Zisťovali sme, aký je priebeh stavebného sporenia v ČSOB stavebnej sporiteľni

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 22. 3. 2012
Máte svoje sny o krajšom bývaní a plánujete ich v budúcnostizrealizovať? Neváhajte a začnite už teraz so stavebným sporenímv ČSOBstavebnej sporiteľni. O niekoľko rokov môžte potom využiť výhodnýstavebný úver.
Zisťovali sme, aký je priebeh stavebného sporenia v ČSOB stavebnej sporiteľni

Zdroj: Shutterstock

Nasimulujte si priebeh stavebného sporenia!

Na internetovej stránke ČSOB stavebnej sporiteľne si môžete nasimulovať priebeh stavebného sporenia a následného úveru zo stavebného sporenia. My sme sa zamerali na príklad, ak chcete realizovať vaše plány s bývaním až o niekoľko rokov a vašou cieľovou sumou je 10 000 €. Na príklade demonštrujeme, ako dlho budete musieť sporiť, aby vám bol v budúcnosti pridelený stavebný úver, aká bude výška vašich mesačných vkladov, ak chcete uvedenú sumu dosiahnuť alebo aká bude mesačná splátka stavebného úveru.

Parametre stavebného sporenia v ČSOB stavebnej sporiteľni závisia na tom, s akou frekvenciou plánujete sporiť. Svoje prostriedky môžte na účet stavebného sporenia vkladať mesačne, alebo ročne buď na začiatku roka alebo na konci.

Tabuľka: Príklad parametrov stavebného sporenia s cieľovou sumou 10 000 eur

Cieľová suma 10 000 €Mesačne Ročne na začiatku rokaRočne na konci roka
Počet mesiacov do pridelenia úveru263130
Vklady do pridelenia CS1 820 €1 680 €1 680 €
Zisk zo sporenia celkom165,14 €98,91 €166,91 €
Nasporená suma1 985,14 €1 778,91 €1 846,91 €
Výška stavebného úveru8 014,86 €8 221,09 €8 153,09 €
Výška splátky stavebného úveru80,33 €82,32 €81,66 €
Doba splatnosti stavebného úveru v mesiacoch110110110
Zdroj: ČSOB stavebná sporiteľňa, pozn.: výsledky prepočtu sú orientačné

Najkratšia doba do pridelenia úveru je s mesačnou frekvenciou sporenia

Ak je vašou cieľovou sumou 10 000 eur a chcete vaše prostriedky vkladať na účet stavebného sporenia pravidelne každý mesiac, tak stavebný úver získate už po 26 mesiacoch. Ak však chcete vkladať peniaze raz ročne, na stavebný úver si počkáte 30 mesiacov, ak to bude na konci kalendárneho roka a až 31 mesiacov, ak svoje vklady budete realizovať vždy na začiatku roka.

Najvyšší zisk zo sporenia máte, ak peniaze vkladáte na konci roka
Zisk zo sporenia je tvorený získanou štátnou prémiou a pripísanými úrokmi za dobu do pridelenia cieľovej sumy. Štátna prémia sa pripisuje na účet stavebného sporenia jedenkrát ročne, a to vždy k 31. decembru. Jej výška závisí od vašich vkladov v príslušnom kalendárnom roku. Pre rok 2012 je určená vo výške 10 % z ročného vkladu, najviac však v hodnote 66,39 eur. Najväčší zisk v uvedenom modelovom príklade, resp. pri cieľovej sume 10 000 eur, dosiahnete v prípade, že budete prostriedky na účet stavebného sporenia vkladať raz ročne – na jeho konci  a najmenší vtedy, keď budete vkladať svoje prostriedky na začiatku roka.

Parametre stavebného úveru sa líšia minimálne

Výška následného stavebného úveru, jeho mesačná splátka a doba splatnosti je vo všetkých troch uvedených príkladoch veľmi podobná, stavebný úver bude najnižší pri mesačnej frekvencii sporenia – v hodnote 8014,86 eur. Ak vkladáte prostriedky na účet stavebného sporenia ročne na začiatku roka, tak získate stavebný úver vo výške 8221,09 eur a ak peniaze vkladáte na účet stavebného sporenia na konci kalendárneho roka, tak máte nárok na úver v hodnote 8153,09 eur. Výška splátky stavebného úveru sa v uvedených troch variantoch líši len minimálne – dosahuje hodnotu od 80,33 eur do 82,32 eur. Doba splatnosti je bez rozdielu vo všetkých prípadoch.

Voľba tarify je dôležitá

Sporiť na účte stavebného sporenia v ČSOB stavebnej sporiteľni môžte začať už za 40 eur (35 eur v prípade tarify Profit Kľúčik). Pri uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení v ČSOB stavebnej sporiteľni si volíte jednu z taríf sporenia. ČSOB stavebná sporiteľňa má vo svojej ponuke niekoľko tarifov stavebného sporenia. Voľba typu sporenia má vplyv na výšku vašich mesačných vkladov, rýchlosť pridelenia cieľovej sumy a teda získania nároku na výhodný stavebný úver, ako aj na výšku splátok a dobu splácania stavebného úveru. Ako spomedzi nich zvolíte tarifu, ktorá je šitá na mieru vám a vašim potrebám a požiadavkám? Prinášame vám stručný prehľad taríf stavebného sporenia v ČSOB stavebnej sporiteľni.

Tabuľka: Prehľad tarifov stavebného sporenia v ČSOB

Kredit I0,10%
Kredit II1%
Kredit III1%
Kredit IV1%
Kredit V1%
Kredit VI1%
Kredit VII1%
Kredit VIII0,10%
Kredit IX0,10%
Profit Plus2%
Profit2%
Profit Kľúčik2%
Úrokové sadzby platné ku dňu 18.3.2012

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok