosti vyhnúť ale nepoznám pravidlá a daňové zákony. Ďakujem za pomoc. 

Odpoveď:


Dobrý deň. 1. Zaregistrovať sa na daňovom úrade bolo treba pred začiatkom prenajímania. 2. Ak máte slovenské občianstvo a žijete na Slovensku, ste považovaná za rezidenta na Slovensku s povinnosťou podať daňové priznanie. 3. Pri príjme z prenajmu je oslobodenie do výšky prijmu 500,- € za rok, § 9 zákona o dani z prijmu. 4. Ak Vaše celkové zdaniteľné prijmy za rok 2013 nepresiahnu 1 867,97 €, nemáte povinnosť podať daňové priznanie za rok 2013, § 32 zákona o dani z prijmu.

Otázka: Daň z nehnuteľnosti

Dobrý deň, chcem sa poradiť. Predávame byt v ktorom bývame a máme trvalý pobyt 2 roky. Vlastníkom bytu je ale svokra, ktorá tu nemá trvalý pobyt a vlastníkom je teda 2,5 roka. Predávame ho o 5000 drahší ako sme kúpili a zároveň kupujeme väčší teda aj drahší byt. Daň z predaja nehnuteľnosti teda musíme platiť?

Odpoveď:

Dobrý deň. Príjem za predaj bytu bude podľa môjho názoru podliehať zdaneniu. Daňovníkom bude Vaša svokra ako majiteľ predávaného bytu. Ak bude predaj realizovaný v roku 2014, treba sledovať prípadné zmeny v zákone o dani z prijmov, pretože zdanenie by bolo za rok 2014

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok