Čo je dobré vedieť o superhrubej mzde

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 10. 2017
V Českej republike sa daň z príjmu fyzických osôb vypočíta nie z hrubej, ale zo superhrubej mzdy. Ako sa superhrubá mzda vypočíta? Prečo je skutočná sadzba dane z príjmu vyššia než 15 %. Z akej mzdy sa počítajú jednotlivé štátne dávky?
Čo je dobré vedieť o superhrubej mzde

Zdroj: Shutterstock

Zamestnávatelia zjednávajú so zamestnancami hrubú mzdu. Koľko skutočne obdrží zamestnanec na svoj bankový účet, teda akú vysokú bude mať čistú mzdu, to závisí na uplatnených daňových zľavách. Pri rovnakej hrubej mzde je možné mať rozdielnu čistú mzdu, napr. jeden zamestnanec uplatňuje daňové zvýhodnenie na deti a druhý nie. Preto zamestnávatelia so svojími zamestnancami hovoria vždy o hrubej mzde.

TIP: Vypočítajte si superhrubú mzdu v ČR na mzdovej kalkulačke

Je to jednoduché. Stačí zadať vašu aktuálnu (alebo požadovanú) hrubú mzdy, kliknúť na "Spočítať" a potom na "Celý výsledok". Uvidíte nielen koľko činí vaša superhrubá mzda, ale aj mnoho ďalších údajov. Akú platíte daň, aké sú vaše odvody aj odvody zamestnávateľa. Môžete si skúšať vypočítať rôzne čiastky.

Ako sa vypočíta superhrubá mzda v ČR?

Superhrubá mzda, z ktorej sa vypočítava daň z príjmu fyzických osôb zamestnanca, je hrubá mzda zamestnanca plus povinné poistné platené zamestnávateľom. Táto čiastka je navyše pri výpočte mesačnej dane z príjmu fyzických osôb zaokrúhlená na celé stokoruny nahor. Zamestnávatelia odvádzajú za zamestnanca 25 % na sociálnom poistení a 9 % na zdravotnom poistení. 

Súhrné poistné platené zamestnávateľom je 34 %. Superhrubá mzda je teda zaokrúhleným násobkom na stokoruny nahor hrubej mzdy a koeficientu 1,34. 

Praktický príklad

Zamestnanec pan Černý má hrubú mzdu 24 800 Kč. Aká vysoká je superhrubá mzda?

Text

Čiastka

Hrubá mzda

24 800 Kč

Superhrubá mzda

(zaokrúhlené na sto nahor)

33 300 Kč

(24 800 Kč x 1,34)

vlastný výpočet autora

Aká vysoká je skutočná sadzba dane z príjmu?

Zamestnanci odvádzajú na dani z príjmu fyzických osob 15 % zo superhrubej mzdy. Pretože sa však daň  z príjmu počíta zo  superhrubej mzdy a nie z hrubej mzdy, tak je skutočná sadzba dane 20,1 % (1,34 x 15 %).

Mesačne majú všetci zamestnanci nárok na uplatnenie zľavy na poplatníka vo výške 2 070. Z dôvodu uplatnenia základnej zľavy na poplatníka nezaplatia zamestnanci s hrubou mzdou do 10 290 Kč mesačne nic na dani z príjmu. Porovnať daňovú sadzbu je nutné v dvoch príjmov nad túto hranicu.

Praktický príklad

Zamestnanec pán Zelený mal v mesiaci apríl hrubú mzdu 20 000 Kč a v mesiaci jún 21 000 Kč. Koľko zaplatí pán Zelený navyše zo zvýšenia hrubej mzdy o 1 000 Kč na dani z príjmu?

Text

Čiastka

Hrubá mzda

20 000 Kč

Superhrubá mzda

(zaokrúhlené na sto nahor)

26 800 Kč

(20 000 Kč x 1,34)

Daň z príjmu

1 950 Kč

(26 800 Kč x 15 %) - 2 070 Kč)

Hrubá mzda

21 000 Kč

Superhrubá mzda

(zaokrúhlené na sto nahor)

28 200 Kč

(21 000 Kč x 1,34)

Daň z príjmu

2 160 Kč

(28 200 Kč x 15 %) - 2 070 Kč)

Zvýšenie daňovej povinnosti v Kč

210 Kč

(2 160 Kč - 1 950 Kč)

Zvýšenie dane z príjmu v percentách

21,0 %

(210 Kč: 1 000 Kč)

vlastný výpočet autora

V našom praktickom príklade je z dôvodu zaokrúhlenia daň z príjmu pri pridanej tisícke  dokonca 21 %. Skutočnú sadzbu dane je potrebné vypočítavať až pri príjme po vyčerpaní daňovej zľavy na poplatníka. Pánovi Zelenému sa zvýšila hrubá mzda o 1000 Kč a daň z príjmu fyzických osôb vzrástla o 210 Kč, aj keď je v Českej republike zavedená 15 %-tná sadzba dane. Dôvodom je výpočet daňovej povinnosti zo superhrubej mzdy a nie hrubej mzdy.

Mzda na dôchodok a nemocenské dávky

Aj keď platia zamestnanci daň z príjmu fyzických osôb zo superhrubej mzdy, tak dôchodok (riadny, predčasný alebo invalidný) aj nemocenské dávky (nemocenská, materská, ošetrovné) sa počítajú z hrubej mzdy a nie superhrubej mzdy.

Sociálne (dôchodkové poistenie) sa totiž zamesnancom vypočítava z hrubej mzdy. Rovnako tak sa z hrubej mzdy zamestnanca vypočítava zdravotné poistenie. Superhrubá mzda v ČR slúži iba na výpočet dane z príjmov fyzických osôb, nevystupuje do výpočtu žiadnej štátnej dávky. Finančnú bonitu pre rôzne finančné účely dokladujú zamestnanci čistou mzdou. 


Autor: Petr Gola

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Česko, hrubá mzda, mzda, Zamestnanec

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok