Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 14. 2. 2024
Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky to sú a ako si bonus uplatniť v daňovom priznaní?
Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Zdroj: Shutterstock

Podmienky daňového bonusu

Daňový bonus si môžete uplatniť na zaplatené úroky, ktoré boli vypočítané z výšky poskytnutého úveru na základe jednej zmluvy, a to maximálne zo sumy 50 000 eur na jednu tuzemskú nehnuteľnosť (byt alebo dom). Táto nehnuteľnosť musí byť určená na bývanie, nie na podnikanie.

Daňový bonus sa vzťahuje iba na úroky z úverov na bývanie. Navyše uplatniť si ho môžete len v prípade, že zmluva o úvere bola uzatvorená po 31. decembri 2017.

Finančná správa ďalej uvádza: 

„Ak bol daňovníkovi poskytnutý hypotekárny úver na základe zmluvy o hypotekárnom úvere uzatvorenej pred 1. januárom 2018, na ktorý sa uplatňuje štátny príspevok alebo štátny príspevok pre mladých podľa osobitného predpisu, nárok na daňový bonus na zaplatené úroky vznikne daňovníkovi až v kalendárnom mesiaci nasledujúcom po mesiaci, za ktorý mu poslednýkrát vznikol nárok na štátny príspevok alebo štátny príspevok pre mladých.“

Zároveň je potrebné splniť aj tieto podmienky, aby ste získali nárok na daňový bonus:

  • Ku dňu podania žiadosti o úver musíte mať minimálne 18 a maximálne 35 rokov.
  • Priemerný mesačný príjem, ktorý ste dosiahli za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom ste uzatvorili zmluvu o úvere na bývanie, nesmie presiahnuť 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky, zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci roku uzavretia zmluvy o úvere na bývanie.

Maximálna výška príjmu rozhodujúca o daňovej úľave

Výška príjmu je kľúčovým faktorom pre získanie daňovej úľavy. Nižšie uvádzame jednotlivé roky a maximálne výšky príjmu rozhodujúce o nároku na ňu.

  • Hypotéka podpísaná v roku 2018 – príjmový strop pre daňový bonus bol 1 240,20 eur pri jednom žiadateľovi a 2 480,40 eur pri dvoch žiadateľoch.
  • Hypotéka podpísaná v roku 2019 – príjmový strop pre daňový bonus bol 1 316,90 eur pri jednom žiadateľovi a 2 633,80 eur pri dvoch žiadateľoch.
  • Hypotéka podpísaná v roku 2020 – príjmový strop na získanie daňového bonusu bol 1 419,60 eur pri jednom žiadateľovi a 2 839,20 eur pri dvoch žiadateľoch.
  • Hypotéka podpísaná v roku 2021 – maximálny príjem na získanie daňovej úľavy bol 1 472,90 eur pri jednom žiadateľovi a 2 945,80 eur pri dvoch žiadateľoch.
  • Hypotéka podpísaná v roku 2022 – maximálny príjem pre daňový bonus bol 1 574,30 eur pri jednom žiadateľovi a 3 148,60 eur pri dvoch žiadateľoch.
  • Hypotéka podpísaná v roku 2023 – príjmový strop na získanie daňovej úľavy bol 1 695,20 eur pri jednom žiadateľovi a 3 390,40 eur pri dvoch žiadateľoch.

Keď máte spoludlžníka

Nárok na daňový bonus vám môže vzniknúť aj v prípade, keď je na zmluve uvedený spoludlžník. Táto osoba však musí tiež splniť všetky zákonom stanovené podmienky. Potvrdzuje to aj Finančná správa SR:

„Ak je daňovník dlžníkom podľa zmluvy o úvere na bývanie, na ktorú si uplatňuje nárok na daňový bonus na zaplatené úroky, spolu s iným dlžníkom alebo spolu s inými viacerými dlžníkmi (ďalej len spoludlžník), pri uplatnení daňového bonusu na zaplatené úroky je nevyhnutné, aby aj tento spoludlžník splnil podmienku veku. Priemerný mesačný príjem dlžníka spolu so spoludlžníkom nesmie presiahnuť súčet počtu dlžníkov a 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca. Spoludlžníkovi nárok na daňový bonus na zaplatené úroky nevzniká.“

Potvrdenie z banky

Na uplatnenie daňového bonusu budete potrebovať potvrdenie z banky. Banka ho zvyčajne posiela automaticky, no v prípade, že by ste ho náhodou nemali, kontaktujte svojho bankára.

Je dôležité nezabúdať, že ľuďom do 35 rokov, ktorí mali minulý rok svoju hypotéku vo výročí fixácie, pravdepodobne vznikol nárok aj na bonus z dôvodu zvýšenia zaplatenej splátky. Banka by mala automaticky posielať potvrdenie, ktoré sa týka aj tejto úľavy. Uplatniť si však môžete len jeden z bonusov, pričom výber je na vás.

Postup uplatnenia bonusu

Spôsob uplatnenia bonusu závisí od toho, či ste zamestnanec alebo podnikateľ.

  • Zamestnanec – potvrdenie od banky odovzdáte svojmu zamestnávateľovi spolu so žiadosťou o ročné zúčtovanie daní. O ročné zúčtovanie musíte požiadať najneskôr do 15. februára 2024.
  • Podnikateľ – potvrdenie od banky priložíte k svojmu daňovému priznaniu. Daňové priznanie musíte podľa zákona podať do 2. apríla 2024, resp. do 1. júla 2024, ak požiadate o odklad.

Koľko vám vrátia na dani?

Daňový bonus si môžete uplatniť vo výške 50 % zo zaplatených úrokov za daný kalendárny rok, avšak maximálne do výšky 400 eur ročne. Na úľavu máte nárok počas 5 rokov od prvého čerpania úveru.

Dobrou správou je, že v roku 2024 sa podmienky daňovej úľavy zmenia a budú výhodnejšie. Bonus sa rozšíri na celú výšku úveru (nebude sa obmedzovať len na sumu 50 000 eur). Zároveň sa zvýši príjmový strop pre klientov z 1,3-násobku na 1,6-násobok priemernej mzdy a maximálna výška bonusu na 1 200 eur.

Nový bonus bude určený pre klientov so zmluvami uzatvorenými od 1. januára 2024. Uplatniť si ho tak budú môcť v roku 2025.

Anketa

Uplatňujete si daňový bonus?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok