Tehotenské v roku 2022. Koľko dostanete?

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 5. 2022
1. apríla 2021 sa medzi nemocenské dávky vyplácané Sociálnou poisťovňou pridalo tehotenské. Ako samotný názov naznačuje, jeho cieľom je finančne podporiť budúce mamičky. S tehotenstvom pribúdajú viaceré náklady, ktoré vám má táto dávka pokryť. V článku sa dočítate, kedy získavate nárok na tehotenské, ako ho uplatniť alebo ako si vypočítať jeho výšku.
Tehotenské v roku 2022. Koľko dostanete?

Zdroj: Shutterstock

Kto má nárok na tehotenské?

Na to, aby ste mohli požiadať o vyplatenie tehotenského, musíte spĺňať jednu z nasledujúcich podmienok. Ste:

  • zamestnankyňa,
  • povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO),
  • dobrovoľne nemocensky poistená osoba,
  • poistenka, ktorej vznikol nárok na tehotenské v ochrannej lehote po zániku nemocenského poistenia,
  • poistenka, ktorá má kvôli rodičovskej dovolenke alebo rodičovskému príspevku prerušené povinné poistenie.

Pokiaľ patríte do jednej z týchto skupín, môžete si skontrolovať ďalšie potrebné kritériá. Ak z nich splníte všetky, máte nárok na tehotenské a má význam podať žiadosť:

  • máte menej ako 27 týždňov do očakávaného dňa pôrodu (obdobie od začiatku 13. týždňa do ukončenia tehotenstva),
  • v uplynulých dvoch rokoch pred prvým dňom 13. týždňa tehotenstva máte aspoň 270 dní nemocenského poistenia,
  • iba pre SZČO a dobrovoľne nemocensky poistené osoby – nedoplatok na poistnom je menej ako 5 eur.

Nárok na vyplácanie tehotenského zaniká:

  • dňom ukončenia tehotenstva pôrodom,
  • dňom ukončenia tehotenstva iným spôsobom ako pôrodom (napríklad umelé prerušenie tehotenstva, spontánny potrat),
  • smrťou poistenkyne počas obdobia nároku.

Ako požiadať o vyplatenie dávky?

Pre uplatnenie nároku na tehotenské je v prvom rade potrebná žiadosť. Väčšina žiadostí do Sociálnej poisťovne je dostupná na internete, odkiaľ si ich žiadateľka stiahne, vytlačí, vyplní a podá. Tlačivo potrebné pre získanie tehotenského však na webe nenájdete, lebo ho musí vypĺňať lekár.

Na začiatku 13. týždňa tehotenstva si teda naplánujte preventívnu prehliadku u gynekológa, ktorý vám vytlačí a vypíše žiadosť o tehotenské so všetkými potrebnými údajmi. Na druhej strane sa nachádza časť „Vyhlásenie poistenky,“ ktoré vyplníte vy. Potom budete mať platný doklad o nároku na tehotenské, ktorý je potrebné doručiť Sociálnej poisťovni. Na výber máte z dvoch spôsobov.

Online cez e-formulár

Ak sa vám nechce chodiť osobne na pobočku Sociálnej poisťovne, môžete využiť e-formulár na tomto odkaze. Žiadosť o tehotenské naskenujete alebo odfotíte podľa inštrukcií na webe. Potom stačí vyplniť krátky formulár s údajmi potrebnými na identifikáciu či vyplatenie dávky, priložiť súbor so žiadosťou a čakať na jej schválenie.

Osobné doručenie

Druhou možnosťou je podanie žiadosti priamo na pobočke Sociálnej poisťovne. V tomto prípade musíte vyplnené tlačivo osobne doručiť na príslušnú pobočku. Zamestnankyne sa riadia sídlom zamestnávateľa. Pre SZČO a dobrovoľne nemocensky poistené osoby je určujúcim faktorom adresa ich trvalého pobytu.

Výpočet výšky tehotenského

Suma, ktorou vám bude Sociálna poisťovňa mesačne prispievať na náklady spojené s tehotenstvom, nie je fixne určená pre všetky ženy. Jej výška je nastavovaná individuálne v závislosti od príjmov, ktoré dosahujete. Zároveň však platí, že suma je zákonom ohraničená zhora aj zdola.

Výška tehotenského je rovná 15 percentám z vášho denného vymeriavacieho základu (DVZ), pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ) alebo úhrnu DVZ a PDVZ.

Na výpočet DVZ potrebujete súčet vymeriavacích základov, z ktorých ste zaplatili poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období. Tento súčet následne prepočítate na jeden deň, teda podelíte počtom dní v rozhodujúcom období.

V prípade, že v mesiaci, kedy vznikol nárok na tehotenské ste nemali vymeriavací základ, sa budete pri výpočte výšky dávky riadiť PDVZ. Do úvahy sa berie vymeriavací základ, z ktorého by sa v danom mesiaci platilo poistné na nemocenské poistenie. Toto číslo vydelíte číslom 30, a tým získate pravdepodobný DVZ.

Následne si zo svojho DVZ alebo PDVZ vypočítate 15 % a sledujete, či je výsledok v intervale medzi minimálnou a maximálnou dennou výškou tehotenskej dávky. Tieto hranice sú určené ako 10 % a 15 % z maximálneho DVZ. Pre rok 2022 je maximálny DVZ stanovený na 74,4987 €. Vaša denná výška tehotenského teda nesmie klesnúť pod 7,44987 € a naopak nesmie prekročiť 11,174805 €.

Čo tieto zákonom stanovené limity znamenajú v praxi? To vám prezradí tabuľka, kde sú hranice tehotenskej dávky prepočítané z denných hodnôt na mesačný príspevok.

Kratší mesiac (30 dní)

Dlhší mesiac (31 dní)

Mesačné minimum

223,50 €

231 €

Mesačné maximum

335,30 €

346,50 €

Výsledky sú už zaokrúhlené, a teda predstavujú reálne limity mesačných tehotenských dávok pre rok 2022. Samozrejme, ak z výpočtu podľa vášho DVZ alebo PDVZ dostanete sumu medzi vyššie uvedenými hranicami, Sociálna poisťovňa vám bude každý mesiac prispievať práve touto sumou.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok