Úroky z omeškania podľa Obchodného zákonníka

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 3. 5. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Úroky z omeškania podľa Obchodného zákonníka

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania  

Úroky z omeškania podľa Obchodného zákonníka

Otázka:

Dobrýdeň, mam otázku ohľadom úrokov z omeškania pri úhrade faktúry. Vočidlžníkovi evidujem pohľadávku z neuhradenej faktúry za obdobie roka2004. V roku 2008 mi dlžník pohľadávku písomne uznal, kde zároveň vpísomnom uznaní uvádza vetu "Nárok na úroky z omeškania akceptujemevýhradne v zmysle zákona, pričom budú uhradene spolu s dlžnou sumou."Dlžník je momentálne v konkurze a prebieha prihlasovanie pohľadávok.

MOJA OTAZKA ZNIE: Mám si prihlásiť do konkurzu úroky z omeškania:

  • podľa zákona kedy vznikla pohľadávka alebo
  • podľa zákona, kedy pohľadávka bola uznaná
  • alebo podľa aktuálneho zákona?

Vpredošlom znení obchodného zákonníka 513/1991 je uvedené v §369 pokiaľnie sú úroky zmluvne dojednané, tak úroky z omeškania sú o 10% vyššienež je základná úroková sadzba NBS, a v poslednom novelizovanomobchodnom zákonníku je uvedené "Ak je dlžník v omeškaní so splnenímpeňažného záväzku alebo jeho časti, je povinný platiť z nezaplatenejsumy úroky z omeškania dohodnuté v zmluve. Ak úroky z omeškania nebolidohodnuté, dlžník je povinný platiť úroky z omeškania podľa predpisovobčianskeho práva.".

Novelizovaný Občianskyzákonník hovorí §517 (2) Ak ide o omeškanie s plnením peňažného dlhu,má veriteľ právo požadovať od dlžníka popri plnení úroky z omeškania,ak nie je podľa tohto zákona povinný platiť poplatok z omeškania; výškuúrokov z omeškania a poplatku z omeškania ustanovuje vykonávacípredpis. Predpokladám, že vykonávacím predpisom sa rozumie rozhodnutiesudu.

Prosím Vás, aké úroky z omeškania môžempočítať? Zo zákona kedy vznikla pohľadávka, zo zákona, kedy uznaldlžník záväzok, alebo z aktuálneho novelizovaného zákona. Ďakujem zaodpoveď.

Odpoveď:

Dobrýdeň. Pokiaľ sa Váš právny vzťah spravuje Obchodným zákonníkom (obajaúčastníci zmluvy sú podnikatelia a právny vzťah pri vzniku sa týkal ichpodnikateľskej činnosti), použije sa pre účely stanovenia úrokov zomeškania právna úprava Obchodného zákonníka.

Výška úrokov zomeškania ako i nárok na úroky z omeškania upravuje § 369 Obchodnéhozákonníka. Vo Vašom konkrétnom prípade Vám vznikol nárok na úrok zomeškania odo dňa splatnosti faktúry. Preto bude rozhodujúce,kedy sa stala faktúra splatnou. Bude potrebné prihliadať na právnuúpravu v tomto čase. Podľa tohto ustanovenia platí, že ak je dlžník vomeškaní so splnením peňažného záväzku alebo jeho časti, je povinnýplatiť z nezaplatenej sumy úroky z omeškania určené v zmluve, inak o 10% vyššie, než je základná úroková sadzba Národnej banky Slovenskauplatňovaná pred prvým kalendárnym dňom kalendárneho polroka, v ktoromdošlo k omeškaniu.

Základná úroková sadzba Národnej bankySlovenska platná v prvý kalendárny deň kalendárneho polroka, v ktoromdošlo k omeškaniu, sa použije počas celého tohto polroka. Musíte siteda zistiť na stránke www.nbs.sk výšku úrokovej sadzby. Podľa tohtourčíte výšku úrokov z omeškania. Vo Vašom prípade sa nemusíte tedazaoberať vykonávacím predpisom, nakoľko nárok na úroky z omeškaniavznikol pred 15.01.2009 (t.j. dátum odkedy platí novela Obchodnéhozákonníka). V zmysle prechodných ustanovení k tejto novele - § 768fObchodného Zákonníka platí, že ustanovenia účinné od 15. januára 2009sa nevzťahujú na omeškanie, ktoré vzniklo pred 15. januárom 2009. Odsvojho dlžníka teda požadujte a v konkurze uplatníte úrok z omeškaniaod prvého dňa nasledujúceho po splatnosti faktúry.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok