Dôchodky od januára 2023: Čo všetko sa pre seniorov mení a kto si prilepší?

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 1. 2023
S novým rokom prichádzajú viaceré zmeny v oblasti dôchodkov. V tomto článku nájdete prehľad všetkých súm, podmienok a noviniek, ktoré čakajú dôchodcov na Slovensku v roku 2023 a neskôr.
Dôchodky od januára 2023: Čo všetko sa pre seniorov mení a kto si prilepší?

Zdroj: Shutterstock

Zvýšenie dôchodkov

Valorizácia dôchodkov k 1. 1. 2023 je nastavená na 11,8 % a bude sa týkať:

  • starobných dôchodkov,
  • predčasných starobných dôchodkov,
  • invalidných dôchodkov,
  • pozostalostných dôchodkov.

Zvyšovanie dôchodkov prebieha automaticky, čiže Sociálna poisťovňa vám dôchodok valorizuje bez nutnosti podania žiadosti. Vyšší dôchodok dostanete už pri prvom výplatnom termíne v roku 2023. Valorizácia sa uplatní na každý deň nového roku, vrátane 1. 1. 2023. Sociálna poisťovňa bude o zvýšení penzie písomne informovať, ale výslednú sumu vám prezradí aj online kalkulačka.

Minimálne dôchodky

Keďže minimálne dôchodky sú aktuálne zmrazené, ich hodnoty sa od 1. 1. 2023 nemenia. Avšak existuje možnosť, ako si dôchodca môže prilepšiť aj napriek tomu, že v roku 2022 mu bol vyplácaný minimálny dôchodok.

Aj dôchodca poberajúci minimálny dôchodok má na základe počtu odpracovaných rokov a mzdy vypočítaný zásluhový dôchodok. Minimálny dôchodok sa vypláca vtedy, keď zásluhový nepresiahne jeho hodnotu. Avšak na rozdiel od minimálneho sa na zásluhový dôchodok aplikuje valorizácia. Ak teda váš zásluhový dôchodok v roku 2022 nedosahoval hodnotu minimálneho, ale po valorizácii ju prekonal, bude vám vyplatená vyššia z týchto dvoch súm.

Rodičovský dôchodok

Veľkou novinkou, ktorá sa od začiatku roku 2023 zavádza do zákona o sociálnom poistení, je rodičovský dôchodok. Tento bonus bude automaticky pridelený biologickým rodičom (prípadne osvojiteľom) pracujúceho človeka, ktorý odvádza sociálne odvody.

Výška rodičovského dôchodku je 1,5 percenta jednej dvanástiny súčtu vymeriavacích základov dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie. Túto sumu si rodičia nedelia, ale Sociálna poisťovňa ju vyplatí každému zvlášť, pokiaľ rodič poberá:

  • starobný dôchodok,
  • invalidný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku,
  • výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku.

Predčasné dôchodky

Zvažujete odchod do predčasného dôchodku? Od 1. 1. 2023 sa pridáva nová sada podmienok, ktoré vám poskytnú nárok na odchod do predčasnej penzie. Znamená to, že možnosti budú dve.

Od 1. 11. 2022 platí, že do predčasného dôchodku môžete odísť, pokiaľ:

  • máte odpracovaných 15 rokov,
  • do dôchodkového veku vám chýbajú maximálne 2 roky,
  • suma vášho mesačného predčasného dôchodku by bola vyššia ako 1,6-násobok životného minima.
  1. 1. 2023 sa k tejto možnosti pridá alternatíva s nasledovnými podmienkami:
  • musíte mať odpracovaných 40 rokov,
  • suma vášho mesačného predčasného dôchodku by bola vyššia ako 1,6-násobok životného minima.

Ak poistenec Sociálnej poisťovne má odpracovaných aspoň 40 rokov, suma predčasného dôchodku bude znížená o 0,3 % za každý začatých 30 dní pred dovŕšením dôchodkového veku.

Aktuálna dôchodková hodnota

Aktuálna dôchodková hodnota (ADH) bude pre rok 2023 rovná 16,4764 €. Jej výška sa odvíja od medziročnej zmeny priemernej mesačnej mzdy v 3. kvartáli. Novinkou je, že zatiaľčo v predošlých rokoch sa ADH určila ako 100 % rastu priemernej mzdy, pre rok 2023 sa zobralo už iba 95 % tejto hodnoty.

ADH bude zaujímať najmä ľudí, ktorých v roku 2023 čaká odchod do penzie. Práve ADH je jednou z troch veličín vo vzorci pre výpočet výšky dôchodku ku dňu vzniku nároku.

Česká doba poistenia

Rozdiely medzi slovenským a českým dôchodkovým systémom znevýhodňujú ľudí, ktorí boli pred 1. januárom 1993 poistení v Česku. Na Slovensku máme skoršie termíny odchodu do dôchodku. Preto je medzi vznikom nároku na vyplácanie dôchodku z českého a slovenského poistenia rozdiel niekoľkých týždňov až mesiacov.

Od 1. 1. 2023 bude Sociálna poisťovňa zohľadňovať „českú“ dobu poistenia a vyplatí poistencovi penziu aj za roky odpracované v českých firmách. Keď poistencovi vznikne neskôr nárok na dôchodok aj v ČR, tak túto časť vyplácania preberie ČR, a Sociálna poisťovňa sa bude starať už iba o slovenskú časť dôchodku.

Výplata dôchodku z II. piliera

Pre dôchodcov, ktorí si chcú vybrať svoje úspory z II. piliera programovým výberom, bude v roku 2023 dôležité číslo 521,30 €. Ide o referenčnú sumu, ktorá je podmienkou pre programový výber z II. piliera. Systém je nastavený tak, že súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, musí prekročiť referenčnú sumu.

Dôležitou zmenou je aj zdanenie úspor pri ich jednorazovom vyplatení. Táto novinka však vstúpi do platnosti až od 1. 1. 2024.

Pozostalostné dôchodky

Po smrti manžela/manželky ste pred začiatkom roku 2023 mali nárok na ročné poberanie vdovského/vdoveckého dôchodku. Po jeho uplynutí sa poberanie pozostalostného dôchodku mohlo pozastaviť, pokiaľ poistenec nespĺňal žiadnu zo zákonom stanovených podmienok. Jednou z nich bolo dosiahnutie dôchodkového veku – potom sa vyplácanie pozostalostného dôchodku obnovilo.

Od 1. 1. 2023 nastanú pre vdovy a vdovcov dve hlavné zmeny. Prvou je, že dĺžka poberania dôchodku sa mení na 2 roky. Druhou je, že sa posúva hranica pre opätovné uvoľnenie výplaty pozostalostného dôchodku z dôchodkového veku poistenca na 57 rokov.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+33
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok