Zadlžená Európa: Ako sme na tom s požičanými peniazmi?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 10. 5. 2023
Na konci apríla dočasne poverený minister financií, Eduard Heger, predstavil hospodárenie štátu za rok 2022. Na tlačovej besede sa pochválil výnimočne dobrými hospodárskymi výsledkami. Vďaka vysokému inflačnému tlaku rástli aj štátne príjmy, čo nám pomohlo znížiť verejný dlh a deficit. Avšak v porovnaní s ostatnými členskými štátmi to nie je také ružové.
Zadlžená Európa: Ako sme na tom s požičanými peniazmi?

Zdroj: Shutterstock

Maastrichtské kritéria boli splnené

Podľa predbežných údajov, ktoré zverejnil Eurostat, sa Slovensku podarilo znížiť jeho verejný dlh o 3,2 percentuálneho bodu. Vďaka finančnému príjmu, ktorý spôsobila vysoká inflácia, sa náš verejný dlh dostal na úroveň 57,8 % HDP. To prakticky znamená, že sme sa dostali pod hranicu 60 %, ktorá je jedným z kritérií Maastrichtskej zmluvy o bezpečnosti menovej politiky. Z hľadiska zdravia verejných financií a bezpečnosti eura ide o výbornú správu.

Členské krajiny sa zaviazali Maastrichtskou zmluvou splniť ďalšie kritérium, ktoré sa týka výšky rozpočtového deficitu. Hranica tu je 3 % a Slovensko dosiahlo za rok 2022 deficit vo výške 2,04 %. Opäť v porovnaní s priemerom EÚ (deficit 3,4 %) ide o vynikajúci výsledok. Priemerný dlh všetkých 27 krajín je na úrovni 84 % HDP.

V rámci EÚ malo iba 6 krajín štátny rozpočet v prebytku. Jedna krajina ho mala vyrovnaný a zvyšok bol v deficite, pričom prvenstvo si vybojovalo Taliansko s 8 %.

 

V európskom meradle sme priemer

Hoci sú čísla na prvý pohľad pozitívne, pri bližšom preskúmaní zistíme, že situácia nie je taká ružová, ako sa na prvý pohľad zdá. Okrem Slovenska sa totiž podarilo znížiť dlh aj ďalším 23 členským krajinám EÚ. Európsky štatistický úrad Eurostat zverejnil, že priemerny pokles verejného dlhu za rok 2022 bol 3,9 %. S naším poklesom dlhu o 3,2 % sa teda nachádzame pod priemerom EÚ a sme na 15. mieste.

 

 

Výška slovenského dlhu je v strede

V roku 2022 malo 13 členských krajín nižší dlh a 13 krajín vyšší dlh. Nachádzame sa teda presne uprostred a zároveň celkom hlboko pod priemerom EÚ, ktorý je 84 % HDP. Ak sa pozrieme iba na eurozónu, tak dlh dosahuje až 92 %. 

Nikoho neprekvapí, že najväčší verejný dlh má Grécko, a to až 171,3 % HDP. Druhé miesto patrí Taliansku s dlhom 144,4 %, tretie Portugalsku a štvrté Španielsku. Všetko tieto krajiny označujeme aj ako chudobný juh Európy. 

Aj napriek najvyššiemu dlhu verejných financií sa práve Grécku podarilo najviac znížiť svoj verejný dlh. Okresal ho až o 23,3 %, čo je najviac z celej únie. Za nimi je Cyprus, ktorý si znížil svoj dlh o 14,7 %. Hoci sú tieto čísla pozitívne, tieto krajiny stále patria medzi najzadlženejšie v celej EÚ a potrebujú podniknúť opatrenia na ďalšie znižovanie svojho verejného dlhu.

Ako sa darilo našim bratom Čechom?

Na opačnej strane mince sú štyri krajiny, ktorým v roku 2022 narástol verejný dlh. V tomto rebríčku získala prvenstvo Česká republika, ktorej verejný dlh vzrástol o 2,1 %. Na druhom mieste sa umiestnilo Estónsko, kde nárast dlhu bol len 0,8 %. Je potrebné poznamenať, že Estónsko má najnižší dlh v celej EÚ. Tretie miesto obsadilo Fínsko, keďže jeho verejný dlh vzrástol o 0,4 %. Luxembursko zaznamenalo nárast dlhu len o 0,1 %. 

Aj napriek tomu, že Česi zaznamenali najvyšší nárast verejného dlhu zo všetkých 27 krajín, celkové zadlženie krajiny je iba na ôsmom mieste. Pre lepší prehľad uvádzame graf, ktorý zobrazuje výšku dlhu jednotlivých krajín v roku 2022.

Prognózy na ďalší rok nie sú pozitívne

Štáty sa zadlžujú z rôznych dôvodov, pričom najčastejšie k tomu dochádza kvôli kríze a zlému hospodáreniu štátov.  Od roku 2020 sa tieto dva faktory vyskytujú súčasne. Začalo to prvým lockdownom počas pandémie COVID-19 spolu s populistickými zákonmi, ktoré na poslednú chvíľu prijala predošlá vláda. Rok 2021 bol tiež poznačený sériou lockdownov, ktoré spôsobili, že mnohí podnikatelia potrebovali pomoc štátu na prežitie. V dôsledku toho sa náš verejný dlh v tomto období výrazne zvýšil. 

Vývoj verejného dlhu SR od 2019 do 2020

2019

48,00 % z HDP

2020

58,90 % z HDP

2021

61,00 % z HDP

2022

57,8 % z HDP

Zdroj: eurostat.eu

Hoci ide zatiaľ o predbežné čísla, odborníci sú s nimi spokojní, ale zároveň dvíhajú varovný prst. Konkrétne predseda rady pre rozpočtovú zodpovednosť, Ján Tóth, sa k výsledkom vyjadril nasledovne: „Napriek tomu, že rok 2022 bol veľmi pozitívny, v tomto roku je rozpočet oveľa rozšafnejší a štedrejší, čo sa týka trvalých opatrení.“

Inak povedané, trvalý deficit sa zvýši z 1 % na 3,7 %. Ide o štruktúrovaný deficit, ktorý presnejšie ukazuje, ako hospodári vláda, pretože je očistený od premenlivých faktorov. Len pomoc na energiách nás bude stáť okolo 3 miliárd €.

Preto je dôležité nepodľahnúť prehnanému optimizmu a tieto výsledky nebrať ako zelenú pre ďalšie bezmyšlienkové míňanie peňazí. Naše verejné financie sú stále zlé a podľa analytikov z NBS nemôžeme očakávať podobný výsledok budúci rok. Jednak sa zvýšil štrukturovaný deficit a jednak nás dobehne inflácia, ktorá zvýši výdavky štátu.

Anketa

Zaujímate sa o dlh svojej krajiny

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nové colné pravidlá: Ako ovplyvnia nákupy z Aliexpress a Wish?

28. 7. 2023 | Marek Mittaš

Nové colné pravidlá: Ako ovplyvnia nákupy z Aliexpress a Wish?

Nákupy cez internet nám umožňujú získať prístup k tovaru z prakticky akéhokoľvek miesta na svete. Z pohľadu spotrebiteľa je celý proces jednoduchý – stačí otvoriť webovú stránku, vybrať... celý článok

Slovensko je proti zákazu spaľovacích motorov: Aké máme šance?

30. 5. 2023 | Marek Mittaš

Slovensko je proti zákazu spaľovacích motorov: Aké máme šance?

Dňa 18. 05. 2023 slovenský parlament prijal stanovisko týkajúce sa zákazu predaja spaľovacích motorov v EÚ. Toto stanovisko je v úplnom rozpore s tým, o čom hlasovala Slovenská republika... celý článok

Nemecko vyplo posledné jadrové elektrárne: Prečo to robí a aký to bude mať dopad na Slovákov?

4. 5. 2023 | Marek Mittaš

Nemecko vyplo posledné jadrové elektrárne: Prečo to robí a aký to bude mať dopad na Slovákov?

Od 16. apríla 2023 Nemecko už nevyrába elektrinu z jadrových elektrární. Ukončenie využívania jadrovej energie bolo oznámené už v roku 2011. Aké dôvody stoja za týmto rozhodnutím a... celý článok

EÚ odpískala koniec spaľovacích motorov: Čo to bude znamenať pre Slovákov?

5. 4. 2023 | Marek Mittaš

EÚ odpískala koniec spaľovacích motorov: Čo to bude znamenať pre Slovákov?

Európska zelená dohoda má docieliť to, aby celá EÚ bola do roku 2050 uhlíkovo neutrálna. Kvôli dosiahnutiu tohto cieľa sa členské štáty EÚ rozhodli zakázať predaj spaľovacích motorov.... celý článok

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok