Dôchodkový systém vo Veľkej Británii

Petr Gola | rubrika: Článok | 2. 11. 2011
Štátna penzia vo Veľkej Británii patrí medzi najnižšie v EU. Životná úroveň občanov v penzii tak závisí predovšetkým na vlastnom sporení a investíciách v produktívnom veku. Taktiež dôchodkový vek 68 rokov je v EU jeden z najvyšších. Aké sú dôchodkové podmienky vo VB?
Dôchodkový systém vo Veľkej Británii

Zdroj: Shutterstock

Verejný dôchodkový systém má vo Veľkej Británii dve úrovne: paušálny základny dôchodok a dôchodok v závislosti na odvodoch na poistnom v produktívnom veku. Verejný dôchodkový systém je však vo Veľkej Británii doplnený rozsiahlym dobrovoľnym dôchodkovým systémom.

Zamestnávateľom ponúka zamestnanecké poistenie, ktorého sa účastní približne polovica všetkých zamestnancov. Väčšina občanov sa zúčastňuje na dobrovoľnom osobnom dôchodkovom poistení. Briti totiž pristupujú k svojej penzii veľmi zodpovedne a mnoho rodín má vlastné dôchodkové plány. Iba zo štátnej penzie žije teda vo Veľkej Británii menej dôchodcov než v ostatných západoeurópskych krajinách. V priemere si začínajú Briti sporiť a investovať na dôchodok už v 28 rokoch, čo je najskôr zo všetkých krajín EU a skôr než Američani.

Podmienky pre priznanie štátnej penzie

Aby bol Britom priznaný štátny dôchodok, musia splniť dve zákonné podmienky: dosiahnúť dôchodkový vek a získať potrebnú dobu poistenia.

  • dôchodkový vek

    Dôchodkový vek sa vo Veľkej Británii postupne zvyšuje. Ženy narozené pred 6. aprílom 1950 odchádzajú do dôchodku v šesťdesiatom roku veku. Muži odchádzajú do dôchodku v šesťdesiatom piatom roku veku. Dôchodkový vek žien sa postupne zvyšujte tak, aby v roku 2020 odchádzali ženy taktiež do dôchodku v šesťdesiatich piatich rokoch. V rokoch 2034 až 2036 sa dôchodkový vek zvýši na šesťdesiat sedem rokov pre mužov a ženy. A  medzi rokmi 2044 až 2046 sa dôchodkový vek zvýši na šesťdesiat osem rokov. Do dôchodku v šesťdesiatich ôsmich rokoch budú teda odchádzať Briti narodení v roku 1978 a neskôr.

    • potrebný počet rokov poistenia

    Minimálna doba poistenia nutná k priznaniu dôchodku je 30 rokov. Čím vyššiu dobu poistenia občan získa, tím vyššiu penziu bude mať, pretože doba poistenia ovplyvňuje výšku dôchodku. V produktívnom veku odvádzajú Briti zo svojho príjmu sociálne poistenie, ktoré je jedno z najnižších v EU. Nízke sociálne poistenie je hlavným dôvodom, prečo je štátna penzia v Británii nízka. Jednotné sociálne poistenie v sebe zahŕňa dôchodkové, zdravotné, nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Zamestnanec odvádza na sociálnom poistení 11 % zo svojej hrubej mzdy a zamestnávatelia 12,8 % z hrubej mzdy zamestnanca.

    Predčasný dôchodok iba za "svoje"

    V Británii neexistuje predčasný dôchodok. Občania, ktorí odídu do dôchodku skôr ako dosiahnu dôchodkový vek, tak žijú do dosiahnutia dôchodkového veku zo svojích prostriedkov. Štátny dôchodok je vždy teda priznaný až pri splnení zákonných podmienok po dosiahnutí riadneho dôchodkového veku. Zvýhodnený je však neskorší odchod do dôchodku. Pôvodne sa štátny dôchodok zvyšoval za každý odpracovaný rok o 7,4 %, v súčasnej dobe predstavuje zvýšenie dôchodku dokonca 10,4 % za každý odpracovaný rok navyše.

    Aká je výška štátneho dôchodku?

    Paušálna výška štátneho dôchodku v rokoch 2009, 2010 a v roku 2011 predstavuje 97,65 libier týždenne pre jednotlivca, čo je 14 % priemernej týždennej mzdy. Pre manželský pár je paušálny štátny dôchodok 156,15 libier týždenne. Druhá časť štátneho dôchodku závisí na dosahovanom príjme a platenom poistnom v produktívnom veku. Vypočtový vzorec zahŕňa redukciu. Briti s vyššími príjmami v produktívnom veku tak majú nižší náhradový pomer (výšku dôchodku k čistému príjmu pred odchodom do dôchodku) než Briti s nižšími príjmami. Občan s priemernou mzdou má tak čistý štátny dôchodok vo výške 41,5 % priemerného čistého príjmu pred odchodom do dôchodku.


    Tabuľka: Výška štátneho dôchodku v závislosti na príjme - dosahovaný príjem (v % z priemernej mzdy)

     50 %75 %100 %150 %200 %
    Náhradový pomer 67,5 %50,6 %41,5 % 30,5 %23,9 %

    Prameň: OECD, Pensions at a Glance 2011, United Kingdom

    Británia má podpriemerné náklady na penziu

    Pomerne nízka štátna penzia v Británii je dôvodom, prečo sú náklady dôchodkového systému vo Veľkej Británii nižšie než v ostatných krajinách a dosahujú iba 5,4 % k HDP (priemer za krajiny OECD je 7,0 %). Priemerná stredná dĺžka života 65-ročného Brita je 83,2 rokov. V priemere teda čerpajú Briti dôchodok 18 rokov.

    Pramene:
    • Europäische Kommission, Beschäftigung, Soziales und Integration, Ihre Rechte der sozialen Sicherheit in Vereinigten Königreich 2011
    • OECD, Pensions at a Glance 2011, United Kingdom
    • MISSOC Database

    Investujte so Saxo lacnejšie

    Zistite viac

    Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

    Advertisement

    Daňové priznanie v predĺženom termine online

    Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

    DníHodínMinútSekúnd
    Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

    Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

    Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

    Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

    Páčil sa vám článok?

    +8
    ÁnoNie
    Vstúpiť do diskusie
    V diskusii je celkom 0 komentárov

    Toto ste už čítali?

    Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

    24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

    Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

    Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

    Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

    22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

    Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

    Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

    Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

    19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

    Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

    Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

    Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

    19. 4. 2024 | Redakcia

    Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

    Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

    Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

    18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

    Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

    Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok