Ako získať výhodný stavebný úver

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 19. 4. 2010
Ak sa pri zabezpečovaní vlastného bývania nechcete zadlžiť na niekoľko desaťročí, môžete namiesto hypotéky využiť výhodný stavebný úver.
Ako získať výhodný stavebný úver

Zdroj: Shutterstock

Ide o účelovo viazaný úver, ktorý je poskytovaný stavebnou sporiteľňou. Predpokladom získania stavebného úveru s nízkou garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania je uzatvorenie zmluvy o stavebnom sporení a samotné sporenie, ktoré slúži obvykle na kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu bývania. Jeho výhodou je, že okrem vašich príspevkov dostávate raz ročne aj štátnu prémiu. Tá síce nedosahuje astronomickú hodnotu, ale určite poteší. Pri uzatváraní stavebného sporenia si určíte cieľovú sumu, ktorú chcete nasporiť. Stavebný úver vám umožní požičať si ešte pred nasporením tejto sumy, no zvyčajne musíte mať nasporenú aspoň štvrtinu zvolenej cieľovej sumy.

Hodnotiace číslo

Ďalšími podmienkami pre získanie stavebného úveru je dosiahnutie určitej výšky hodnotiaceho čísla a trvanie zmluvy o stavebnom sporení minimálne dva roky. Splnenie týchto podmienok však nie je najľahšie. Na získanie hodnotiaceho čísla v dostatočnej výške už v najkratšej možnej dobe, to znamená za dva roky, by ste museli na účet stavebného sporenia na začiatku vložiť polovicu požadovanej sumy. Takže ak chcete získať stavebný úver v hodnote 30 000 €, musíte si dva roky predtým uzatvoriť stavebné sporenie a vložiť doň 15 000 €. V opačnom prípade vám bude trvať oveľa dlhšiu dobu, kým získate požadované hodnotiace číslo. Ak vkladáte iba pravidelné odporúčané platby, tak vo väčšine prípadov splníte podmienky na stavebný úver až po približne šiestich rokoch sporenia.

Pretože sa výška jednotlivých minimálnych hodnôt hodnotiacich čísiel u rôznych sporiteľní nedá nijakým spôsobom porovnávať, keď potrebujete zistiť, za ako dlho by ste u jednotlivých sporiteľní pri rovnakom spôsobe sporenia získali nárok na úver, musíte si nechať nasimulovať priebeh stavebného sporenia s konkrétnym spôsobom vkladania peňazí. Túto službu by vám stavebné sporiteľne mali na požiadanie poskytnúť na všetkých pobočkách alebo prostredníctvom simulačných programov, ktoré majú sporiteľne na svojich internetových stránkach. Takúto službu na svojich stránkach ponúkajú všetky tri stavebné sporiteľne pôsobiace na Slovensku, každá však v modifikovanej podobe. 

Výška stavebného úveru

Výšku stavebného úveru si vypočítate ako rozdiel medzi vašou cieľovou sumou a nasporenou sumou po splnení podmienok pridelenia cieľovej sumy. Úroková sadzba stavebného úveru je daná zvoleným typom sporenia a konkrétnou stavebnou sporiteľňou. Pozrite si porovnanie stavebných sporení.

Podklady potrebné na získanie stavebného úveru

 

Keďže stavebný úver je úverový vzťah, musíte dať sporiteľni k dispozícii podklady na overenie vašej spôsobilosti splácať úver. Sú to doklady o príjmoch a o pravidelných výdavkoch (vyživované osoby, poistenia, splátky úverov,...). Stavebný úver nad 40 000 € je tiež potrebné zaručiť. Podľa výšky úveru buď jedným, alebo dvoma ručiteľmi, nehnuteľnosťou, prípadne cennými papiermi, vkladmi alebo inými aktívami po dohode so sporiteľňou. Prakticky nie je možné ručiť nehnuteľnosťou, ktorú máte v pláne zo stavebného úveru zaobstarať.

Doba splatnosti úveru zo stavebného sporenia

Doba splatnosti úveru zo stavebného sporenia je rovnako ako ostatné podmienky závislá na variante sporenia a danej sporiteľni. Doby môžu kolísať, a to od niekoľkých rokov až po 20 rokov splácania úveru. U riadneho úveru zo stavebného sporenia je možnosť kedykoľvek splatiť predčasne celú čiastku bez ďalších sankcií, na rozdiel napríklad od hypotéky alebo spotrebného úveru.

Výhody stavebného úveru:

  • nízka ročná úroková sadzba
  • nízke mesačné splátky stavebného úveru
  • garantovaná výška splátky počas celej doby splatnosti stavebného úveru
  • stavebný úver až do 40 000 € bez skúmania výšky príjmu a bez záložného objektu
  • má nižšie úrokové sadzby ako bezúčelový spotrebný úver
  • predčasné splatenie úveru bez sankcií
  • spravodlivé prideľovanie cieľovej sumy – na stavebný úver má nárok každý sporiteľ, ktorý splní podmienky pridelenia cieľovej sumy a návratnosti úveru

Stavebný úver je úrokovo jeden z najvýhodnejších úverov určených na riešenie problematiky bývania. Pred uzatvorením zmluvy o stavebnom sporení si vša pozorne prejdite podmienky konkrétnych stavebných sporiteľní.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok