Rodičovský príspevok na Slovensku a v ČR

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 22. 7. 2013
Rodičovský príspevok je na Slovensku vyplácaný vo výške 199,60 eur mesačne a jeho výška sa každoročne mierne upravuje na základe zmien výšky životného minima. Ako je to v susednej ČR ?
Rodičovský príspevok na Slovensku a v ČR

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský príspevok
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva rodičovi na zabezpečovanie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku dieťaťa. Ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav alebo je zverené do náhradnej starostlivosti, poskytuje sa táto dávka do šiestich rokov veku dieťaťa. Matka dieťaťa, ktorá nemá nárok na materské, dostáva rodičovský príspevok už od narodenia dieťaťa.

Výška rodičovského príspevku
Rodičovský príspevok je vyplácaný vo výške 199,60 eur mesačne, pri viacerých súčasne narodených deťoch narastá o 25 % na každé ďalšie dieťa. Pri dvojčatách je vyplácaná suma 249,50 eur a pri troch súčasne narodených deťoch je výška rodičovského príspevku 299,40 eur. Výška rodičovského príspevku sa upravuje každoročne v závislosti od zmeny životného minima, ktoré sa zvyšuje pravidelne k 1. júlu, a to o percento, o ktoré sa zvýšilo životné minimum. Pre ilustráciu, výška životného minima vlani vzrástla o 2,5 %, a o rovnaké percento od 1. januára 2013 narástla výška rodičovského príspevku.

Kedy vám nevzniká nárok na rodičovský príspevok


A) Ak máte nárok na materské alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku,
B) Ak vám štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské.

Ako si uplatníte nárok na rodičovský príspevok?

Svoj nárok si uplatníte na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa vášho trvalého pobytu. Nárok si uplatníte odovzdanou žiadosťou, ku ktorej priložíte rodný list dieťaťa, rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, nárok na materské a ďalšie doklady, ktorých zoznam je uvedený na konci žiadosti o rodičovský príspevok. Tlačivo žiadosti si môžete priamo stiahnuť z našich stránok--> Žiadosť o rodičovský príspevok alebo je k dispozícii na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako je to u susedov

V susednej Českej republike má na poberanie rodičovského príspevku na najmladšie dieťa v rodine  nárok jeden z rodičov. Kým pre priznanie materského je nutné splnenie zákonných podmienok, nárok na rodičovský príspevok má rodič bez ohľadu na majetkové pomery či výšku príjmu.

Výška rodičovského príspevku
Výška rodičovského príspevku v susednej Českej republike je od roku 2012 stanovená na úrovni 220 000 Kč (zhruba 8484 eur), pričom rodič si sám zvolí, ako dlho bude príspevok poberať (od dvoch do štyroch rokov). Výška rodičovského príspevku sa podľa toho nastaví. Dĺžka poberania príspevku, a tým aj jeho výška, sa môže zmeniť, a to jeden krát za tri mesiace. Príspevok však nesmie presiahnuť 70 % predchádzajúceho vymeriavacieho základu. Rodič tak môže dostávať maximálne 11 500 Kč (približne 443 eur) mesačne.

Príklad

Pre lepšie pochopenie si uvedieme príklad. Pani Nováková, ktorá je matkou dcéry Klárky, mala vo svojom zamestnaní mesačný príjem vo výške 20 000 Kč, na základe ktorého je jej vypočítaná materská vo výške 13 830 Kč. Tú bude poberať po dobu piatich mesiacov. Po uplynutí doby vyplácania tohto príspevku si pani Nováková zažiada o vyplácanie rodičovského príspevku

  • po dobu 24 mesiacov: výška rodičovského príspevku tak bude vo výške 9166 Kč (220 000 Kč / 24 mesiacov)
  • po dobu 30 mesiacov: výška rodičovského príspevku bude vo výške 7333 Kč (220 000 Kč / 30 mesiacov)

Ani v jednom z uvedených príkladov výška vyplácaného príspevku nepresahuje 70 % predchádzajúceho príjmu pani Novákovej.  V prípade, že by sa pani Nováková rozhodla pre štvorročnú variantu rodičovského príspevku, tak počas prvých deviatich mesiacov bude dostávať 7600 Kč a následne až do konca jej bude formou rodičovského príspevku vyplácaných 3800 Kč. V tomto jedinom prípade je celková výška vyplateného rodičovského príspevku 216 600 Kč.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

3. 5. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky o deň skôr z dôvodu štátneho sviatku. Platí to pre poberateľov dôchodkov, ktorí si preberajú dôchodky v hotovosti na pošte.

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.