Česi už čoskoro budú môcť využiť sociálnu kartu

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 7. 5. 2012
Susedná Česká republika už čoskoro zavedie tzv. sociálnu kartu, ktorá uľahčí čerpanie sociálnych dávok a výrazne zjednoduší ich administratívu. Podobný systém zaviedli mnohé európske krajiny.
Česi už čoskoro budú môcť využiť sociálnu kartu

Zdroj: Shutterstock

Po vzore mnohých európskych krajín zavádza MasterCard v susednej Českej republike platobnú kartu na vyplácanie sociálnych dávok, ktorá uľahčí čerpanie sociálnych dávok a výrazne zjednoduší ich administratívu.  Zákazku Ministerstva práce a sociálních věcí vyhrala u našich susedov Česká spořitelna. Na Slovensku aktuálne nie je zavedenie karty na vyplácanie sociálnych dávok na programe dňa.

Čo je sociálna karta

Karta sociálnych systémov predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého dochádza k zvýšeniu užívateľského komfortu. Dostane ju každý poberateľ sociálnych dávok (okrem dôchodku a nemocenského) prostredníctvom príslušného úradu práce. Cieľom zavedenia sociálnej karty je zabezpečenie väčšej účelovosti a adresnosti sociálnych dávok, rovnako ako modernizácia celého systému. Sociálne dávky sú totiž v ČR v súčasnosti vyplácané rôznymi spôsobmi - hotovostne, bezhotovostne alebo poštovou poukážkou, čo výrazne predražuje správu systému. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité zjednotiť výplaty sociálnych dávok, aby boli vyplácané jednou organizáciou, v tomto prípade Úradom práce ČR. Podobný systém zaviedli a využívajú vlády mnohých európskych krajín, napríklad Taliansko, Fínsko alebo Spojené štáty americké.

Pre koho je sociálna karta určená?

Kartu sociálnych systémov bude v susednej Českej republike vydávať Česká spořitelna pod názvom sKarta od konca júna tohto roku. sKarta bude mať  identifikačnú, autorizačnú a dobrovoľnú platobnú funkciu. Okrem toho, že bude plniť identifikačnú kartu na úrade (držiteľ karty ju bude predkladať pri každej návšteve úradu práce), tak vlastník karty bude mať prehľad o čerpaných sociálnych dávkach prostredníctvom internetu. Sociálna karta bude tiež plnohodnotnou platobnou kartou so všetkými jej funkciami a obchodníci ju budú bez problémov akceptovať. Do systému sa môžu zapojiť všetci obchodníci s terminálom, ktorý je autorizovaný Ministerstvom práce a sociálních věcí ČR. Autorizáciu tak rezort práce nepovolí napríklad baru alebo herni. Kartu dostanú osoby, ktoré čerpajú sociálne a zdravotné dávky s tým, že jej platobná funkcia nie je povinná – táto povinnosť bude vyžadovaná v prípade osôb, ktoré čerpajú dávky v hmotnej núdzi a existuje u nich riziko zneužitia. Osoby, ktoré v súčasnosti disponujú bankovým účtom a prijímajú naň sociálne dávky, nebudú musieť využívať platobnú funkciu sKarty.  

Ľuďom so zdravotným postihnutím nahradí sKarta preukaz

Na karte bude uvedené jej číslo, meno držiteľa, identifikačné číslo v systéme ministerstva a platnosť karty. Špeciálna karta bude vydávaná osobám zdravotne postihnutým, kde bude navyše fotografia, stupeň postihnutia a dátum narodenia držiteľa karty. Slúžiť bude aj ako identifikačný preukaz a zdravotne postihnuté osoby budú po jej predložení môcť čerpať rovnaké výhody ako tomu bolo doteraz.

Aké sú výhody sociálnej karty?

Zavedenie karty sociálnych systémov má z pohľadu štátu mnoho výhod.

  • Zníženie nákladov na distribúciu dávok

Pre opakujúce sa dávky stačí jednorazová distribúcia sociálnej karty, na ktorú budú následne pravidelne centrálne prevádzané všetky dávky.

  • Zjednodušenie systému, zamedzenie duplicitám

Na jednu kartu budú vyplácané všetky druhy dávok, čo výrazne eliminuje riziko prípadného duplicitného vyplatenia dávky prijímateľovi.

  • Kontrola využívania prostriedkov

Použiteľnosť karty sa dá obmedziť na vybrané kategórie obchodníkov a obchodov. Môže sa tak stať, že na niektorých miestach bude karta odmietnutá, napríklad v bare alebo herni, kde obchodník nezíska autorizáciu terminálu od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

  • Zníženie nákladov presunom na vydavateľa karty

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR nebude za vydávanie kariet platiť nič, všetky náklady sú hradené vydavateľom karty, resp. Českou spořitelnou.

  • Zamedzenie daňovým únikom

Pozitívne skúsenosti zo zahraničia poukazujú na obmedzenie daňových únikov vďaka elektronickým platbám.

  • Zvýšenie finančnej gramotnosti

V neposlednom rade využívanie karty sociálnych systémov predstavuje účinný nástroj, ako zvýšiť finančnú gramotnosť obyvateľstva a vzdelávať ich v moderných elektronických finančných nástrojoch. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok