Štát vymaže približne 10 000 ľudí zo systému. „Mŕtve duše“ stoja milióny eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 10. 6. 2024
Pripravovaná novela zákona o zdravotnom poistení by mala z Centrálného registra poistencov vyradiť približne 10 000 osôb, ktoré sú pravdepodobne už dlhší čas mŕtve, no stále evidované. Tieto osoby, často vo veku nad 105 rokov, už roky nevyužívajú zdravotnú starostlivosť, no štát za ne stále platí poistné.
Štát vymaže približne 10 000 ľudí zo systému. „Mŕtve duše“ stoja milióny eur

Zdroj: Archív Canva

Dlhodobý problém tzv. „mŕtvych duší“ v slovenskom zdravotnom systéme má konečne šancu na riešenie, všíma si portál Openiazoch.sk. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zásadné zmeny, ktoré by mali z Centrálného registra poistencov vyradiť tisíce osôb, ktoré pravdepodobne už ani nežijú, no stále sú evidované. Na týchto poistencov štát každoročne vynakladá niekoľko miliónov eur na poistné, čo predstavuje značné zaťaženie pre verejné financie.

Podľa štatistického úradu žije na Slovensku len niekoľko stoviek ľudí, ktorí majú viac ako 100 rokov. v Centrálnom registri poistencov je však evidovaných 10 415 osôb vo veku 105 rokov a viac. Je teda evidentné, že títo ľudia už nežijú, no štát za nich stále platí.

Storočný starček, za ktorého štát platil poistné, a on už dávno nežil

Problém „mŕtvych duší“ je dlhodobý a súvisí s nedostatkami v evidencii úmrtí z minulosti. Treba dodať, že štát ich už nejakú dobu aktívne rieši, no problém stále pretrváva a milióny eur tečú poisťovniam len tak. Ministerstvo očakáva, že takto ušetrí až 7,7 milióna eur ročne. Tieto osoby, často vo veľmi vysokom veku, už roky nevyužívajú zdravotnú starostlivosť a nemajú žiadny zmluvný vzťah so všeobecným lekárom. Napriek tomu ich úmrtie nie je zaznamenané v oficiálnych registroch, čo znamená, že štát naďalej platí za ich poistenie.

Ministerstvo zdravotníctva preto pripravilo novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá by mala vstúpiť do platnosti od začiatku budúceho roka. Tieto legislatívne zmeny umožnia vyradiť z registrov osoby, u ktorých je veľmi pravdepodobné, že už nežijú. Návrh obsahuje presné kritériá, ktoré musia byť splnené, aby mohol byť poistenec vyradený.

Pre ukončenie poistného vzťahu musia byť splnené nasledujúce podmienky: vek nad 105 rokov, nečerpanie zdravotnej starostlivosti za posledných 5 rokov, neexistencia dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so všeobecným lekárom, neexistencia komunikácie zdravotnej poisťovne s poistencom a dlhodobý poistný vzťah k jednej zdravotnej poisťovni. Všetky tieto podmienky musia byť splnené kumulatívne, aby sa predišlo riziku zániku poistného vzťahu žijúceho poistenca.

Rezort zdravotníctva však pripravil aj záložný plán. Ak by sa zistilo, že poistenec, ktorý splnil všetky spomínané podmienky, je stále nažive, bude znovu verejne zdravotne poistený bez potreby jeho súčinnosti.

To mi nevychádza

Očakáva sa, že po splnení uvedených podmienok bude z registra vyradených až 10-tisíc osôb. Podľa údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je v súčasnosti v Centrálnom registri poistencov evidovaných 10 415 osôb vo veku 105+ rokov, pričom podľa Štatistického úradu SR žije na Slovensku iba 401 osôb vo veku 100+ rokov. Tieto rozdielne čísla naznačujú, že veľká časť evidovaných osôb je pravdepodobne už mŕtva.

Títo poistenci sú výlučne poistencami štátu, čo znamená, že ich vyradením sa výrazne ušetria verejné financie. Ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že za rok 2025 by štát mohol ušetriť viac ako 7,7 milióna eur na poistnom. Tento krok by mal nielen zlepšiť efektivitu verejného zdravotného poistenia, ale aj prispieť k lepšiemu hospodáreniu s verejnými zdrojmi.

Novela zákona o zdravotnom poistení teda prináša nádej na riešenie dlhodobého problému „mŕtvych duší“ a zároveň prinesie značné úspory pre štátny rozpočet. Tento krok je nevyhnutný pre zlepšenie transparentnosti a efektivity slovenského zdravotného systému.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rodičia, pozor: Nezabudnite využiť „letnú“ dávku od štátu, môžete si ju uplatniť iba raz

18. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičia, pozor: Nezabudnite využiť „letnú“ dávku od štátu, môžete si ju uplatniť iba raz

Rodičia môžu získať od štátu príspevok na ošetrovné až na dva týždne. Deti ani nemusia byť doma, príspevok je naviazaný na zatorené škôlky. Prinášame vám návod, ako si ho uplatniť.

Až o 800 eur mesačne viac na dieťa. Štát radikálne zvyšuje veľmi špeciálny príspevok

17. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Až o 800 eur mesačne viac na dieťa. Štát radikálne zvyšuje veľmi špeciálny príspevok

Novela zákona prinesie nárast maximálnej výšky príspevku na jedno miesto o 40 percent, čo predstavuje mesačne o 800 eur viac na dieťa.

Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny

2. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny

Kto odmietne pracovnú ponuku, dostane od štátu menej peňazí. Alebo nedostane žiadne. Minister Erik Tomáš ohlásil veľké upratovanie v sociálnych dávkach pre dlhodobo nezamestnaných.... celý článok

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

1. 7. 2024 | Redakcia

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

Otec na rodičovskej dovolenke je na Slovensku čoraz častejším úkazom. Podľa nového prieskumu majú slovenskí muži čoraz väčší záujem ostávať so svojimi deťmi doma. Berú to ako pauzu... celý článok

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

27. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

Zvýšenie životného minima ovplyvní exekučné zrážky z dôchodkov, nároky na predčasný starobný dôchodok a od 1. januára 2025 aj garantovanú sumu minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa... celý článok