Kto môže požiadať o hypotéku pre mladých

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 18. 2. 2010
Hypotéka je dôležitý krok pre viacerých mladých ľudí. Každý si veľmi dobre premyslí, či tento krok učiniť a za akých podmienok. U hypotéky pre mladých je výhodná štátna dotácia, ktorá sa určuje na začiatku každého roka.
Kto môže požiadať o hypotéku pre mladých

Zdroj: Shutterstock

Čo je to úroková dotácia?

Štátny príspevok pre mladých sa poskytuje k hypotekárnym úverom, ktorých žiadosti boli podané od 1. januára. 2007.  Rozumie sa ním percento, o ktoré štát znižuje výšku úrokovej sadzby určenú v zmluve o hypotekárnom úvere. Určuje sa každoročne zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok a v tom roku platí pre všetky zmluvy o hypotekárnom úvere.

Kto môže žiadať o hypotéku

Od 1. januára 2010 do 31. marca 2010 môžu  na Slovensku o hypotéku pre mladých požiadať klienti, ktorých priemerný hrubý mesačný príjem za rok 2009 nepresiahol sumu 939,26 €.

Základné podmienky poskytovania:

  • vek klienta od 18 do 35 rokov (podmienka sa vzťahuje aj na spoludlžníka) 
  • maximálny limit hypotekárneho úveru 49.790,88 € (1.500.000,-Sk)
  • priemerný mesačný hrubý príjem klienta za predchádzajúci kalendárny rok môže byť najviac vo výške 1,3 násobku priemernej hrubej mesačnej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve, momentále  923,59 €, t.j. ekvivalent 27.824,07 Sk. (v prípade manželov musia podmienku maximálneho príjmu spĺňať obidvaja manželia
  • účel hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých je nadobudnutie, výstavba, zmena a údržba tuzemských nehnuteľností.

Medzi výhody štátneho príspevku pre mladých poskytované žiadateľovi hypotekárnou bankou po dobu prvých piatich rokov od poskytnutia a začatia úročenia hypotekárneho úveru a priznania na nárok štátneho príspevku pre mladých patrí:

  • zníženie úrokovej sadzby hypotekárnou bankou určenej v zmluve o hypotekárnom úvere  rovnakej výške, ako sa určí štátny príspevok pre mladých, najviac však o 1%; 
  • umožnenie odkladu splátok istiny hypotekárneho úveru;
  • umožnenie mimoriadnej splátky bez poplatku.

Koľko ušetříte na Slovensku?

Od apríla do konca júna 2009 mala šancu získať výhodnú hypotéku najväčšia skupina mladých ľudí do 35 rokov na Slovensku. Platil totiž najvyšší platový strop, ktorý určuje hranicu na získanie pomoci od štátu. Až do konca júna bol na úrovni 1 035 eur (necelých 31 200 korún) v hrubom mesačne. Zvýhodnenie úroku pri úvere 33-tisíc eur (milión korún) znižuje mesačne splátku zhruba o 60 € (1 750 korún). Bez dotácie by mladý človek musel mesačne dávať okolo 190 €, vďaka dotácii len 130 €.

Ako je to v Českej republike

Výška úrokovej dotácie pre tento rok bola vyhlásená Ministerstvom pre miestny rozvoj v ČR 15. januára 2010 a jej výška bola stanovená na 1%. Žiadosť o dotáciu si môžu podať iba žiadatelia mladší ako 36 rokov, pokiaľ je žiadateľ ženatý alebo vydatá, musí vekovú podmienku spĺňať i partner. Žiadatelia nesmú v dobe podania žiadosti vlastniť žiadnu inú nehnuteľnosť a úverom musia financovať získanie bytu či domu do veku 2 rokov.

Výška  hypotéky, na ktorú môžete získať dotáciu, je obmedzená. V prípade kúpe bytu je to 800 tisíc korún, u domu s jedným bytom je hranica na 1,5 milióne českých  korún. Podpora sa už nevzťahuje na časť, ktorá tieto vymedzenia hranice presiahne.Podľa prieskumu sa potvrdila spokojnosť so štátnou podporou pre mladých v ČR.

tinkova_1.jpg

Zdroj: Factum Invenio

Podľa hore uvedeného grafu vyplýva, že iba 6% respondentov v ČR pochybuje o výhodách štátnej podpory stavebného sporenia. Celkovo možno zhodnotiť, že v očiach verejnosti je hypotéka pre mladých so štátnou podporou výhodným produktom, a rozhodne s tým  súhlasí 57% respondentov.

Koľko ušetríte v ČR?

Ako príklad uvažujeme klienta s hypotékou na byt vo výške 800 000 Kč, ktorému banka poskytla úver s úrokovou sadzbou 5,24 % a splatnosťou na 15 rokov. Za štandardných podmienok by klient mesačne splácal 6 427 korun. Vďaka dotácií zaplatí mesačne o 412 korun českých menej (6 015 Kč).

Celkovo možno zhodnotiť, že hypotéky pre mladých sú v ČR i na Slovensku vyhľadávaným produktom a pomáhajú mladým ľudom k získaniu bývania.


Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok