Ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe z dôvodu PN

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 28. 5. 2013
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe z dôvodu PN

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

 

Nezdaniteľná časť základu dane

Otázka:

Dobrý deň, potrebujem radu. Donedávna som brigádoval a stále brigádujem v jednej firme. Na začiatku roka mi dávali podpisovať formulár o nezdaniteľnej časti základu dane na danovníka na tento rok. Účtovníčka mi vtedy povedala, že sa tento papier podpisuje iba u jedného zamestnávateľa, lebo by bol problém ak sa podpíše u dvoch. Teraz som sa zamestnal na TPP a mam popri tom aj brigádu. V tejto novej práci mi dávali na podpis aj tento papier, ale nepodpísal som ho, keďže účtovníčka z práce, kde pracujem na dohodu mi povedala že s tým bude problém. Začal som rozmýšľať ale nad tým, že v práci, kde pracujem na TPP a kde som tento papier nepodpísal, budem asi dostávať veľmi malú výplatu keďže som si to neoplatnil, ale mám to uplatnené v práci, kde mám brigádu. Je to tak, ako si myslím, že v práci kde som na TPP mi budú zdaňovať celú sumu, čo je u mňa 440 € v hrubom? A budem dostávať málo? Lebo v práci kde som na dohodu zarábam mesačne iba 130 € a tam sa mi to neoplatí mať podpísané. Dá sa tento papier u zamestnávateľom zrušiť? Prípadne prehodiť? Je táto situácia taká ako si myslím? Alebo keď som tento papier podpísal tak platí u obidvoch? Ďakujem za rýchlu odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň. 1. Vyhlásenie k dani z prijmu je možné podpísať len u jedneho zamestnávateľa a platí tiež len u jedneho zamestnávateľa. 2. Vo Vašom prípade ide o to kde je uplatnená nezdaniteľná časť ZD. 3. Pri terajšom stave príjem na dohodu (130 €) zdanený nemáte a príjem na TPP máte zdanený cca 72 € 4. Ak by ste to zmenil príjem na dohodu budete mať zdanený cca 24 € a príjem za TPP cca 13 €. Teda rozdiel by bol asi 35 € menej dane z prijmu. 5. Ak to nezmeníte neprídete o nič pretože pri ročnom zúčtovaní dane Vám vznikne preplatok dane, ktorý Vám vrátia.

Dávka v nezamestnanosti

Otázka:

Dobrý deň. Mala by som otázku ohľadom dávky v nezamestnanosti. Od decembra 2010 do júna 2011 som pracovala v Bratislave, hneď na to som začala pracovať v Anglicku, t.j od júna 2011 a plánujem teraz odísť domov. Chcem sa spýtať, či je možné poberať dávku v nezamestnanosti aj napriek tomu, že som bola poistená 2 roky, no v dvoch rôznych zamestnaniach.

Odpoveď:


Dobrý deň. Základom je posúdenie celkovej doby zamestnania ( poistenia v nezamestnanosti ) v SR a v inom štáte EÚ. Doba od decembra 2010 do júna 2011 nestačí na splnenie podmienky, preto treba preukazovať aj dobu z Anglicka. To je potrebné predpísaným spôsobom na predpísaných tlačivách. Postup aj tlačivá je možné najsť na stránkach sociálnej poisťovne.

Skončenie pracovného pomeru

Otázka:

Dobrý deň, prosím vás chcela by som spýtať. Pred mesiacom som sa zamestnala a v skúšobnej dobe som otehotnela ale pre rizikové tehotenstvo ma lekárka dala na PN. Môže mi dať zamestnávateľ výpoveď a ak áno aký je potom postup. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď:


Dobrý deň, predpokladám, že ste pod pojmom "výpoveď" mali na mysli "ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe". V ďalšom texte sa preto budem zaoberať práve skončením pracovného pomeru v skúšobnej dobe. V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné. Nie je teda Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Skúšobná doba sa predlžuje o čas prekážok v práci na strane zamestnanca, nemá to však nič spoločné so skončením pracovného pomeru.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok