V roku 2014 budú vyššie maximálne nemocenské dávky

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 11. 2013
Od 1. januára sa zvyšuje maximálne materské, ošetrovné, nemocenské dávky.
V roku 2014 budú vyššie maximálne nemocenské dávky

Zdroj: Shutterstock

Dôvodom pre zvýšenie maximálnej výšky nemocenských dávok je zvýšenie maximálneho denného vymeriavacieho základu na určenie nemocenskej dávkyo necelé euro: zo sumy 38,7617 eur na 39,6987 eur. Nové vyššie maximálne dávky:


nemocenské

  • pri 31-dňovom mesiaci vo výške 677 eur
  • pri 30-dňovom mesiacivo výške 655 eur


materské

  • pri 31-dňovom mesiaci vo výške 800 eur
  • pri 30-dňovom mesiacivo výške 774 eur

Ošetrovné maximálne vo výške 218 eur za desať dní. Tieto vyššie maximálne dávky platia pre osoby, ktorým vznikne nárok až po 31. decembri 2013. Ak vám nárok na nemocenské, materské alebo ošetrovné vznikol pred koncom roka 2013 budú maximálne výšky nemocenských dávok vyzerať nasledovne:

nemocenské

  • pri 31-dňovom mesiaci vo výške 661 eur
  • pri 30-dňovom mesiacivo výške 640 eur

materské


• pri 31-dňovom mesiaci vo výške 781 eur
• pri 30-dňovom mesiacivo výške 765 eur

Ošetrovné maximálne vo výške 213 eur za desať dní. V novom roku tak dôjde k zvýšeniu dávky nemocenské o 15 resp. 16 eur, materské o 9 resp. 19 eur a maximálna dávka ošetrovné sa zvýši o 5 eur. Väčšina obyvateľstva však na tieto vyššie dávky nedosiahne. Dávky nemocenského poistenia sa totiž odvíja od základu, z ktorého sa odvádza poistné na nemocenské poistenie (napr. hrubá mzda). V nasledujúcej tabuľke je možné vidieť, že priemerné výšky poskytovaných dávok málokedy dosahujú polovičnú úroveň maximálnej hranice.

Tabuľka:Priemerná výška dávky nemocenského poistenia vyplácaná mesačne v rokoch 2010 až 2012

Druh dávky201120112012
Nemocenské199 €209 €223 €
Ošetrovné70 €75 €75 €
Materské 318 €385 €443 €
Vyrovnávacia dávka47 €51 €54 €

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Nemocenské
Táto dávka sa poskytuje poistencovi, ak bol pre chorobu alebo úraz dočasne práceneschopnýalebo mu bola nariadená karanténa. Momentálne sa poskytuje nemocenské vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu počas prvých troch dní dočasnej pracovnej neschopnosti a vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu od štvrtého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti. Ak sa však na privodení stavu dočasnej pracovnej neschopnosti podieľal alkohol či iné návykové látky, znižuje sa nemocenské na polovicu. V septembri predstavovala priemerná doba trvania práceneschopnosti necelých 42 hodín na jednu osobu, čo je viac ako jeden pracovný osemhodinový týždeň.

Materské
Je dávka, ktorá sa poskytuje z dôvodu tehotnosti a materstva, teda starostlivosti o narodené dieťa. V súčasnosti sa poskytuje materské vo výške 65 % z denného vymeriavacieho základu a poskytuje sa 34 týždňov. Jeho čerpanie začína najneskôr šesť týždňov pred plánovaným termínom pôrodu. Ako uvádzajú štatistiky Sociálnej poisťovne, v roku 2012 dosiahla priemerná mesačná výška materského 443 eur. U vysoko príjmových skupín, kde je vyšší vymeriavací základ, sa určuje maximálna výška materského. A teda aj keby denný vymeriavací základ vypočítaný zo príjmov,z ktorých bolo odvedené poistné na nemocenské poistenie, bol vyšší než je určená hranica, nemôže byť poskytnuté vyššie materské.V roku 2014 tak nebude vyplácané vyššie materské ako 800 eur mesačne.

Ošetrovné
Sa poskytuje z dôvodu osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa, manžela prípadne manželky, rodiča alebo chorého rodiča manžela(manželky). Táto dávka sa môže poskytovať tiež z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov veku.

Vyrovnávacia dávka
Táto dávky sa poskytuje zamestnankyni, ktorá je preradená na inú prácu z dôvodu tehotenstva alebo počas materstva do deviateho mesiaca po pôrode. K preradeniu na inú prácu dochádza preto, lebo prácu, ktorú vykonávala pred tehotenstvom alebo materstvom nemôže ďalej vykonávať, lebo by bolo ohrozené jej tehotenstvo či zdravie počas materstva. Jedná sa o práce, ktoré je zakázané vykonávať tehotnými zamestnankyňami alebo zamestnankyňami počas prvých deviatich mesiacov materstva. Vyrovnávacia dávka sa však poskytne len v prípade, ak príjem z tejto preradenej práce je nižší, než príjem z pôvodne vykonávanej práce.

 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok