Nemecko vyplo posledné jadrové elektrárne: Prečo to robí a aký to bude mať dopad na Slovákov?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 5. 2023
Od 16. apríla 2023 Nemecko už nevyrába elektrinu z jadrových elektrární. Ukončenie využívania jadrovej energie bolo oznámené už v roku 2011. Aké dôvody stoja za týmto rozhodnutím a aké dôsledky môže mať toto rozhodnutie pre krajinu a celý svet?
Nemecko vyplo posledné jadrové elektrárne: Prečo to robí a aký to bude mať dopad na Slovákov?

Zdroj: Shutterstock

História jadrovej energie v Nemecku

Prvý jadrový reaktor bol v Nemecku uvedený do prevádzky už v roku 1961. V priebehu rokov zohrávala jadrová energia významnú úlohu v produkcii elektrickej energie v krajine, pričom jej vrchol nastal koncom 90. rokov 20. storočia. Jadro vtedy produkovalo takmer 30 % z celkovej produkcie elektrickej energie. Obavy týkajúce sa bezpečnosti a nakladania s odpadom však viedli k rozsiahlej diskusii o úlohe jadrovej energie v budúcnosti Nemecka.

Fukušimský katalyzátor

Jadrová katastrofa v japonskej Fukušime v roku 2011 upriamila pozornosť na bezpečnosť jadrových elektrární po celom svete. Táto katastrofa, spôsobená zemetrasením a cunami, vyvolala roztavenie troch reaktorov a únik rádioaktívnych materiálov. Obavy z opakovania podobnej udalosti viedli k prehodnoteniu využívania jadrovej energie v mnohých krajinách, vrátane Nemecka.

V reakcii na tento incident nemecká vláda okamžite odstavila osem zo svojich najstarších jadrových elektrární a oznámila plány na postupné vyradenie všetkých jadrových elektrární do roku 2022. Toto rozhodnutie bolo motivované záväzkom prioritizovať bezpečnosť obyvateľstva a krajiny.

Analýzy totiž ukazujú, že podobná katastrofa na území Nemecka by mohla spôsobiť ešte väčšie škody. Japonské elektrárne sa totiž nachádzajú prevažne v pobrežných oblastiach, zatiaľ čo nemecké elektrárne sa nachádzajú v oblastiach s väčšou hustotou obyvateľstva. 

Podľa Petra Čarného, odborníka na jadrovú energiu, sa havárii jadrovej elektrárne nedá predísť so 100 % pravdepodobnosťou. Aj keď by podobná udalosť nemusela viesť k početným úmrtiam, mala by negatívny dopad na krajinu.

Prechod na obnoviteľné zdroje energie

Ďalším významným faktorom rozhodnutia Nemecka o postupnom ukončení využívania jadrovej energie bola ambiciózna iniciatíva prechodu krajiny na obnoviteľné zdroje energie. Energiewende, alebo „energetický obrat”, je národný program zameraný na zvýšenie využitia obnoviteľných zdrojov energie a znižovanie emisií skleníkových plynov. Nemecko si stanovilo cieľ vyrábať najmenej 80 % elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2050.

V rámci tejto iniciatívy krajina výrazne investovala najmä do veterných a solárnych zdrojov energie, energie z biomasy a do potrebnej infraštruktúry pre skladovanie a prenos energie. Tieto investície sa už vyplatili a obnoviteľné zdroje energie v posledných rokoch predbehli uhlie a jadrovú energiu ako hlavné zdroje elektrickej energie v Nemecku. Vďaka tejto dynamike krajina mohla ľahšie zdôvodniť rozhodnutie o odstavení jadrových elektrární.

Odstávku oddialila vojna

Na jeseň 2022, keď vojna na Ukrajine obmedzila prístup k energii, najmä v Európe, Nemecko sa rozhodlo ponechať existujúce jadrové reaktory v prevádzke ešte niekoľko mesiacov, aby posilnilo dodávky.

„Bolo to veľmi očakávané opatrenie. Nemecká vláda predĺžila životnosť týchto elektrární o niekoľko mesiacov, ale nikdy neplánovala viac,” uviedol David Victor, profesor inovácií a verejnej politiky na Kalifornskej univerzite v San Diegu.

K finálnej odstávke, zatvoreniu jadrových elektrární Emsland, Isar II a Neckarwestheim II došlo 16. apríla 2023.

„Postupné vyraďovanie jadrovej energie zvyšuje bezpečnosť našej krajiny; v konečnom dôsledku sú riziká jadrovej energie nekontrolovateľné. Vypnutím posledných troch jadrových elektrární sa začne nová éra výroby energie. Budeme naďalej pracovať na riešeniach pre úložisko jadrového odpadu a sústredíme všetko naše úsilie na rozširovanie obnoviteľných zdrojov energie,” uviedla Steffi Lemkeová, spolková ministerka životného prostredia a jadrovej bezpečnosti.

Odborníci vyzvali k pokračovaniu prevádzky

Spravili to vo forme otvoreného listu adresovaného kancelárovi Scholzovi. V liste spomenuli prekročenie cieľov v oblasti uhlíkových emisií „o 40 miliónov metrických ton v dôsledku zvýšeného využívania uhoľných elektrární v dôsledku nevyhnutného zníženia spotreby zemného plynu; odhady pre rok 2023 predpokladajú 38 miliónov metrických ton.”

Podľa listu by tri posledné elektrárne mohli zásobovať elektrickou energiou viac ako 10 miliónov domácností, a tým „ušetriť až 30 miliónov ton CO2 ročne” (v porovnaní s uhoľnými elektrárňami). Plánované predĺženie prevádzky a výstavba nových jadrových elektrární sa plánujú aj v iných európskych krajinách, ktoré pôvodne plánovali zníženie produkcie jadrovej energie.

Hlavným dôvodom je rastúca cena energie v dôsledku nedávných strát dodávok ruského zemného plynu a závislosť na nich.

„S vysokou pravdepodobnosťou možno predpokladať, že straty jadrovej energie budú v krátkodobom horizonte kompenzované väčšou výrobou elektriny z uhlia a väčším množstvom elektriny z plynových elektrární,“ uviedol fyzik André Thess. 

Ako sa to dotkne nás?

Od výpadkov alebo nedostatku elektriny by odberatelia na Slovensku trpieť nemali v dôsledku tohto rozhodnutia. Avšak neplánované toky elektriny nám môžu uškodiť. Tieto toky môžu mať negatívny vplyv na bezpečnosť prevádzky v krajinách, cez ktoré elektrina preteká, a tým aj na ekonomiku, nakoľko môžu zahlcovať interkonektory na hraniciach. To obmedzuje medzinárodný obchod s elektrinou. V extrémnych prípadoch môžu neplánované toky spôsobiť takzvané “brownouty”, ktoré predstavujú pokles napätia v sústave v dôsledku preťaženia siete.

Ak v krajine rýchlo pribúdajú nové zdroje elektrickej energie, ako napríklad solárne a veterné elektrárne, rast výroby musí byť sprevádzaný rozvojom prenosovej sústavy, ktorá musí byť prispôsobená novej realite. 

„Koordinácia medzi prevádzkovateľmi prenosových sústav na úrovni plánovania až po reálnu prevádzku značne prispela k eliminácii nepriaznivých stavov, hlavne formou prijímania včasných a adresných opatrení,” zhodnotila spoločnosť SEPS.

Anketa

Súhlasíte s odstavovaním jadrových elektrární?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nové colné pravidlá: Ako ovplyvnia nákupy z Aliexpress a Wish?

28. 7. 2023 | Marek Mittaš

Nové colné pravidlá: Ako ovplyvnia nákupy z Aliexpress a Wish?

Nákupy cez internet nám umožňujú získať prístup k tovaru z prakticky akéhokoľvek miesta na svete. Z pohľadu spotrebiteľa je celý proces jednoduchý – stačí otvoriť webovú stránku, vybrať... celý článok

Slovensko je proti zákazu spaľovacích motorov: Aké máme šance?

30. 5. 2023 | Marek Mittaš

Slovensko je proti zákazu spaľovacích motorov: Aké máme šance?

Dňa 18. 05. 2023 slovenský parlament prijal stanovisko týkajúce sa zákazu predaja spaľovacích motorov v EÚ. Toto stanovisko je v úplnom rozpore s tým, o čom hlasovala Slovenská republika... celý článok

Zadlžená Európa: Ako sme na tom s požičanými peniazmi?

10. 5. 2023 | Marek Mittaš

Zadlžená Európa: Ako sme na tom s požičanými peniazmi?

Na konci apríla dočasne poverený minister financií, Eduard Heger, predstavil hospodárenie štátu za rok 2022. Na tlačovej besede sa pochválil výnimočne dobrými hospodárskymi výsledkami.... celý článok

EÚ odpískala koniec spaľovacích motorov: Čo to bude znamenať pre Slovákov?

5. 4. 2023 | Marek Mittaš

EÚ odpískala koniec spaľovacích motorov: Čo to bude znamenať pre Slovákov?

Európska zelená dohoda má docieliť to, aby celá EÚ bola do roku 2050 uhlíkovo neutrálna. Kvôli dosiahnutiu tohto cieľa sa členské štáty EÚ rozhodli zakázať predaj spaľovacích motorov.... celý článok

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok